Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Začetniško vprašanje

Začetniško vprašanje

Hello!

Sem začetnik, kar se letalskih poletov (pa tudi potovanj) tiče, pa mam eno vprašanje. Kaj je možno, da če letalo pristane medzmes med poletom (od ene kraja do drugega), da še pobere druge potnike ali natanka gorivo, da še ti v tem vmesnem kraju recimo ostaneš nekaj dni in šele kasneje nadaljuješ pot?

Na agenciji so mi rekli, da to ni možno; en ki pa je bil pred kratkim na daljšem potovanju, pa je lahko brez problema ostal na tem vmesnem cilju za nekaj dni … kaj je prav?

Hvala za odgovor!
Tine

Seveda je možno. “Stop over” ponavadi ponujajo prevozniki za kraje v svoji deželi. Na primer, če potuješ z Icelandairom v ZDA, si lahko vmes privoščiš nekajdnevni postanek v Reykjaviku. Moraš pa to vedeti že ob nakupu vozovnice.

Hvala za odgovor!

Pa je ponavadi potrebno kaj doplačati za Stop Over?

LP

odvisno kam in zaradi koga bos mogel narediti stop over. Če zaradi sebe- je doplacilo, če zaradi povezav oz. letalske druzbe pa ponavadi še celo na plača spanje.. vse je odvisno od destnacij in od letalskih družb.

lp
damjanc

Jaz sem kupovala karte na STA (student travel agency), kjer ti omogočajo postanek, če doplačaš 50 dolarjev.

Evo, še ena taka tukaj :).
Pa še bolj trapasto vprašanje: prideš na letališče. Česa se je treba lotiti? Prijava leta, prtljaga etc. … Please, lahko to nekdo po domače razloži, kako zadeve tečejo? In po pristanku letala? Edini vir informacij, ki ga imam, je v Indiji 🙁 HVALA!!!!!

Koki, najbolj enostavno. Enkrat si vzemi čas, odidi na letališče in poglej po avli, kjer stojijo ljudje v vrsti. Temu se reče čekiranje, ko dajejo prtljago na tekoči trak. Od tam naprej te vodijo.

To si oglej kak dan pred odhodom

lp

bv

Ali še bolj enostavno. Na letališču bodi samo nekaj minut prej, kot so ti naročili tam, kjer so ti prodali karto. Poišči okence z zeleno črko “i”, pomoli uslužbenki karto pod nos in jo vprašaj, kaj ti je storiti.

Bojanv in Vito! Glede na to, da sta najbolj pametna in najbolj super in sploh in – najlepša hvala, da še nas osrečujeta z vajino prisotnostjo!
Koki! Noben se ne rodi in že vse obvlada , med drugim tudi kako funkcionira letalski promet – no, razen bojanv- in Vito. In namen tega foruma je, predvidevam, da si popotniki/turisti/potniki/whoever pomagamo med sabo, poleg tega da se seveda vsi delamo pametni in nam uspe iz vsakega posta ustvarit polemiko – bravo mi!
Torej: Za začetek bodi 2 uri pred vzletom na letališču. Na ekranu v avli boš našla napisan tvoj let (destinacija, številka leta in čas vzleta), kjer bo tudi obvestilo – utipajoč signal ckeck in – ko se bo pričelo čekiranje in kje ga lahko opraviš. Tam oddaš prtljago in dobiš informacije kdaj je boarding in skozi katera vrata(terminal) moreš it. In pol greš preko carine in počakaš na boarding = vkrcanje.
Po pristanku: najenostavneje je, da slediš ostalim potnikom do izhoda oz. carine, lahko da se še boš morala kot “Non-EU” postaviti v posebno kolono. Ko opraviš carino, pa greš po svojo prtljago. Če je več teh tekočih trakov s prtljago, pa je vedno nad njimi ekran, kjer ti piše s katerega leta je prtljaga. Vzameš prtljago in greš… Na letališču so tudi informacije, pa menjalnice (za prvo silo) in predstavnišča turističnih agencij – kar njih vprašaj s katerimi avtobusom lahko prideš do kraja, kamor želiš, koliko stane vstopnica in kakšen je vozni red avtobusov (vlakov ipd.).
Skratka, res ful enostavno, ampak tudi meni je moral to nekdo pokazat.
Prijetno potovanje!!!

Katja, hvala za pripombo. Popolnem začetniku je, kljub tvojem mnenju, najbolje, da pride kak polet prej na letališče in si zadevo v miru ogleda. Tudi sam sem to naredil, ko sem prvič šel z avionom.

Za mene popolnoma konstruktiven predlog.

lp

bv

Najlepsa hvala za vse informacije, se posebej Katji!!!
Za opazovanje ostalih potnikov bova imela celo noc cas, tako da sva do vzleta lahko ze eksperta :). Vseeno pa gres z lazjim srcem, ce ze vnaprej ves, kaj priblizno te caka.

sam ena mala pripomba…
ponavadi oz. zmeraj prtljago vzameš preden greš skozi carino…

kam pa greš (gresta)?

še eno vprašanje: mogoče kdo ve, pri kateri turistični agenciji v Sloveniji so “travel agent” za American Airlines??

hvala.

Ne poznam turistične agencije American Airlines, letalske karte AA pa prodaja vsak, ki prodaja karte.

lp

bv

bojanv, kdo je govoril o AA turistični agenciji?? To vem, da AA karte prodaja vsak, vendar po redni ceni, ki je višja, kot jo imajo “zastopniki”. Na Kompasu so mi priporočali, naj si najdem agencijo, ki zastopa v SLO to letalsko družbo. Če mogoče kdo ve, naj prosim pove.

Oprosti, da sem omenil turistično agencijo. Verjetno nisem dobro razumel vprašanja. Mislim pa, da ti je tisti, ki ti je to rekel, ne pozna dobro sistema prodajanja letalskih kart. Vsi prodajalci avionskih kart dobijo enake dokumente in vse agencije prodajajo karte preko Amadeusa.

Tako da boš težko našel agenta v tvojem smislu. Obstajajo sicer možnosti za cenejše karte, ki pa jih ne prodaja agent, ampak tisti, ki jih ima. To pa so drugi sistemi prodaje.

lp

bv

Ne, pa ni bila prtljaga pred carino :). Najprej passport kontrola, potem pa prtljaga.
Letela sva Munchen-Dusseldorf-Agadir (Maroko) in obratno.

passport kontrola ni carina, to je policijska kontrola…
skozi carino sta pa šla po tem, ko sta dvignila prtljago – drugače bi bilo hašiš iz maroka dost lažje prnest, a ne?
🙂

Ne, Luka, we didn’t. Samo passport in to delajo cariniki, ne policaji (praviloma) :). Carina – pregled prtljage – je bila prej, pred letom, potem pa nic vec.

Mislm da je tko, da se po izhodu iz letala sam razvrstis v kolone a mas kej za prjavt al ne, in ce gres tja kjer nimas nakljucno mal zbirajo pa gledajo. mislm da je tko no ;))

natancno tako – imas dve vrsti – po anglesko ‘to declare’ ali pa ‘nothing to declare’
verjetno si sel skozi izhod ‘nothing to declare’ ne da bi sploh opazil(a?).

Praviloma pa paasport cekirajo policaji (morali bi vedno, ampak ne, zato praviloma). Cariniki so tam, da ocarinijo, kar prijavis oz. najdejo kar nisi prijavil.

Ye, that’s it ;). Pa smo prisli skupaj :).

Se strinjam, da passport kontrolo vsaj praviloma opravlja policija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close