Začetniška, a pomembna vprašanja
Pozdravljeni,
vesela sem, da sem odkrila tako super forum, ki sem ga preletela, vendar nisem našla odgovorov na vsa moja vprašanja glede s.p.-ja.
Torej, mož je pred dvema dnevoma odprl s.p., vendar na obrtni zbornici ni dobil vseh pomembnih informacij.
Zanima me:
1) Kombi je kupil že pred odprtjem s.p.-ja. Zanima me, ali lahko da na kombi narediti reklamo in ali lahko da račun za bencin v stroške. Računvodja mu je namreč rekel, da se kombija ne splača prepisati na s.p. zaradi visokega davka pri morebitni prodaji.
2) mož ni zavezanec za DDV. Ali mora pri izdaji računa vpisati podatke prejemnika ali ne
3) če izda račun za več kot 420,00 EUR, ali lahko sprejme gotovino, ali pa mora biti tak račun plačan na njegov TRR
4) ali mora gotovino, ki jo prejme na osnovi izdanega računa obvezno položiti na TRR ali ne
5)zanima me, ali lahko nekoga ‘zaposli’ preko honoranega dela.
Problem je namreč v tem, da potrebuje nekoga samo občasno, pa vendar ne bi rad, da bi delal na črno. Kaj torej potrebuje, ali mora z njim sklenit pogodbo in ali se mu šteje v stoške? Obstaja kje osnutek takšne pogodbe?
Hvala, hvala, hvala!
preveč ste pričakovala, da vam bo ena uslužbenka na uradu odgovorila na toliko dokaj zahtevnih vprašanj.
Kljub temu le tole:
kombi se lahko prenese iz gospodinjstva v podjetje, pri čemer gredo tudi računi za bencin v stroške (in gume in zavarovanje ipd….), vendar le pazite, da bo kombi vse km pr3evozil za službene potrebe. Dokazovanje je na strani zavezanca.
Kakšno reklamo na kombi…svojo ali od drugega??
pa še to, plačevanje z gotovino (Pravilnik 9 velja za plačevanje med subjekti (to pomeni, da ti fizična oseba lahko plača vse v gotovini)
Za sp-je ne velja več, da bi mogli gotovino obvezno polagat na svoj TRR (ker pa drug pravilnik določa vodenje evidence pretokov sredstev med gospodinjstvom in podjetjem in obratno, bodite pozorni, saj v tem primeru pride v poštev)
Seveda se da skleniti poogodbo o delu, po novem se imenuje podjemna pogodba (hvala bogu je zakon ZPCP končno ukinil obveznost zaposlitve voznikov, torej lahko vozniki vozijo tudi, če niso ravno zaposleni, ampak imajo drugo razmerje (honorarci, študenti…). Seveda obstaja osnutek take pogodbe, vendar je ta pogodba zelo “draga” – beri obdavčena. Pazite, ker se pogtodba lahko sklepa za vsak posamezen posel in ne kar vsevprek (določbe ZDR). In seveda mu gre vse v stroške.
Toliko različnih vprašanj ste postavili (ne samo računovodskih, tudi delovnopravnih, da je zastonj pričakovati, da vam jih ena oseba strese iz rokava).
Na vprašanje o DDV pa naj odgovori kdo drug, ker nisem sigurna v svoj odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.