začetnik v linuxu
Mi lahko svetujete, kateri linux je primeren za začetnike, lahko je angleški, ne maram pa tistih, ki se zaženejo s cd-ja, saj sem v eni od prejšnjih tem že opisal svojo težavo z njimi. Linux bi rad imel na disku, po možnosti da se mi ob zagonu računalnika odpre nekakšen menu, v katerem bi izbral zagon WinXP ali Linux. Upam, da nisem preveč skompliciral. 😉
Po mojem je Pingo za tebe kar v redu,
Pingo 3.0 je osnovan na Fedora Core 2.0, ki je odprtokodno nadaljevanje distribucije Red Hat.
Razlike med Pingo 3.0 in Fedora Core 2.0 so za slovenskega uporabnika znatne:
– večji paketi so dodani, osveženi in preskušeni: KDE 3.2.2, jedro 2.6.7 s popravki, OO.org 1.1.1, Mozilla 1.7.2., xmms 1.2.10;
– med manjšimi dodanimi paketi je sparky za sistemsko administracijo učilnice,
– branje NTFS je podprto v jedru,
– nekatere večje težave z združljivostjo s strojno opremo, ki je razširjena v Sloveniji predvsem prek ponudnikov računalnikov za šole, so bile odpravljene (miš na vodilu USB…),
– dodana je podpora za prikazovanje večpredstavnostnih vsebin, tako za predvajanje glasbenih zapisov mp3 kot prikazovanje filmov na ploščah DVD
– dodani so mnogi funkcionalni popravki, tako da so upoštevane slovenske kulturne posebnosti (jezik, datum, spletišča.),
– lokalizirana je celotna grafična namestitev,
– lokalizirani so programi za sistemsko administracijo v družini orodij system-config-*
– lokalizirani so administrativni paketi GRUB, SYSLINUX in Anaconda,
– dodano posodabljanje s svojih zrcalnih streženikov po Sloveniji.
Sistem Pingo je nameščen na 12.000 računalnikov, ki jih Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport razširja v vrtce, osnovne in srednje šole, zavode za učdence in dijake s posebnimi potrebami, dijaške domove, višje šole, univerze, ljudske univerze, glasbene šole in v druge javne zavode v Republiki Sloveniji.
Fedora, Mandrake (mogoče še najbolj).
lp
cat /etc/fstab
LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs defaults 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0
/dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0
Aha, s temle si ne bova mogla kaj pomagat, očitno tudi pingo ni toliko moderen, da bi sam zaznal obstoj windows particij.
1. Prijavi se v gonzolo kot root: su –
2. Napiši:
– za datotečni sistem ntfs-C
mkdir /mnt/ntfs-C
mount -t ntfs /dev/hda$X /mnt/ntfs-C – $X nadomestiš z številko particije z windows sistemom (1, 2, 3, 4)
– za datotečni sistem ntfs
mkdir /mnt/vfat-C
mount -t vfat /dev/hda$X /mnt/vfat-C – $X nadomestiš z številko particije z windows sistemom (1, 2, 3, 4)
Particijo C: bi sedaj moral imeti priklopljeno na /mnt/ntfs-C ali /mnt/vfat-C
Pazi na velike in male črke ter pravopisne napake:)
lp
p.s.: če kaj ne bo šlo pa kar napiši sem kaj ti javi, katere napake
[root@localhost xxx]# mount -t ntfs /dev/hda1 /mnt/ntfs-C – $1
Usage: mount -V : print version
mount -h : print this help
mount : list mounted filesystems
mount -l : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere’.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
mount -a [-t|-O] … : mount all stuff from /etc/fstab
mount device : mount device at the known place
mount directory : mount known device here
mount -t type dev dir : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount –bind olddir newdir
or move a subtree:
mount –move olddir newdir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount .
Pojdi na ftp in snemi .iso datoteko (1 dvd ali 4 cd). Ko bo prenos končan, odpri npr. Nero in izberi Burn Image (Zapiši sliko na disk). Ob ponovnem zagonu računalnika pritiskaš tipko Del, da se ti odpre BIOS. Tam si nastaviš Boot from cd-rom. CD1 (ali DVD) vstaviš v enoto in ponovno zaženeš računalnik. Prikazalo se ti bo namestitveno okno.
Ne, ker če mountam hda1, mi mounta cd-rom… Mountal sem sda1, ker mi tudi v Konquerorju pod enote prikaže linuxov disk pod sda5 (Winsi vem da so na 1). Ko mountam /dev/sda1/ mi mountanje brez napak zaključi, ko pa želim dostopati do map, mi napiše “Ni možno vstopiti v mapo /mnt/ntfs-C”.
Forum je zaprt za komentiranje.