Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Začeti s kuhanjem

Začeti s kuhanjem

Zivjo

a ma kdo kakšen nasvet kako bi začel malo bolj resno kuhat? sedaj si znam narediti kšne špagete, njoke…pa cel kup stvari zraven mal mešam omake.. vendar bi rad začel s pravim kuhanjem. kaj predlagate? knjige, pomoč nekoga ki že zna kuhat?kej tazga kot Jamie Oliver :)…mal se razpište. kako ste pa vi začel svojo kuharsko pot?

lp
Jure

Hej,Jure!
Spomnil si me na najstniska leta,ko sem po koncu pouka prisla domov(mama je bila v sluzbi) in kaj pristavila.Ker sem vizualen tip,sem redno uporabljala kuharico.Veckrat sta me starsa pohvalila.Se vedno najraje kuham s pomocjo kuharskih knjig z dodatkom lastne fantazije.
Naj ti izdam,sem ze babi in moj vnuk naravnost uziva za mojo mizo.
Se nekaj: najbolj se bos naucil,ce bos skuhal kaj se za koga ne samo zase.
Pogum in kuhalnico v roke!

Torej.. jaz sem začel svojo kuharsko pot s tem, da sem si skuhal čaj iz filter vrečke. Ker so bila priložena razumljiva navodila v slovenskem jeziku. V naslednjem desetletju se je moja kuharska pot strmo dvigala, tako da znam danes poleg čaja, speči tudi jajce na oko…..

Pa saj to je resno kuhanje! Vsakič kakšno stvar dodaš ali spremeniš, pa je. Kaja je lepo rekla, da gresta kuhanje in fantazija skupaj.
Ali pa je resno kuhanje zate kaj drugega – recepti, na primer?

Za začetek predlagam knjigo Osnovna kuharija (veliko boljša kot Jamie, preverjeno) od založbe Vale-Novak. Preprosti, a zelo uporabni recepti, primerni tudi za začetnike.

LP

Kuharske knjige so dobra zadeva, ampak stvari moraš čimvečkrat narest, ker potem vidiš, kako se sestavine obnašajo in dodajaš svoje domislice.

Mogoce neizvirno, pa vendar, svetujem ti knjige Sestre Vandeline. Recepti so preprosti in vedno uspejo.

ja..sama se tudi nekako izkušena..nihče v družini ne zna kuhati..zato sem se sama odločila da imam tega dosti..stara sem 22 let…motijo me kuharske knjige v katerih piše na primer…dodajte zelišča,,ja katera…ali pa dodajte sol poper…a to je dost al kaj od tega ni ravno jed božanska..ali pa kaksne take sestavine..ki jih nimas vsak dan doma…sem pa ze prebrala nekaj takih kjnig..in so vse bolj tako….naredim kot pise in kaj dobim zmazek ne pa jed…grrr

Vceraj sem ti pozabila povedati,da Jamie meni ni vsec,ker skusa vse izvirne recepte narediti po angleskem okusu.V Angliji sem velikokrat in tudi po mesece.Kuhati res ne znajo,ceprav so po TV same kuharije.Ko jaz skuham,pojejo vse,celo zgance v obari.Sama kuham najraje po italijanskih receptih,sem pac Primorka in uporabljam veliko zelenjave,tako so zadovoljni tudi vegetarjanci.
Je pa res,da k receptom dodam lastno fantazijo,ki naredi jed boljso–to pomeni zacimbe,zelisca…Pred leti sem spoznala cudovit okus ingverja.Prija tako mesnim jedem kot sladicam.Narediti znam dobre ingverjeve kolacke. Pozdrav Kaja

Heh, začela sem v šestem razredu med počitnicami, ko je bila starejša sestra že na praksi, starša pa v službi. Torej iz nuje. Najprej se seveda naučiš kuhat tiste stvari, ki se jih “po defoltu” je doma. Torej – rižota, testenine z omako, zrezke v omaki in pire krompir, goveja juha, pohanje, zelenjavna juha iz tistega kar je na vrtu. Nekajkrat se ni posrečilo, potem pa vedno večkrat, tako, da sem bila kar hitro uspešna kuharica. Čez leta je potem še mož prinesel svojo “domačo kuhinjo”, pa smo nekaj jedi poverbali tudi od tam. Sicer pa, če si negotov, ti najbolj svetujem mama ali babi servis – običajno kar rade posredujejo nasvete. Pa skuhajte kaj skupaj, ker le tako se boš naučil tistih malih fint, ki se jih človek nauči s prakso. Kuharske knjige seveda pomagajo (Osnovna kuharija je res o.k. – tam imaš tudi razlage za razne malenkosti, ki jih druge knjige nimajo), ampak šele potem, ko si pridobiš neko osnovno znanje. Ko veš, da se večina slanih jedi začne s praženjem čebule, pa da se krompir v koščkih kuha cca 15 minut, da se fižol soli na koncu, ker je drugače trd … in še in še. Sicer verjamem, da se večina udeležencev teh in še drugih kulinaričnih strani trudi kuhati čimbolj raznoliko in tudi kaj drugačnega, vendar se ti ob napetem delovniku repertoar sčasoma zoži na nekih 20 jedi, ki jih je družina navajena, so hitro narejene in ne rabijo kakega velikega pripravljanja. Za vikend pa, če je čas, kaj novega, drugačnega, posebnega …
Torej – poišči si živo pomoč, nekoga ki mu je kuha (še) v veselje, vzemita si čas – pa veselo na delo.

lp tinca

Kupi si kakšno kuharsko knjigo za začetnike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close