Začetek pripravništva
Spoštovani,
bom opisal svojo situacijo in bi potreboval par nasvetov glede podpisa pogodbe in pogajanja z delodajalcem…
Sicer ne vem, če se bom kej preveč pogajal, ker itak bom šiht vzel :)…ampak, da bom na tekočem…
1. Sprejet sem bil na delovno mesto trgovca z izvedenimi finančnimi inštrumenti v banki. Sicer še nisem diplomiral, ampak pišem diplomsko delo. Delo bom zaključil okoli marca 2009.
Torej, plačan bom z zaključeno gimnazijo – 5. stopnja. Kolikor je men znano je minimum 530€?..
Zanima me tudi, ker je delovno mesto odprto za izobrazbo 7. stopnje ali dobivam plačo zaradi tega kej višjo?…ali se neki odbitki pri plači potem poznajo?
2. Pripravništvo bom delal za pol leta in zdej ne vem kakšne pravice in dolžnosti imam pri tem statusu?
3. Ko dokončam diplomsko nalogo se mi mora nemudoma spremeniti pogodba o delu? Torej padem pod 7. stopnjo in 70% plače iz tega naslova?
4. Kolikor je meni znano, se zame pripravlja pogodba za pol leta…in kaj me lahko čaka potem?…mi lahko pripravništvo podaljšajo?…ali morajo ponuditi vsaj za določen čas?…
5. Potni stroški…rekli so mi, da je politika podjetja da plačajo do 30 km potnih stroškov…kaj lahko naredim glede tega?….jaz bom še vedno živel blizu delovnega mesta, ampak stalno prebivališče imam 150km stran. Začasnega prebivališča pa ne mislim prijaviti?
6. Specifika dela govori tudi o bonusih…mi pripadajo?…ali mora to biti specifično napisano v pogodbi o delu?
7. Prvič namreč grem delat na knižco :)…še zadnji mesec sem ujel tole knjižico, tko da bi bil zlo vesel če bi mi lahko odgovorili in mi svetovali kako in kaj…Pa mogoče še kakšne posebnosti pri podpisu pogodbe?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore…
no, v ponedeljek pa grem podpisat tole pogodboo…
lepe dneve želim vsem!…
aha…mojcka, hvala za opozorilo…bom povprašal pred podpiso pogodbe glede tega…
čas trajanja…no, se mi zdi da je najmanj pol leta…slišal sem okol 10 mesecev tudi…čudno da nisem obveščen glede tega…no, drgač pa…
Pogoj za delovno mesto pa je 7.stopnja…tko da glede tega bi lohka blo pripravništvo tudi tko..
no..še kakšno mnenje glede česarkoli zgori omenjenega?
hvala
Dolžina pripravništva je odvisna od stopnje izobrazbe, ki jo zahteva delovno mesto…jaz sem diplomirala, imam 7. stopnjo ozm visoko šolo, ker zdej stopenj ni več…pripravništvo sem delala za prodajalko, se pravi za poklicno šolo…če dobim kdaj službo v svojem poklicu bo potrebno spet delati pripravništvo. Je pa 70% plače ja….Če boš plačan kot 5. stopnja se pravi srednja šola potem ne pričakuj veliko denarja….pa če ti nisi pošten do delodajalca, ko govoriš o svojem bivanju, zakaj nej bi bil on potem do tebe?
Mojcka in Slavček, žal nimata prav. Pripravništvo je potrebno opraviti pred prvo zaposlitvijo in ne pri vsaki pridobljeni stopnji izobrazbe.
V kolikor je opravljeno pripravništvo za 5. stopnjo – torej pol leta in delavec po končanem pripravništvu konča 6. ali 7. stopnjo ni potrebno ponovno opravljati pripravništva. Pripravništvo je obvezno samo pred prvo zaposlitvijo in za izobrazbo, ki je že pridobljena. Poleg tega niti ni nujno, da je plačilo 70%, lahko se tudi manj ali celo nič. Odvisno od pogodbe.
Pripravništvo sploh ni več povsod obvezno, odvisno od stopnje, izobrazbe in delovnega mesta:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/faqKategorijaVprasanje.euprava?faq.id=52&faq.vprasanje.id=135
Glede novega zakona o pripravništvu me zanima, če je že sprejet in ali moram kot trgovec 4.stopnje izobrazbe opravljati pripravništvo? Hvala.
Datum: 10.12.2003
Kategorija: Zaposlovanje -> Splošno
Odgovor:
Zakon o delovnih razmerjih (Ur. list RS, št. 42/2002) za razliko od prej veljavnega zakona ne ureja več splošno obveznega pripravništva. Obveznost opravljanja pripravništva prepušča posebnim zakonom oziroma kolektivnim pogodbam na ravni dejavnosti.
Za vajence, ki so uspešno končali svoje izobraževanje, pa zakon posebej določa, da so usposobljeni za samostojno delo, kar pomeni, da jim ni potrebno pravljati pripravništva. S posebnimi zakoni so mišljeni predvsem že obstoječi zakoni na področju javnega sektorja (državna uprava, pravosodje, zdravstvo). Odgovor na vaše vprašanje boste torej morali poiskati v kolektivni pogodbi dejavnosti, ki velja za vašega delodajalca.
Nessi, kaj nimam prav? Diplomirala sem na visoki šoli… včasih je bla to 7. stopnja ane, dons je visoka strokovna šola….ker ne dobim zaposlitve v svoji stroki in za svojo stopnjo ozm izobrazbo sem morala delati pripravništvo za prodajalca, čeprov sem bila v isti trgovini kot študentka že prej 3 leta, zdej sm tm že skorejda 6 let…tako da sem z visoko šolo delala pripravništvo za poklicno, 3 letno šolo….in če bo kdaj sreča mi usojena in bom dobila za visoko šolo bom mogla, če bo delodajalec tako želel, da bo prišparal ane, spet delati pripravništvo za visoko šolo…
Ja, pri nas v trgovini sm bla zadnja, ki je opravljala pripravništvo, imela sem 70% plače…sedaj pripravništva ne opravljajo več…..
ja…zaenkrat hvala vsem!!
ja…podpisal sem pogodbo za pripravnika do aprila 2009…itak..plača je mizerna…tko nekak računam, da bom dobil ven okol 450€ z vsemi dodatki seveda…no…ni slabo..ampak so stroški tle tko večji…sej bo!
…drgač pa je bilo z njihove strani obljubljeno, da ko nardim diplomo…se podpiše nova pogodba…zopet za pripravništvo…oni menda imajo 10 mesecev…sicer sem znotraj izvedel, da se lahka to skrajša…odvisno kak je kdo dober…
pol pa menda za določen čas…kakšno leto…potlej pa stalno…hja…nekak tko sedaj zgleda ta varianta…
drugače je pa delovno mesto odlično, kolektiv je odličen in delo tudi…velik je zadev k se jih moram naučit, kar pa seveda pride z delom…
ja…kolektivna pogodba v bančništvu narekuje menda svoje…sicer o tem ne vem skorajda nič…tko da če slučajno kdo kej ve?
hvala še enkrat vsem!
lp
Ja, slavček in kaj ti ni jasno. Imaš 7. stopnjo. Službe nisi dobila in si se zaposlila kot prodajalka. Ker je bila to tvoja prva redna zaposlitev si si morala opravljati pripravništvo za izobrazbo, ki se zahteva na temu delovnemu mestu. Pripravništvo se opravlja samo pred prvo zaposlitvijo (študentsko delo ne sodi sem) in ne za vsako novo službo, ki jo dobiš.
In če se boš sedaj zaposlila na delovnem mestu za 7. stopnjo ti ne bo potrebno ponovno opravljati pripravništva.
Tudi to, da pripravništvo ni več obvezno je res.
Forum je zaprt za komentiranje.