Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika začela bi jesti bolj zdravo

začela bi jesti bolj zdravo

Tile prazniki so bili pri nas ena sama požrtija -en rojstni dan, pa drug rojstni dan, pa en piknik, pa drug piknik, pa rojstvo v družini, pa kosilo pri tašči in danes mam 3 kg več kot pred prazniki. Ampak niso kile tak problem, bolj slaba vest zaradi vsega tega prenažiranja.

Zato sem se odločila, da začnem z jutrišnjim dnem kuhat predvsem več zelenjave. Zdaj me pa zanima, kaj od zelenjave res tekne tudi vašim moškim, da ga prepričam, da je tudi zelenjava lahko kosilo, ker zaenkrat si ne predstavlja kosila brez mesa.

zakaj bi on moral trpeti,ker se ti “nažiraš”? ti kuhaj zase ,kar ti paše za njega pa normalno kosilo.

Raje ločuj pa bosta obadva zadovoljna.

Za prenažiranje in kile ni problem ravno meso. Bolj gre za stvar discipline, občutka, kdaj imaš dovolj. Ravno zato imajo debeli ljudje največkrat problem s hujšanjem. Če jih kdo nadzoruje, usmerja, jih bodri, lahko shujšajo, ko so pa spet odvisni od sebe, je pa spet problem.

Če možu meso paše, mu pusti. Vseeno lahko kuhaš več zelenjave zraven, več solat, sadja. Ni nujno, da je vsak dan meso, obstajajo testenine, cmoki, omake…

Malo za šalo: zakaj boš težila možu, če si se pa ti zredila? 😉

Ma, saj pravim, da niso kile problem, še vedno jih imam le 56, tko da ne gre za to, da bi rada shujšala, ampak oba se zavedava, da pojeva premalo zelenjave, predvsem pa zato, ker sva oba od doma navajena samih mesnih zadev in v bistvu po pravici povedano sploh ne znam kaj prida brezmesnega skuhat, zato bi res rada za kakšen fajn preprost recept.

Mi smo imeli danes pečen krompir in tele bučke:

Jutri bomo imeli pa zelenjavno rižoto, notri bom zmetala rdečo papriko, grah, bučke, korenje.

Poleg tega imam prihodnji teden od zelenjave v planu naredit še cvetačno-brokolijev narastek, samo tukaj zraven mi jemo hrenovke in pa “melancanine kupčke” – tako jim mi rečemo, so pa to kolobarji melancane, pa gor košček paradižnika in nariban sir, zraven nam paše pečen krompir.

Predvsem počasi in postopoma, da se telo navadi. Nobena radikalna sprememba ni dobra. Ob prehodu na več zelenjave (predvsem surove) lahko pride do povečane količine plinov. Količino mesa počasi zmanjšuj in jo nadoknadi z zelenjavo. Izberi zelenjavo, ki ti (oziroma vsem) bolj ustreza. Veliko je tudi v pripravi hrane (več kuhanega, manj ocvrtega). Upoštevaj tudi pravilno razmerje in kombinacijo živil (dovolj beljakovin, OH, maščob, vitaminov). Dovoli si tudi pregrehe. Okusnih receptov se najde kar veliko. Če se ti zdi, da bi bil spremenjen način prehrane koristen tudi za moža (problemi s težo, zdravjem npr.) si lahko malo bolj odločna, sicer pa mu je ne vsiljuj.
Pri nas tudi mož že od mladosti je le malo mesa in ogroomno solate ter vso zelenjavo. Seveda prav z veseljem zmaže dunajca ali dobro ribo, a bolj občasno.Pri skoraj 55 ima enako težo kot v mladosti, njegova kartoteka pa je skoraj prazna. Se mi zdi dobra motivacija.

Mlada družina a bi te lahk prosila,da mi poveš kako narediš tele melancanine kupčke.Se mi zdi ,da mora bit odlična zadeva,bi poskusila.

Hvala.

Narežem melancane na kolobarje in jih rahlo opečem v ponvi, potem nanje zložim kolobarje paradižnika in nariban sir in dam v pečico za ene 15 minut na 180°. Ful simpl, ful dobro, vsaj nam.

Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close