Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev za zaposlene prosim pomoč

za zaposlene prosim pomoč

1. Kolikšno je neto izplačilo malice na dan za delo 8 ur?
2. Kaj se šteje kot utemljeno za neuporoabo javnega prevoza. Če je delo ob 5 zjutraj, edini avtobus pa pripelje na postajo (ki je ravno pred podjetjem) že 4.15, ali je to utemeljen razlog in ali mi je delodajalec potem dolžan plačati stroške taxija ali ne?
3. Ali je dovoljeno, da delodajalec plača največ 5000 sit potnih stroškov ne glede na to, od kod sem?
4. Ali moram pod ceno javnega prevoza podati ceno mesečne karte avtobusa ali je vseeno če podam dve dnevni vozovnici, kar svedea znese dvakrat več.
5. Ali ti lahko delodajalec reče: pelji se s sodelavcem, ki je iz istega kraja, pa ne rabiš uporabljati javnega prevoza ali je to moja osebna stvar, kako se pripeljem na delo, on pa mi je dolžan plačati?
6. Pod kaj se šteje nočno delo? Na internetu piše da, je noćno delo, če vsaj tri ure delaš tudi nočno, vendar me zanima ali mi eno nočno uro vseeno izplačajo kot nočno?
7.Delo med prazniki in delo ob sobotah ali je plačano drugače? Kaj pa dežurstva?

Hvala, lahko odgovorite tudi na samo eno vprašanje, če veste odgovor!

1. Odgovor mora biti zapisan v vaši kolektivni pogodbi (tarifnem delu).

2. Govorim na pamet, mislim, da to še ni razlog za plačilo taksija – nekje imam v glavi, da je razumni rok dve uri, lahko pa, da se motim, zdajle pa tudi ne vem, kam naj pogledam. Naj me kdo popravi.

3. Ne. Stroški za prevoz na delo in nazaj so takšni, kot znaša najcenejša pot z javnim prevozom. Se pravi, če je to več kot 5.000 sit, ti vsekakor to pripada.

4. Mesečna vozovnica. Delodajalec ti je dolžan izplačati najcenejšo karto, kar je mesečna vozovnica. Če namesto tega karto kupuješ vsak dan in zato dejansko porabiš več, je to tvoj problem.

5. Mislim, da ne, a nisem prepričana.

6. Zakon o delovnih razmerjih: “Kot nočno delo se šteje delo v času med 23. in šesto uro naslednjega dne. Če je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se šteje za nočno delo osem nepretrganih ur v času med 22. in sedmo uro naslednjega dne.”
Ja, tudi če delaš samo eno uro v tem času, ti za to uro pripada dodatek, ki znaša 30 % osnove (govorim za gospodarske dejavnosti).

7. Za delo ob nedeljah in praznikih ti pripada dodatek (50 % osnove). Za delo ob sobotah ti dodatek ne pripada. Za dežurstvo je v kolektivni pogodbi za gospodarstvo napisano tole:

“Za čas pripravljenosti na domu pripada delavcu nadomestilo v višini najmanj 10% od osnove.”

Lahko pa so ti dodatki večji – odvisno od panoge, v kateri delaš, in od vaše kolektivne pogodbe.

1.) izplačilo prehrane je itak neto – za en delovni dan najmanj 3,14 eur.
2.) v tvojem primeru imaš pravico samo do povračilo stroškov javnega prevoza in nikakor ne taksija (v kolikor ne bi imela javnega prevoza, bi obstajala možnost, da ti povrnejo 15% cene bencina – to je polovica priznane kilometrine za službene vožnje z lastnim vozilom) – če imaš avtobus 45 minut pred začetkov službe, se ti šteje javni prevoz
3.) ni dovoljeno, samo mislim, da še obstajajo ene kolektivne pogodbe, kjer določajo, da je povračilo stroškov 60% in ne 100% cene vozovnice , 5.000 – to je V SIT – pa ni nikjer omejitve
4.) zopet odvisno od panoge (ali pa kolektivne podjetja- če je večje podjetje) -vem, da ima npr. kolektivna komunalned ejavnosti ceno dnevne vozovnice – še posebej,če ti obračunavajo po dnevih (se pravi za vsak dan, ko te ni v službi, ti zmanjšajo povračilo), drugje mesečno – torej je najmanj mesečna vozovnica
5) nima pravice, ker bi potem v zakonu pisalo če se več delavcev vozi iz istega kraja….. – to ne more pisati, ker nihče nima pravice posegati v zasebnost delavca

Stroškov taxija ti v nobenem primeru ni dolžen plačevat.

Plačujejo se dejanski stroški in nek v naprej določen znesek.

To če ti kupuješ dražjo varianto je tvoj problem, delodajalec ti lahko plača najcenejšo.

Nisem prepričana vendar mislim, da lahko on organizira prevoz. Ne vem pa kako to funkcionira. Ne more ti pa rečt pelji se z nekom.

Kot nočno delo se plača vsako delo med med 23. in šesto uro zjutraj.
Če delaš več kot 3 ure ponoči pa dobiš status nočnega delavca in s tem dodatne ugodnosti.
Tako da ja tudi eno uro ti mora plačat kot nočno.

Delo med prazniki in ob nedeljah je plačano 50% več. Sobote so plačane navadno. Če je praznik na nedeljo dobiš plačan dodatek samo 1x.

Tudi dežurstvo se plačuje.

Veliko tega je pa napisanega v vaši kolektivni pogodbi. Namreč ni povsod in za vse panoge enako plačilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close