Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Za vse mame, ki so tašče

Za vse mame, ki so tašče

Tole bo pa pomota. Verjetno si hotela odgovoriti nekomu drugemu.

Jaz nisem nikoli rekla, da sem si želela dobiti taščino potrditev oz. sploh ni bilo govora o čem podobnem z moje strani.

Sama še nisem poročena, se pa že zdaj bojim kako bo. Bodoča tašča je prepričana, da ima vedno ona prav in vse zna najbolje storiti. Če ji kaj ni po godu, se s tistim nikakor ne bo strinjala in bo to spodbijala na vse možne načine. In zanimivo, pri vseh drugih opazi napake, le pri sebi in svoji družini ne.

Drugače mi gre pa najbolj na živce njeno vmešavanje v vsako stvar: od tega kam bova šla s fantom na sprehod, kaj in kdaj bova jedla, koliko mora kdo pojesti, kaj morava nositi oblečeno. In pri tem ne pomaga, da rečeš ne, ker ženska ne razume. Svoje bo vsiljevala, dokler ne bo dosegla tistega, kar hoče. Tašče: zakaj ne razumete, da NE pomeni NE. In da znamo mladi živet tut brez vaših nasvetov.

Kadar vidiš, da tast in tašča delata tvojemu otroku očitno škodo, pač ne moreš več ostati ravnodušen. Pa tudi to, da tašče od nekdaj mislijo, da imajo prav, ni nobeno opravičilo. To napišem tebi, aljana. Dobro premisli o svojih ravnanjih in nasvetih.

Naj bo “koristnih” nasvetov čim manj – svet se namreč prehitro spreminja in mi živimo čisto drugače, kot ste živeli vi, generacije naših otrok bodo živele čisto drugače… Naloga vsake generacije je, da svoje otroke čim bolj pripravi na svet, ki prihaja. Stari starši pa so tisti, ki otroku pokažejo svet, kot je bil nekoč.

Ne morejo pa biti nasvetov polni stari starši tisti, ki vnuke pripravljajo in vzgajajo v duhu prihajajočega časa. Tega enostavno niso sposobni, čeprav so prepričani, da če so zmogli svoje otroke vzgojiti v dobre ljudi, da jim ne more spodleteti niti pri vnukih.

V “primitivnih” družbah se tega veliko bolje zavedajo. Veliko plemen je takih, kjer stari starši prevzamejo skrb za otroka v prvih letih življenja – naučijo ga tradicionalnih vrednot, učijo ga o preteklosti, zgodovini… potem pa skrb za otroka prevzameta izključno starša – otroka na podlagi tega, kar ve o svoji preteklosti, o prednikih (itd) učita stvari, ki jih bo potreboval za življenje. Ker se ta znanja in vedenja s časom spreminjajo, so za njihov prenos na potomce odgovorni starši in samo starši.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close