za vse ljubitelje zajtrka – se kaksni predlogi???
Dragi zajtrkomani!
Ja, pri nas v druzinici je tako, da smo pravi zajtrkomani in ce je le mozno (predvsem ob vikendih), ko nam to dovoli cas, se z zajtrkom razvajamo po dolgem in počez… Ce nam med tednom ne uspe, pa vse skupaj za nazaj in vnaprej spravimo noter med viekndom :)))))))))
Probelm pa je ker počasi že poleg klasičnih sestavin zajtrka kar ostajam brez idej…
vec ali manj so izmenicno v razlicicah naslednje najljubse jedi; ham&eggs, hrenovke, jajca na 100 nacinov, palačinke, carski praženec, jabolčni polpeti, topli sendviči, …
Skratka kakršnikoli recept za jed, ki je lahko dobrodosla kot jed pri zajtrku se priporocam…
lp
Nika
Kosmiči takšni in drugačni, z jogurtom ali z mlekom, z obilo svežega sadja (narezane jagode, banane, kivi, pomaranče, naribana jabolka itd… ), samo jogurt in rogljič ali zeliščni čaj z rogljičem ali sveže iztisnjen sadni sok z polnozrnatim koščkom kruha, žganci (ajdovi, koruzni,…) z mlekom, polenta z mlekom, itd. itn.
Crumpets (za pribl. 20 kolačkov)
375 g ostre moke, po 1/2 žličke sladkorja in soli, žlička suhega kvasa, pribl. 300 ml mlačne vode, pribl. 250 ml mlačnega mleka
Vse sestavine zmešamo in stepamo, da dobimo gladko in gosto tekoče testo. Jaz stepam kar s kuhalnico. Pokrito naj na toplem vzhaja 1 uro oz. da se na površini začnejo delati mehurčki.. Nato ga malo premešamo. Posebne prstanaste modelčke ali modelčke za rezanje testa znotraj tanko premažemo z oljem, naoljimo tudi ponev. Modelčke damo v ponev in jih 1 -2 minuti segrevamo, potem v vsak modelček vlijemo za 2 cm testa. Pečemo 5 -7 minut, da dobiji suho, luknjičasto skorjo in da začnejo odstopati od stranic modelčka. Modelčke odstranimo in kolačke popečemo še po drugi strani. Zapečemo jih svetlo rumeno.
Modelčke in ponev moramo vsakič na novo namazat z oljem.
Ohlajene kolačke lahko tudi zamrznemo, nato pa jih pogrejemo v toasterju.
Če nimaš takšnih modelčkov, bi jih verjetno lahko spekla tudi kar tako v ponvi, da pač z žlico nadevaš vanjo malo testa. Jaz sem si v Avstriji kupila takšne 4 obročke.
Lp, Maja
Oooo, super 🙂 Sem mislila, da sva samo midva taka norca na zajtrke 🙂
Zadnje čase imama eno manijo na makovke. Potem gor različni namazi. fant včasih pršut, tudi kakšna kisla paprika, oliva… Pa tudi razne sadne skute, delala sva pa tudi že pečjakove mini rogljičke, ki so pečeni v slabih 15 minutah. Zraven pa domača marmelada. Njam 🙂
Nika, saj verjetno to ne bo uporabno, a moram povedati.
V tem letnem casu je moj najljubsi zajtrk na balkonu SLADOLED z dodanimi jagodami, kasneje disecimi melonami :))) To je cas, ko se ovsenih kosmicev in jogurta malo navelicam.
Sladoled menjujem in potem je zajtrk vedno drugacnega okusa:)))
Danes ga sicer nisem, ker je pri nas mrrrrzlo. Celo gretje sem malenkost vkljucila. Spekla sem jagodno pito in kuhinja je prijetno ogreta.
Lep dan
Majuska, meni in vnuku je to zelooo vsec. Saj ce pomislis, je notri mleko ali smetana, sladkor, sadje… cokolada za energijo:)
Nic posebnega; testo kot za vsako pito in cez nalozim jagode, ki jih malce pokapljam z lim. sokom.Potem se mrezica.
Ce pa pogledas pod “crostata” dve leti nazaj, je Nika napisala recept. Tam je se cel kup nasvetov z pite in crostate. Lp
Mi imamo ob vikendih večkrat za zajtrk poleg velikega krožnika svežega narezanega sadja tudi Pečjakove rogljičke – zvečer jih vzamem iz zamrzovalnika, naložim na pekač ( peki papir ), zjutraj pa tisti, ki prvi vstane priklopi pečico in so pečeni v 15 minutah. Maž jih vsak po svoje – z marmelado Nutelo…
včasih pečem tudi navihančke ali ladjice.
zelo dobre so tople žemlje, sveže ali iz zamrzovalnika pogreješ v pečici in poljubno obložiš…
Upam da je kaj uporabnega lp
Majuska, saj vzamem majhno kepico in vec jagod. In moj sladoled je narejen po light varianti; vnuk pa dobi tistega kaloricnega:)
Je pa res, da potem do kosila nikoli nic ne jem in se pri kosilu sem bolj skromna. Jaz dobim apetit, ko se drugi odpravljajo spat, ko je vse za mano.
Slaba razvada, a tak je moj bioritem. Pozdravcek
Babi, na takšen zajtrk bi se pa tudi jaz z veseljem povabila :-)). Ja, saj vem, sama bi si ga tudi lahko naredila, ampak ti povem po pravici, da mi še na pamet ni prišlo kaj takega ;-)). Res pa je , da zajtrka nikoli ne jem – med vikendom je “zajtr” okoli desetih – in to po sistemu “kar pride prvo pod roke” :-)).
Sem videla, da gre mali deklici na bolje! Bravo!
Sonce, da…danes spet nekaj napredka. Tako smo veseli:)))
Napravi si nekaj sladoleda na zalogo in za vikend, ko bo topleje, si ob desetih privosci… Sedi na balkonu in pooocasi uzivaj. Sem prepricana, da bo tudi Dori pasalo:)))
Ko smo imeli kuzo, mi nikoli ni uspelo sladoleda sama pojesti:)))
Pozdravcek
O, seveda, Dora se bi za sladoled prodala. Najboljši je tisti na palčki – ovija jezik okoli palčke kot kakšna žaba :-))
Ja, pri nas je bilo danes tako mrzlo, da smo v službi vsi iskali električne radiatorje :-)). Tudi doma je bilo potrebno malo pogreti stanovanje. Brrrr.
Poleti pa bo tudi sladoled na programu 😉
Tudi mi si med vikendom radi privoščimo. Svež kruh z maslom in medom ali marmelado, praženec z jabolčno čežano, palačinke z marmelado, sveže pečeni rogljički, razni sirni namazi in sirčki. Seveda ne vse to naenkrat:-) Zraven pa sadje, jogurt, mleko, čaj, redko kakav.
In da pristavim svoj piskrček: kakšni pa so jabolčni polpeti? Kako se naredijo? Se mi zdi, da bi nam teknili…
Lp,
Katarina
Recept za jabolčne polepete je sledeči;
naribaš 2-3 jabolka na tiste 5 mm debele rezance, ter narediš identično maso kot za palačinke, oz. praženec samo bolj gosto… dodam še malo cimeta in vse navedene sestavine zmešaš.
Potem vzamem ponev za žar (z rebri), jo namastim z oljem in nanjo polagam kupčke – 1 velika žlica je za 1 polpet, ki ga malo še potrptam, tako, da je cca 7 cm velik in 1 cm debel, popečen na eni in drugi starni, da zlato rjavo porumeni in potem odložim na papirnato servieto, da popivna odvečno maščobo. Ponudim s stepeno sladko smetano.
Predvsem malčici sta nori na te polpete!!!
lp
Nika
Forum je zaprt za komentiranje.