Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za vse ki obvaladate peko piskotov

za vse ki obvaladate peko piskotov

pozdravljeni!nimam veliko izkusenj s peko piskotov,ene parkrat sem jih naredila,ampak nikoli me ne uspejo ,da bi bili taki kot iz trgovine,hrustljavi in krhki.
Zato me zanima naslednje,ali sploh doma ratajo taki kot iz trgovne,in kaj moram pazit,ce so kaksne finte,tudi za pecico.
Hvala lepa za odgovore

Hej, Megica!

Piskotkov sem ze veliko napekla ( predvsem z vnukom); na pogled mogoce nislo tako lepi kot tisti kupljeni…dobri pa so.

Odvisno od recepta: tisti z maslom rabijo hitro obdelavo, da se maslo ne ogreva in naj bo testo v hladilniku. Ne valjaj cele kepe. Jaz vzamem samo del ( ostalo caka na hladnem).
Nekateri piskoti postanejo ta pravi sele cez kak dan.

Tisti, po receptu za stiskanje skozi mesoreznico so enostavni in zelo dobri, tudi krhki.

Svetujem ti, da poisces recept, ki ti je vsec, ki ga pohvalijo in pazis na navodila, kako jih peci in shraniti. Receptov je veliko.

Zelim ti dobro peko Babi

Odkar pečem piškote doma, moji kupljenih sploh ne povohajo, pa čeprav moji niso tako lepi na pogled kot kupljeni. In jaz se temu mnenju pridružujem. Mislim, da je skoraj nemogoče, da bi bili po okusu kupljeni piškoti boljši od domačih – ne glede na recept. Veliko uspeha pri peki!

Meni se pa piškotki, kjer je veliko masla notri nikoli ne posrečijo.Z mrzlim maslom je pa tako težko naredit testo.Enkrat sem probala naredit ga na roke(brez mikserja), pa je nastala huda packarija, piškotki se pa niso dali oblikovat.Eh, kdor nima talenta za kuhanje, ga pač nima…

Roska, bistvo tega testa je, da ga po izdelavi še enkrat ohladiš v hladilniku. Jaz ga zgnetem v multipraktiku na hitro, se ne segreje preveč… potem pa testo dam v hladilnik vsaj za eno uro in ga, kot piše Babi, jemljem iz hladilnika po kosih.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala, Vladka! Bom sporočila, kako mi bo uspelo.Lp

Domači niso marali mojih prvih piškotov zato, ker sem hotela biti ozaveščeno-zdravo-prehranska in sem bistveno zmanjševala količino sladkorja in maščobe. Sedaj sem se naučila, da dobrih piškotov brez tega ni. No, če se le da, zmanjšam sladkor, sploh ker jih potem večinoma namažem z marmelado ali čokolado, povaljam v sladkorju v prahu.

Z neko teto, ki je slovela po dobrih piškotih, sem izmenjala recept in ugotovila, da pečeva po natančno enakem receptu, kljub temu so bili njeni bolj drobljivo krhki, bolj kot tisti trgovinski, ki se kar razsujejo v ustih. Tako dolgo sem vrtala po njej, da sem našla razliko. Uporablja rastlinsko mast in ne margarino ali maslo. Enkrat sem poskusila z mastjo, res so bili bolj drobljivo krhki, pa sem v svojem receptu spremenila samo to. Vendar… kaj pa vem, že do margarine sem zadržana, rastlinska mast ne more biti nekaj bolj zdravega (sploh glede na ceno, če se prav spomnim, je še cenejša od margarine). Tako sem ostala na mojem maslenem okusu domačih piškotov…
LP Mimi

hvala za nasvete,so pa bili drugi dan dosti boljši kot takoj,tako da niso slabi,
hvala vsem za odgovore

Megica, kmalu boš ugotovila – bolj ko jih bo zmanjkovalo, boljši bodo :)))) Čisto resno: sveže pečeni piškoti večinoma niso nikoli tako dobri kot dan ali dva kasneje.

Mimi N., moja mama je pekla zelo dobre piškote, zlasti odlični so bili njeni orehovi rogljički. Vedno so bili tako krhki.Tudi sama sem jih delala po njenem receptu pa nekako niso bili taki. Pojamrala sem ji, kako da meni ne ratajo točno taki pa je omenila, da ona da v testo tudi žličko limoninega soka, ki ga ni v receptu. Naredila sem tako in piškoti so bili res bolj krhki, “reš” rečejo. Delala jih je vedno z Zvijezda margarino, tisto v zlatem ovitku, jaz pa tudi, da tradicija dol ne pride:))
Lep pozdrav!

Jaz prisegam na uporabo masla, saj da piškotom bolj poln okus , kot margarina, Bolje pojesti par piškotov manj, pa te res dobre. Preizkušen recept za rogljičke po sestri Vandelini po kateri lahko delaš kokosove, mandljeve, lešnikove ali orehove rogljičke :
20 dag moke
10 dag sladkorja v prahu
12 dag malo omehčanega masla
1 vanili sladkor , noževa konica pecilnega praška
5 dag kokosa(ali zmleti orehi, mandlji, lešniki)
2 rumenjaka
Zamesiš testo, ki naj nato pol ure počiva v hladilniku, nato oblikuješ rogljičke, polagaj jih na peki papir in peci 10-15 min pri cca 200 stopinj C, potem jih potresi s sladorjem v prahu.

Tole z limoninim sokom je zanimivo, vredno poskusiti.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close