Za tistega, ki mi je danes pomagal glede računalnika + Gunnarja
Zjutraj sem spraševala glede težav z računalnikom in mi je nekdo prijazno pomagal zat osem mu napisala nazaj, da ga povabim na pijačo, če je iz okolice Celja.
On je odgovoril:
Nisem iz okolice Celja, ampak tudi če bi bil, sem približno 5 let nazaj sprejel odločitev, da ne hodim več na popoldanske/vikend akcije reševanja računalniških problemov. Kajti, vsi možni problemi v bližnjem in daljnem sorodstvu ter znanstvu so nekako prišli do mene. Tega se ne grem več, ker imam svojo službo kot programer, svojo družino in svoj prosti čas. Malo so imeli dolge nosove, ampak od takrat imam mir. Edino tašči ne uidem, ker mi žena najeda 100 na uro, če ne pomagam, ko pride do težav z računalnikom
Od srca sem se nasmejala ;)))
Gunnar je vprašal, kje sem našla tako nesposobnega računalničarja.
Hahaha, našel ga je cenjeni soprog 😉
Stvar je pa trenutno takšna, da lahko le gledam. In se čudim.
Zamenjati je bilo potrebno plato, z diskom je bilo vse ok. Naročili smo novo plato, nakar se je izkazalo, da smo morali leteti še po dodaten disk (kao, da je več prostora, da se lahko podatke shranjuje sproti???).
Naložil nam je nove Windowse in koliko vidim kar 8 s katerim se pa sploh ne znajdem.
Nič ne najdem. Ni glavne orodne vrstice, namizje je prazno (samo koš je gor), ne morem več strani na internetu odpreti in preklapljati med njimi, vse je čudno nastavljeno, nimam Worda, Excela, nobenih programov, karkoli kliknem me nekaj sprašuje,…
Najbolj sem se bala, da ne bodo mogli rešiti službene e-pošte, ki sem jo imela v Outlloku, zdaj pa nič ni.
Mah, totalno sem razočarana 🙁
Tanovi Windowsi so 7.
Če sem prav razumel in ti je zdaj dodal še en disk – imaš dva in vsi podatki bi morali biti gor, samo nastavitve morate uredit.
Tole o dveh diskih jaz razumem kot mirorring – to bi pomenilo, da se ti stvari sproti shranjujejo še na en disk – kar je dobra varianta, ker praktično ne moreš izgubit podatkov.
Vendar če ti je res kar tako nekaj premetaval in inštaliral nove Winse itd… imaš najbrž zdaj piratsko robo, kar zna bit problem, če zadevo uporabljaš službeno.
A prej si imela legalno verzijo? Če ja – in ti je delovalo OK … naj ti raje tisto inštalira nazaj.
Disk mirroring je za domače potrebe povsem odveč. Mi jih imamo samo na serverskih mašinah, kjer je dosegljivost 24/7 neobhodno potrebna. Za domače potrebe in manjša podjetja pa povsem zadostuje zunanje ali pa mrežno diskovje. Poleg tega je pri mirroringu (malo odvisno od konfiguracije) reševanje podatkov oteženo.
Ok, ne vem, kaj točno vam je delal vaš serviser, ampak čist možno, da je samo zraven priklopil še vaš star disk (se pravi nobene raid konfiguracije). Sistem bi ga moral sam zaznati in če ga je, potem ga imaš dostopnega v raziskovalcu pod kakšno drugo črko namesto C:. Dostop do raziskovalca: hkrati stisni tipki winkey + e. Če ga v raziskovalcu ne najdeš, potem je potrebno pogledati v bios, če ga vidi matična plošča. V kolikor ga niti v biosu ni, potem je verjetno napačno priklopljen.
Glede windowsev in pomanjkanja programja: namestil vam je samo gol sistem, vi pa morate dodati še preostale programe (office z outlookom in preostale stvari, ki jih pač potrebujete). Kot je rekel Rok, preverite še, da vam ni namestil piratskega sistema (česar niti slučajno ne bi smel delati, ampak žal serviserjem dol visi za legaliteto).
Ampak !!, ne glede na vse, verjetno bi šlo vzpostaviti celoten sistem s starim diskom. Kako bi jaz to naredil:
Najprej bi iz starega diska skopiral vse podatke na nov disk (s pomočjo enega delujočega računalnika). Tako bi imel varnostno kopijo podatkov. V vaš okvarjen računalnik bi dal matično ploščo in nanjo priklopil star disk kot prvi disk. Potem bi bilo potrebno zgolj namestiti nove gonilnike zaradi nove matične plošče. Z windowsi že nekaj let nimam stika, ampak včasih se je to dalo prek varnega načina … Skratka, zdi se mi, da je vaš serviser malo sekal ovinke in izbral najbolj enostavno rešitev, kajti vi kot stranka še vedno niste zadovoljni oz. nimate prejšnega stanja. Se pravi ste v bistvu še vedno brez delujočega računalnika.
Forum je zaprt za komentiranje.