Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Staso – bajadere

Za Staso – bajadere

Hej,Stasa! Nekako zdaj vem,kako gre,ceprav mi je povedala samo prodajalka,ker to dela gospodinja v Lokvi pri Sezani.

Spodnje testo,ki je kar cm visoko, ni nic peceno,oziroma zmes dobrih piskotkov ali biskvita,zmletih mandljev ali orehov,masla,cokolade in malo esence mandljev.To znate ve mlade (kot vidim po postih0 dobro narediti.
S tem napolnis mansji pravokoten( na namazan peki papir) pladenjcek. Na to plast das plast marcipana in cez vsaj tri mm debelo cokoladno glazuro.Vse v hladilnik in potem rezes rezine ali kocke.
Nisem se udejanila,da bi garantirala uspeh. Je pa takoo dobro,pa nisem ena od tistih,ki najbolj ljubijo sladko.Ampak tu je marcipan.In tako licno zgleda,prav za v skatlico. Marcipan lahko malo obdelas po svoje,se s kaksnim dodatkom,recimo malo maraskina,cokolade,ampak ze tako je fino.

Imajo tudi varianto s kokosovo srednjo plastjo.Spodnji del je tudi nekaj kokosa v tisti piskotni ali biskvitni zmesi.Le to ne vem,kaj drzi kokos v srednji plasti,ker tudi to mora biti s cim zmesano,da se drzi kot kaksna zelo gosta krema.

To znate ve deklica bolje delati! Pozdrav Babi

…uf, jest imam nekje recept za zelo dobre bajadere…ga poiščem in napišem..
>

Hojla, jaz delam takole bajadero:

50 dag sladkorja
30 dag albertovih piškotov ( zmelješ )
10 dag masla
2 dl vode
10 dag orehov ali kokosove moke ali pol – pol
4 žlice ruma
Preliv: 10 dag jedilne čokolade, 10 dag masla

Sladkor, vodo in maslo raztopiš na mjhni vročini, odstaviš, dodaš piškote, orehe, rum.. dobro zmešaš.
Testo razgrneš na pekač – srednje velik, ga enakomerno potlačiš z žlico, pustiš, da se ohladi. Ohlajeno preliješ s čokoladno glazuro, daš vsaj za 2 uri v hladilnik in narežeš na majhne kocke.

Enostavno in preverjeno dobro.
LP Tatjana

Hej,res hvala obema za poslano in se neposlano.Marcipan sem ze tolikokrat delala;za tisto zmes za osnovo pa nisem bila prav gotova.
Lep pozdrav babi

Hvala za oba recepta – link že hranjen 🙂 Kmalu imam rojstni dan in bom sigurno naredila tudi bajadero. Za torto pa se še odločam… preveč dobrih idej je tukaj na tem forumu, pa ne vem, kaj bi pa tokrat 😉

Lahko noč,

Staša

…moj recept se malo razlikuje. zgleda , da je malo manj sladko vse skupaj..pa več margarine je notri….zelo dobra pa je kombinacija sladke smetane in mlete čokolade v prelivu, če se prav spomnim

30 dag kristalnega sladkorja
9 žlic vode
20 dag masla
20 dag mletih keksov (albert)
20 dag mletih orehov
5 dag jedilne mlete čokolade gorenjka

Čokoladna glazura:

1 dl smetane za kavo
10 dag mlete čokolade
žlička masla

Sladkor in vodo daš v večji lonec in pustiš, da zavre. Dodaš maslo in mešaš, da se stopi. V to daš mlete kekse in orehe ter dobro zmešaš. Polovico mase daš v drugi lonec. V prvo polovico mase daš mleto čokolado in dobro zmešaš. V manjši pekač daš prvo polovico mase in jo zravnaš, tako da je ravna plošča. Na to maso daš drugo, svetlo maso in jo tudi lepo zravnaš.

Preliv:

Smetano daš v lonček, segreješ, da bo vroča, dodaš mleto čokolado (ne sme vreti), na malem ognju mešaš. Ko se čokolada dobro stopi in je masa gladka, dodaš maslo in odstaviš od ognja, mešaš, da se maslo lepo stopi in se malce ohladi in počasi strjuje. Poliješ na maso v pekaču in počakaš, da se strdi.

Te bajaderice pa so res kalorične bombice 🙂 Hvala vsem, pridejo na vrsto novembra.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close