Za Sonce rumeno
Živjo Sonček,
(prosim ne zamerit -in tudi ostali- da tu sparšujem stvari, ki niso v zvezi s prehrano in recepti)
danes sem na forumu Skrinjica idej videla v tvojem albumu prekrasen lonček, oblepljen s špago in porisan z vzorčkom s servietno tehniko…enkrat sem to že videla, mislim da pri sosedi in je krasno izgledalo, tako kot na tvoji sliki!!
Ker bi to zelo rada naredila tudi sama, bi te rosila za malo bolj natančna navodila in kaj vse potrebuje – ok, edino za servitee vem, da jih lahko izberem po želji oz. motivu, ki mi je najbolj všeč, potem še špaga in lepilo…..tu se pa ustavi, ne vem vem kako naprej, ali rabim še kaj itd.
zanima me tudi ali mora biti lonček keramičen ali je lahko tudi plastičen?
Hvaaala! 🙂
LP
Zala, sicer nisem sonce, ampak ti pa lahko povem, kako sem podobno zadevo naredila jaz.
Na manjšo steklenico (v tvojem primeru pač lonček) sem nalepila “selotejp” (najboljše kar obojestranski, lahko pa tudi navaden, ga pač nalepiš tako, da je lepljiva stran na zunanji strani).
Ko imaš oblepljen celoten predmet, začneš “navijati” vrvico okrog lončka – tesno, čisto eno ob drugo.
Ko je to gotovo, se malo še poigraš s servietno tehniko – kakšen prisrčen motiv + razredčen Mekol (to je lepilo za les) – obstaja tudi pravo lepilo za servietno tehniko, ampak se ga po moje ne splača kupovat; potem pa s čopičem nanašaš na servieto (ki so jo seveda že položila na obljepljen predmet) to mešanico.
Počakaš, da se vse skupaj posuši in… VOILA!
Upam, da sem dovolj jasno napisala. Sicer pa je to taka enostavna zadeva, da se ti skoraj ne more ponesrečit.
Sonce_rumeno, brez zamere, da sem odgovorila kar namesto tebe. ;)))
Lp,
n. 🙂
Ninči ni blema ;-))
Jaz itak naredim drugače ;-)). Torej špaga je lahko različne debeline – jaz ne vzamem prav najtanjše, saj bi trajalo predolgo, pa tudi najdebelejše ne, ker ni lepo.
Lepim z lepilom uhu (tisto v rumeno – zeleni embalaži) – na spodnjem robu lonca (ali steklenice, ali vaze, karkoli pač) nanesem cca 1 do 2 cm lepila, špago začneš povijati na spodnjem koncu. Od začetka gre bolj počasi, ker moraš malo počakati, da špaga prime na lepilo. Naprej lepilo nanašam “cikcak” v smeri gor dol – ne predaleč, da se lepilo ne suši prehitro. Potem gre zadeva hitreje. Napjre pa že veš – ko je suho prilepiš izbrani motiv. Lepiš lahko na plastiko, glino, keramiko, steklo… skratka kamor ti ljubo ;-)).
Joj, boš pridna – jaz letos nisem še čisto nič ustvarjalno navdahnjena :-((.
p.s.: če koga moti tale tema na prehrani naj pa stran gleda ;-)).
Prej nisem imela časa na vse odgovoriti ;-))
Ne, ne predstavljam si tele vrvnate tehnike s prvošolčki, sploh ne s tako velikim številom ;-)). Seveda vem, da je tebi to uspelo izpljati, pa čeprav je bilo lepilo tudi v laseh ;-)).
Danes imam v službi prav fajn družbo – kristalnega psička, ki je našel mesto na monitorju, Babi ti sporoča da mu je tam všeč ;-)).
Hojla!
Joj, se je nabralo postov 🙂 Torej, tisto s špago bo že šlo….glede servietk pa mi ni najbolj jasno…takole jaz razumem – na s špago oblepljen lonček položim servieto z izbranim motivom (a moram prej servieto okoli izbranega vzorčka odrezati?)…nato pripravim razredčen Mekol( kako ga razredčim-z vodo, koliko?-ali gre tudi s kakšnim drugim lepilom?), kot je napisala Ninči, in nanašam gor? NA kateri strani naj bo motiv – na tisti ki gleda proti lončku ali tako da gleda proti meni? 🙂 In potem s čopičem z lepilom čez in čez pobarvam celotev vzorec?
Koliko časa pa se to potem suši?? Samo tako da približno vem….in kaj potem moram kaj odstranit, kakšne delce sreviete še mogoče???
Joj, joj, vidim da vsi to obvladate, od Babi, ninci, sonca…..jaz pa se še moram naučit 🙂 Bomo videli kaj bo nastalo….Sonce, drugače pa tudi jaz ne bom ne vem kako pridna kar se tiče takega ustvarjanja, ker bom to naredila ko bo čas – predvidevam pa da bo to v naslednjem tednu po velikonočnem ponedeljku, ker v torek imam namreč še en precej obsežen kolokvij….tako da čas se bo našel za take stravi potem, za jajčka pa seveda že ta petek 🙂
Ninci, Babi, Sonce – hvala za napotke in izkušnje!
LP
Sonce, verjetno je pomigal s crnim uhljem:)))
Lepljenje?!
Smo ze prej marsikaj lepili in so bili kar vesci ravnanja z njim.
Nismo delali kaksne servietne tehnike, samo spago.
Ovili pa smo samo 6 lonckov, vsaka skupina enega. Do konca solskega leta so krasili policko. Bili so lepi casi:) Lep pozdrav Babi
Ne ne…servietna tehnika se ne gre z mekolom. Imaš prav posebno lepilo (Art potch – ali nekaj takega :), ki je pravzaprav lak.
Najprej obrežeš motiv na prtičku in odstraniš spodnji dve plasti (beli), da dibiš zelo tanko plast prtička z motivom.
Potem na površino (se pravi tukaj na vrv na steklenici) naneseš lepilo s čopičem. Na lepilo potem daš motiv in ga še enkrat prevlečeš z lepilom. Potem počakaš, da se posuši in to je to 🙂
Prtiček (oz. motiv) položiš tako, da gleda motiv navzgor – se pravi proti tebi. In potem še enkrat prelakiraš.
Ne vem, če gre tudi z razredčenim mekolom, jaz vedno delam s tistim lepilom. Čakaš mogoče kakšne pol ure, da se čisto posuši, odstranjuješ pa potem nič več, ker tudi ne gre dol.
Upam, da sem kaj pomagala 🙂
Ja, tudi jaz imam ta Art Poch (res piše nekaj takšnega), z mekolom nisem še nikoli delala, vem pa da nekatere kupujejo neko lepilo v Bauhausu torej mora iti tudi s čim drugim. Sama nisem tip za eksperimentiranje, zato se držim tega lepila – laka.
Kresnica ti je lepo opisala, jaz dodajam samo še to – ko boš lepila (najboljši bo kakšen ploščat ne prevelik čopič) bodi previdna. Servietek je zelooo taknek, hitro se pretrga. Če se ti to zgodi, ni panike, enostavno ga odstrani (dokler je moktro gre dol b.p.) in nalepi frišnega. Svetujem ti “lahko roko” ;-)). Lepi vedno od znotraj motiva navzven, da spraviš ven čim več potencialnih mehurčkov. Če začneš lepiti na robu in greš proti sredini zna biti potem nerodno ;-)). Suši se ne prav dolgo (odvisno kako šparaš z lakom). Svetujem ti, da se odpraviš v kakšno trgovinico s takšnim materialom, gotovo ti bodo vse razložili in pokazali. Vem, težko si predstavljaš kako to izgleda – meni se sanjalo ni da kaj takšnega obstaja dokler nisem bila na ustvarjalni delavnici.
Sonce, zdaj sem videla tvoj izdelek:)
Nasi loncki so bili majhni, v primerjavi s tvojim pravi palcki:)
Ko sem vas tam pri sosedih brala, me je kar imelo, da bi se vkljucila.
Toda primanjkuje casa za vse:(
Zala, ko bos veliiika, bos tudi ti vse obvladala. Zdaj je prva “Medicina”; bo pa za sproetitev pri tezkem delu prav prislo.
Lep pozdrav
Kresnica,
servietna tehnika se da zagotovo delati TUDI z razredčenim Mekolom.
Razredčiš ga cca 2:1 (2 dela lepila, en del vode), čeprav ga eni uporabljajo kar nerazredčenega, pa tudi velja. :))
V okviru ZPM-ovih ustvarjalnih delavnic (ZPM = Zveza prijateljev mladine) delamo v glavnem z Mekolom, ker je menda cenejši kot “original” lepilo za servietno tehniko – slab liter stane okrog 600 sit.
Zala, lonček bo po vseh teh navodilih moral uspeti. ;))) Ko ga boš naredila, ga pofotkaj in pošlji kak link do slik.
Sonce, same pohvale. Sem že zadnjič brala in gledala “ustvarjalke” na Skrinjici idej – vau, ena stvaritev lepša kot druga. :)))
Lp,
n. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.