za sieff
Morda poznaš kakšno stran za oceno objektivov? Glede na to, da canon prodaja neke teleobjektive za eose z prece ugodno ceno me zanima, kakšne so slabosti tega objektiva glede na ceno. Objektiv: Canon EOS Mount 500mm / 1000mm Hi-Def Telephoto Lens. Drugi pa je: Opteka 1300-2600mm Telephoto Lens for Canon EOS Cameras.
Imaš kaj izkušenj?
Živjo popkorn.
Glej stvar je takšna:kar se tiče Canona kakšnih posebnih izkušenj nimam, ker sem Asahist (kot bi rekli Pentax fani, Asahi-Pentax). Vem pa, da kolegi iz kluba pohvalijo Canonove objektive, sploh tiste ta hitre, f/2.8… Je pa res, da so pregrešno dragi. Ampak tako je pri vseh firmah. Iz osebnih izkušenj bi ti lahko zagotovo rekel takole: poskušaj ostati pri originalih, kolikor se le da. Osebno imam samo 2 objektiva za Pentaxa, ki nista originalna in to sta:Zeiss 28-70 zoom in pa 28mm Vivitar. Ostalo imam Pentax in še to sedaj kupujem fiksne objektive, 50, 100, 135mm… manual fokus, ker se mi zdi, če nisi ravno športni fotoreporter, da so še najboljši. Z zoomi prideš do ene razvade, ki vodi do obsesije in to je, da hočeš bolestno in ZMERAJ vse približat do maksimuma. Vsaj pri meni je bilo tako. Na koncu nisem več spravil skupaj spodobnega pokrajinskega motiva. O ostrini teh fiksnih objektivov pa ne izgubljajva besed… Mislim, da so generični objektivi, sploh takšni No name bolj kot ne slaba novica. Se bojim, da bi bila na koncu razočarana in bi ti nekje obležal. Malo sem prečekiral te objektive, ki si jih omenila:
-prvi je :
-drugi je:
Oba se mi zdita HUDO poceni za kvaliteten objektiv. Po mojem sta bolj plastik-fantastik, vsaj takšen občutek sem imel. Osebno jih ne bi kupil. Sploh, ker sta iz tretje države (ni EU) torej moraš prišteti še 4,5% carine in 20% DDV-ja. Pa je že dražje in še poštnina, ki je tudi predmet carine in DDV! Sam sem bil tudi začuden nad tem (ko sem naročil in prevzel blago iz Avstralije) a tako je, na žalost. Nenazadnje pa garancija velja samo za Ameriko zato obstaja rizik tudi iz te strani…
Oglej si malo te strani (linka spodaj)in poskusi izbrati kakšen objektiv iz Canonovega arzenala in potem skušaj kje kupiti rabljenega, da bo ceneje. Ne vem kaj največ fotkaš a če potrebuješ močan teleobjektiv za posnetke narave, živali in podobnega bi se jaz osebno raje odločil za 300, 400 ali 500mm manual fokus objektiv, ki je svetlobno močan (f/5.6 do f/8) in potem bi kupil še 2X telekonverter, da bi dobil večjo goriščno razdaljo. Po moje bi bila bolj zadovoljna z rezultatom. Ampak to je samo moje mnenje, končna odločitev pa je samo tvoja.
Canon objektivi:
Upam, da sem ti vsaj malo pomagal
LP – S.
Kakšna pa je kvaliteta slike z telekonverterjem?
Imam EOS 300d. Bo šel manual fokus sploh gor? Sedaj imam objektive z prejšnjega EOSa, 28-90 in 80-300mm… Ne vem natanko, nisem več dobro v teh vodah, se bo treba spet malce naučiti trga.
Tele dve strani sta hudo dragi. Za moje fotografiranje bi prav prišel en 500mm objektiv. Predvsem gre za snemanje živali. Verjetno se bom zaradi cene obrnila na Sigmo ali Tamron. Kakšno priporočilo glede teh dveh?
Hvala, Pop
Veš pop jaz sem navajen pri sebi, da gredo vsi objektivi na vse aparate. Seveda istega formata (35mm) da ne bo pomote. Pri Canonu ne vem zagotovo a bi po logiki lahko rekel, da če je šlo na prejšnjega EOS-a bi moralo iti tudi na tega. Bajonet je verjetno isti.
Glede originalnih objektivov bi rekel, da so dragi, novi. Poskusi najti kakšno rabljeno varianto, ki je operativno BP, na kozmetiko pa ne glej preveč.
Sigma in Tamron sta v redu. Sigma je sicer malo manj robustna in mogoče slabše konstrukcije (obroči za ostritev, pribljiževanje oz. zoomiranje…). Veliko se uporablja tudi Tokina, ki je odlične konstrukcije (kovinsko ohišje) z zelo dobro optiko. Tudi cene le teh so zelo primerne za neprofesionalni žep.
Kakorkoli že, če misliš kupovati objektiv najprej dobro premisli za kaj ti bo služil. Za tem se odloči za vrsto objektiva, preglej najboljše ponudbe, rabljene in nove in se odloči.
Glede telekonverterjev pa ni prav posebne panike. Če kupiš original je najbolje, če ne pa poskusi z generičnim (mogoče iste firme kot bo objektiv, Sigma, Tamron…) ali pa kupi Kenko, ki so dobri. Kvaliteta ne trpi pretirano ali pa sploh nič. Le svetlobna jakost objektiva se temu primerno zmanjša.
Tolk… bye – S.