za saro*
Imam vprašanje glede na peko kruha. Meni kruh uspe v smislu dobrega okusa in videza. Je pa problem, ker je kar trd in je malo zoprno jesti takega.
Moj način priprave je sledeči: Kvas pripravim že prej in počakam da malo vzhaja. Ko vzhaja dam v moko, dodajam po potrebi mlačno vodo in zgnetem v testo. Pustim ga da vzhaja in ga dam peči v pečico za cca 1.30 uro. Prvo uro ne odpiram pečice. Kaj delam narobe?
Hvala
Ja kot pravi Tinca- jaz sem na kulinariki našla recept, ki je sicer za zeliščne štručke, jaz delam po tem receptu, samo nadev izpustim………… in je zelo mehak,
50 dag moke,
4 dcl mlačne vode,
pol kocke kvasa,
malo soli, malo sladkorja,
2 žlici olivnega olja
2 žlički moke, malo vode, sladkor, sol in kvas- zmečeš skupaj, malo pustiš, moko tačas premešaš in soliš- dodaš prej narejen kvasec, in gneteš. Na koncu dodaš olje in še malo gneteš. Oblikuješ 4 štučke- lahko drugače, pustiš na pekaču še malo vzhajati. Pečico zagreješ na 200, ko pa daš štruce not zmanjšaš na 180, pečeš cirka 30 min.( če zvaljaš samo dve večji štruci pa malo več). Full je dobro, ko en francozki kruh.
Upostevaj moj recept pa bo. Da je kruh pretrd je kriva lahko moka, saj ves bela je bolj mehka, polnozrnata je kruh bolj zbit, potem je lahko res premalo vode, ali prevec zapeceno, če je ventilatorska pecica je 1.5 ure prevec peke… naredi po mojem receptu in mora uspeti, če bos vse tako delala.
Avtor: sara* ()
Datum: 29-01-03 20:11
Pred kar nekaj leti, me je na morju naučila starejša gospa po spodaj napisanem receptu in navodilih speči kruh, od takrat ga vedno pečem sama. Preizkusi tudi ti, meni vedno uspe in želim, da bi tudi tebi ali drugim.
Vzamem: 2,5 kg moke, ponavadi je to 1kg graham-polnozrnata, 1 kg črne in pol kile ržene.
1 kocko kvasa, vodo po potrebi, da je testo voljno in sol
V posodo dam moko, na en konec sol, na drugi konec kvas stopljen v mlacni vodi, to zmesam, še brez tistega konca kjer je sol, potem pa zmešam vse skupaj. Po potrebi dodajam vodo,( če po petih minutah gnetenja ugotovite, da je testo premalo voljno, da je premalo vode, ne dodajajte vode, dodajte eno žlico olja, kajti voda bi po tem času gnetenja,testo zbila skupaj) da je testo pravo, ne mokro in ne gosto. Dobro pregnetem, da se testo ločuje od posode, to traja kar cca 10 minut,ker bo vzhajalo samo enkrat, nato stresem v pehar v katerega sem prej postavila bel prt in ga dobro pomokala, pokrijem testo s tem prtom in pustim da vzhaja. Vzhajati mora toliko časa, da količinsko še enkrat naraste, ne glejte na uro, glejte kupček, ko bo res še enkrat večji, je dober za peko. To lahko traja eno uro, dve tudi več , no če čez 4 ure še ne bo narastel pomeni, da je bilo nekaj narobe z kvasom.
Ko vidim, da je kupček že skoraj za peko, vključim pečico na 180 stopinj, in ko je pečica segreta, zvrnem testo na hladen pekač, pozor pekač mora biti hladen, s kuhalnico hitro naredim v sredini testa luknjo in hitro v pečico, ta postopek naj bo hiter, da testo ne pade skupaj. Tako se mora peči eno uro, ne da odpirate vratca pečice, po eni uri, obrnem pekač, da je tisto kar je bilo prej zadaj, sedaj spredaj in tako pečem še pol ure. Nato potrkam po kruhu in če je pravi glas, takšen poln, je kruh pečen in ga jaz v ugasnjeni pečici pustim še cca 15 minut, nato pa ga položim v prt in na hladni rešetki, tako da zrak lahko kroži spodaj in zgoraj ohladim.
In to je to. Pisala sem hitro, zato bo nekaj napak, a važno je, da vam bo recept v pomoč.
Forum je zaprt za komentiranje.