Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Za … proizvaja …

Za … proizvaja …

Pozdravljeni,

zanima me kako se bolj pravilno zapiše:

Za Soseda, Sosedova ulica 15, 1000 Sosedova pošta, Slovenija, proizvaja: Franc, Franetova ulica 10, 1111 Franetova pošta, Slovenija.

Ali je zapis pravilen? (bega me dvopičje za “proizvaja” in vejica pred “proizvaja”).

Hvala in lep dan!

Po mojem mnenju je zapis pravilen glede vejice, dvopičje pa po mojem mnenju ni potrebno. Je pa res, da so to bolj kot ne standardne navedbe – predvidevam, da gre za napis na deklaraciji ali čem podobnem, in pri teh navedbah je ključno opaziti določene besede, torej izpostaviti npr. poizvajalca. Z dvopičjem za besedo proizvaja ga tako malo izpostavimo. V običajni povedi pa dvopičje zanesljivo ni potrebno.

Primer:
1. v besedilu: Oni proizvajajo to, drugi pa to. Za soseda /…/ to poizvaja Franc, /…/.
2. na nalepki izdelka: Proizvaja: Ta in ta, naslov ta in ta. Ali Za Soseda, /…/, proizvaja: Ta in ta, naslov …
Vejica za Slovenijo je smiselna, saj vejici za Sosedom in za Slovenijo omejujeta celotno navedbo naslova.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš odgovor.

Lep dan!

New Report

Close