za Princa
Živjo Tina!
Nisem presnojedec. Trenutno niti nimam prav velike želje biti 100% presnojedec, saj mi prehrana, ki jo trenutno prakticiram, zelo ustreza, in ne povzroča kakšnih prebavnih motenj 🙂 (vsaj večino ne)
Lahko rečem, da jem cca 70% presno hrano, pa nekaj orehov, mandeljnov in podobno, še zmeraj pa za svoj užitek pojem kaj kuhanega, s tem da ni mesa ali mesnih izdelkov (tudi sirov in jogurtov itd …). Se pravi zelenjavne kakšne juhce, pečen krompir, malancane, …
Čistilne reakcije … huh … jah … bile so 🙂 ampak ker sem postopoma prehajal na bolj presno hrano, se je tudi čiščenje vršilo postopoma. Ni bilo kakšnih hudih postov ali kaj podobnega, da bi se telo res na1x vsega ščistilo, ampak je bilo to kar sproti. Prebava je sedaj urejena.
Poskusi kakšen pit samo vodo oz. še bolje limonade ali kaj podobnega … pa bo čistilna reakcija sigurno tu … potem pa spet en lep prehod na “normalno” hrano, ako ne nameravaš vztrajati dlje pri presnem.
Treba je povedat: prehod na presno hrano naj ne bo neka modna muha, nekaj kar se dobro sliši. Tudi naj ne bo izgovor za hujšanje. Naj bo to nek večji namen, cilj, želja po zdravem življenju, drugačnem stilu življenja, tako duhovnega kot fizičnega. Naj bo to korak k višji stopnji duha, k umirjanju našega telesa, k predpogoju, da bo poleg telesa tudi um/duh zdrav. In naj bo to nekaj dolgoročnega. Zajebavati želodec z enkrat presno drugič pa z prenažiranjem je po moje še slabše, kot če se stalo prenažiramo 🙂
Skratka … kdor hoče bit presnojedec, naj o tem prebere veliko knjig ali člankov. Naj izve dobre in slabe strani tega, dobra in slaba mnenja, dobre in slabe dokaze, res čimveč misli, mnenj in raziskav na to temo. Šele potem naj stvar po svoji pameti sprakticira in posluša telo, kar mu govori (ali mu paše ali ne). Le naj ne obupa že po prvem tednu …
Knjige, ki jih priporočam na to temo: Wandmaker: Proč s kuhinjskim loncem, in še ena ki nosi naslov nekaj v stilu “Življenje s postom” ali nekaj takega … točen naslov še sporočim.
Lepo se imejte!
Princ
Lep pozdrav!
Najprej hvala za tvoje sporočilo.
Tudi sama imam že nekaj postov za sabo. Pila sem samo vodo. Počutila sem se super. Prvi dan mi je vedno najhujši, nevem zakaj. Moji čistilne reakcije pa so bile:
nadpovprečno potenje (a ni čudno, ko jem presno me pa zebe), krči v mišicah, glavobol, temn urin…………Nič hujšega. Krajše posti bi koristili prav vsem! Se najbrž strinjaš. Prebrala sem knjigo PROČ………., vendar mi ni všeč kako je napisana. Meni so zelo všeč knjige: SVEŽI ZELENJAVNI IN SADNI SOKOVI /NORMAN W.WALKER, ŽIVETI BREZ BOLEZNI, NAJBOLJŠI RECEPTI ZA PRESNE JEDI /IRENA ANDRINI in še ena knjiga, ki nevem točnega naslova. (mogoče Pričevanja presnojedcev) Notri so zgodbe sloveskih presnojedcev. Berem tudi časopis društva PREPOROD in AURO. Ko sem se začela ukvarjati z duhovnjostjo (svojo), sem se spontano začela zavedati kaj dam v svoj želodec, na kožo………… Pa saj sam veš kako je.
Probam tudi jesti čim bolj biološko pridelano hrano. Prej sem kupovala v Bioti, Lj.
Zdaj je ni več in še nisem našla teko dobro založene trgovine. Nekaj sicer kupujem v Kalčku. Mogoče ti veš za kakšno teko trgovino v Lj.?
No, še enkrat hvala!
Tina,
no sej, čistilne reakcije so očitno dokaj podobne pri večini (razen kakšnih ekstremnih primerov). Mene pa, odkar jem bolj presno, ne zebe nič. Ampak res nič. Seveda zraven tudi dosti “športam” 🙂 ampak to sem tudi že prej in me je nonstop zeblo v roke in noge. Tega zdaj ni več, tako da ne štekam, zakaj nekdo misli, da telo ne more proizvajati toplote, če se je samo surovo hrano. Pravzaprav je tako telo čisto in brez zapor/blokad in kri lažje/normalno cirkulira …
Morda pa je to, da te zebe, samo nek del čiščenja, kot je potenje, temen urin, …
Knjig je pa na to temo res veliko, tko da tukaj res ni panike da nekdo nebi bil dovolj informiran …
Princ
Forum je zaprt za komentiranje.