za Natassa
Pozdravljena!
Ker vidim, da imaš kar nekaj izkušenj s celiakijo bi imela nekaj vprašanj. Moj mož je imel z BICOM terapijo ugotovljeno alergijo na gluten in se s terapijo to ni dala popravit, kar je logično. Nato je šel še na preiskavo za celiakijo in rezultat celiakije ni potrdil. Kljub temu mu je zdravnik predpisal dieto brez glutena in sicer do novembra in potem ponovno kontrola. Simptomi, ki bi naj nakazovali da gre pri njem za celiakijo pa so precej tekoče in količinsko večje odvajanje blata, ter rdeči fleki na obrazu pod očmi in ob nosu proti ličnicam. Če se drži diete ti simptomi izginejo. Mene pa zanima, kako da v tem primeru četudi gre za celiakijo (kar sicer ne vemo) rezultati uradne medicine tega ne potrdijo??? Kje je lahko vzrok da se to ne kaže z to metodo, ki jo uporablja klasična medicina????
Potem bi te pa vprašala še za koruzno moko, katera znamka je res čista koruzna moka in pa koruzni kosmiči? Pa če imaš kakšne recepte za katerokoli hrano brez glutena bi bila zelo vesela, če bi mi jih lahko posredovala.
Hvala za prijaznost.
zelenjavica,
veliko o celiakiji si lahko prebereš na straneh , poglej pod Forum zgoraj desno. Bodi vztrajna, ker stran ni vedno dostopna. Tam najdeš tudi seznam proizvodov, ki ne vsebujejo glutena.
O celiakiji ti lahko povem le toliko, kolikor vem iz izkušenj. Nisi napisala, na kakšen način so iskali celiakijo pri tvojem možu. Pri nas je bilo tako, da so nam najprej vzeli kri. Če je ta laično rečeno pozitivna, opravijo še nekaj podobnega gastroskopiji (duode…). Pri tem vzamejo vzorce tankega črevesa in pošljejo v laboratorij. Čeprav je navidez vse OK, se lahko pokaže, da je že prišlo do sprememb sluznice in imamo celiakijo.
Kolikor vem, bi z BICOM metodo lahko pomagali pri alergiji na pšenico, ki je (teoretično) ozdravljiva, medtem ko je celiakija bolezen in živiš z njo.
Živila, ki ne vsebujejo glutena, so označena s krogcem, v katerem je prečrtan klas. Ne mešaj s podobnim znakom za bio proizvode, kjer klas ni prečrtan!
Mlinotestova koruzna moka ima preveč glutena, menda se da kupiti čisto k.m. nekje na Dolenjki, na pamet ne vem, se pa da poiskati. Veliko brezglutenskih proizvodov najdeš v DM (kruh, testenine, moke, vaflji, prigrizki) in hipermarketih.
Pri peki sem pšenično moko zamenjala z brezglutensko Dr. Schaer, je pa potrebno več tekočine.
Toliko za začetek, veliko več pa najdeš “Pri celiakaših”. Se bere kot reklama?
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.