Za Mico in se koga-sarmice iz “vrzot”
Hej,Mica! Bojka ti posilja recept z najlepsimi pozdravi.
Jaz ga pa pisem. :))
1 glava ohrovta;po primorsko vrzota
400g mletega mesa(pol govejega vratu in pol svinjskega vratu – najboljsa
mesanica-pravi Bojka)
1 stara zemlja
1 cebula
1 jajce
majaron,sol,poper,drobtine
4 vecji krompirji
parmezan-3 jedilne zlice
olivno olje
petersilj in cesen
1/2 dl belega vina
1. Ohrovtove liste loci od glave in daj v osoljen krop za 5 do 10 minut.
Precedi in splakni pod mrzlo vodo,daj na krpo,da se listi posusijo.
Srednjo odebeljeno zilo malo potolci z lesenim tolkacem ali pa izrezi(po svoji volji).
2.Nasekljano cebulo poprazi na olivnem (ali drugem) olju,dodaj mleto meso in vse na hitro na mocnem ognju preprazi do konca.Dolij 1/2 dl belega vina in pusti,da izpari. odstrani in malce ohladi;dodaj parmezan,namoceno in dobro ozeto zemljo,petersilj,cesen in malo majarona;posoli,popopraj in na koncu se jajce.Vse dobro pregneti v homogeno maso.
3. Na vsak list “vrzote” alias ohrovta polozi malo nadeva in zavij sarmice.
4. Nekaj listov prihrani,tiste manjse,ki jih ne uporabis za zavijanje,jin dobro nasekljaj in daj na olje,v katerem si malo poprazila cesen(samo da zadisi;potem ga odstrani) in tudi to malo potenstas.
5.Zdaj ti bo nekdo olupil krompir in ga narezal na rezine.
6..Ko pridno zavijas,naj se na rezine narezan krompir(surov) ze malo pece na olivnem olju v posodi,v kateri bos pekla sarmice.
Krompir naj pokrije dno posode.Nanj nalozis potenstane vrzote.
Cez obe plasti nalozis se sarmice.Dolij malo tople vode(1 dl-priblizno);
sarme naj ne bi bile popolnoma zalite.Pokapljaj se po celem z malo olja,pokrij in v pecico na 160 do 170 stopinj za cca 25 minut -gor,dol.
To je vse originalno Bojkino. Jaz bi pa spremenila mogoce v toliko,da bi v tisti topli vodi zmesala malo kisle smetane in s tem polila.
Jed sem ze nekajkrat jedla. Je zelo okusno in je v eni posodi ze vse: krompir,zeleni ohrovt in ohrovtove sarmice.Ni pa jed za pogrevanje kot
sarme s kislim zeljem.
Zdaj sem se pa spomnila krasnih sarmic iz trtinih listov,ki jih je celo popoldne se z mojo pomocjo delala mlada Turkinja. Vse je prinesla iz Turcije: mlade trtine liste in vse zacimbe,samo riza ne.Bile so velike za moski palec in imenitne.
Mica,Luka bo imel spet polne roke dela;no,ti mu bos pa pomagala.
Lep pozdrav v Skofjo Loko
Babi-strojepiska in Bojka-avtor
Tako, pa sem se spomnila… Na srečanju smo debatirali, ali se sarme delajo s surovim mletim mesom ali je dobro, da meso prej malo na čebuli prepražiš. No, večina sarm, ki sem jih jedla (jih imam pa neeeeizmerno rada), je bila “zbitih” – se pravi meso z rižem je bilo trdo. Mamine sarme so bile pa vedno rahle (no, so še zmeraj 😉 ). Pa sem ji letos pomagala pri pripravi sarme in opazila, da meso res prej na hitro na čebuli prepraži. Potem doda riž in začimbe, vse skupaj še malo praži in napolni zelje. Taka sarma se potem še kar dolgo kuha. Mislim, da je “rahlost” sarme potem edin razlog, zakaj bi bilo potrebno meso prej popražiti (okus se za moje pojme nič ne izgubi). No, samo toliko, ker sem opazila, da se tudi pri teh sarmicah iz vržot meso prej popraži…
Lp, mishika
Res je! Na “rahlost” sarme vpliva to, da maso predhodno prepražiš. Tudi jaz se bom kmalu lotila priprave. Sarmo vsako leto najmanj teden dni prej skuham, zamrznem in 1.januarja jo imamo vedno za kosilo. Sem se pa od stare mame navadila, da maso vedno na hitro prepražim. Mi ni všeč, če je skupaj zbito. LP Daša
Babi, zelo si se potrudila, prav lepa hvala ti. Res je, meso je treba popražiti, jaz ga na srečanju nisem, da sem skrajšala postopek in tudi dren za štedilnikom je bil prevelik, doma mi je pa zmanjkalo časa. Upam, da zato sarme niso bile slabe. Prihodnjič, ko bo treba, bom meso prej poražila – obljubim. Lep pozdrav Mica.
Hej,deklice! Pri nas pa je tako:
Moz ceni samo tiste sarme in polnjene paprike,kjer meso ni pocvrto,ker ne mara,da se masa rzsuje,on zeli “skupaj zbito”. Jaz sem bolj ali manj indiferentna. Je pa res,da v receptih iz Srbije so z nepocvrtim mesom,vsaj v tisti knjigi,ki jo jaz imam in paprike prav tako. O okusih ni,da bi razpravljal.
Eni tako,drugi drugace. :)) Lep mrzel pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.