Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev za med.sestre!

za med.sestre!

ali je še potrebno po diplomi obvezno opravit pripravništvo in strokovni izpit?

Ja seveda je…..+ licenca po novem,če še ne veš- prvo dobiš avtomatsko p končanem strokovnem pol pa vsakih 7 let obnovit

lane31… ni ravno tako. Namreč jaz hodim na Visoko zdravstveno, in nam po diplomi ni potrebno opravljati pripravništva… za informacijo. Torej, večina visokih zdravstvenih v Slo ima bolonjski ali evropski sistem šolanja in zato pripravništvo ni več potrebno. Tega nima le zdravstvena v ljubljani, vendar baje tudi tam ni več potrebo opravljati pripravništva… to mi sicer ni jasno,ker imajo veliko manj prakse kot mi ki jo imamo vsak dan celo študijsko leto. Licenco pa seveda moraš pridobit po diplomi, brez tega pa ne moraš delat…

lp

Joj pa res…prakse imate zdaj veliko več….sem slišala in pozabila

torej grem lahko delat za 100% plačo in ne za 70% kot je plača med pripravništvom

kaj pa strokovni izpit na mz? licenco pridobiš kar po diplomi?

o tem kako plačo ti bodo dali pa je čist odvinso od organizacije, ker kakor koli po končanem šolanju ni nihče sposoben za samostojno delo. to si uradno sposoben šele po strokovnem izpitu.
kolikor pa je znano meni je priprvaništvo v nekaterih poklicih še obvezen del, in eden od teh je tudi medicina. razlika je le ali imaš že pripravništvo za ZT, če imaš potem oddaš vlogo na ministerstvo za priznanje tistega dela, pol pa mislim da ga delaš le 3 mesece. seveda pa se z tem ne ubadam več, moje pripravništvo je že daleč za mano.

Pripravništvo je letos še, potem pa menda pride že generacija, ki se šola po novem sistemu in ti nimajo več pripravništva. Kako je pa s plačo pa ne vem. Če si že zaključila šolanje, najbrž moraš opraviti pripravništvo, ker si še “ta star sistem”.

Kolko sem jaz seznanjena bodo morali tisti po bolonjskem procesu opravljati 3 mesece uvajalnega dela in nato strokovni izpit.
Najboljše bo da se pozanimaš v referatu. Tam ti bodo povedli kako in kaj.

Draga dekleta mislim, da direkt iz šole pa naj bo po bolonjski ali butalski šoli nobena ni sposobna samostojnega dela – torej tudi plačila ne.

Dokler nisi samostojen in potrebuješ mentorja nisi 100% kar sledi tudi plačilo.

in moje zastarelo mnenje je da v medicini ne moreš bit sposoben za samostojno delo dokler ne dobiš tistega pildeka (strok.izp.) da si, diploma ti ga ne da. žal je tako bilo vedno in bo še v naprej, da se teorija in praksa zelo zelo razlikujeta, če že zaradi drugega ne zaradi omejitev pri materialu in pri osebju.

sicer pa nekateri z pildekom vred niso sposobni samostojnega odločanja v situacijah ko je potrebno hitro reagirat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close