za ljubitelje sladic iz SKUTE – za Zalo in ostaleo
DRagi ljubitelji skute!
Kot sem že omenila v postu malo prej, sem v soboto naredila čudovito skutino torto, ki pa se je malo ponesrečila – ob robu je imela okus po kovini – je zalomil pekač…
No, ja na željo Zale pa vam posredujem recept za skutino tortico, ki je zares odlično – rahla in penasta… NJAMI!!! In za ta prihajoči letni čas odlična.
Recept za RAHLO SKUTINO TORTO:
Testo:
200 g moke
120 g masla
80 g sladkorja
rumenjak
ščep soli
naribana lupina 1 limone
Iz vseh zgoraj navedenih sestavin zgneti testo in ga zavij v alufolijo. Pusti počivati 1 uro v hladilniku. Nato ga razvaljaj v namaščen tortni model in peči 15 min, 200 C.
Krema:
180 g sladkorja
2 rumenjaka
4 dcl sladke smetane
500 g skute (vipavske)
2,5 dcl mleka (3,5 – polnomastnega!!!)
naribana limonina lupinica (sama sem uporabila pomarančno suho lupinico)
8 lističev želatine
sveže sadje po izbiri
V mrzli vodi namočiš želatino. V posodo varno pred ognjem daš mleko, rumenjake, sladkor, limonino, oz. pomarančno lupino. Na rahlem ognju mešaš, da zmes zavre, nato odstaviš in vmešaš odcejeno želatino. Počakaš, da se zmes ohladi. Stepeš sladko smetano in dodaš skuto in nato jajčno kremo. Preliješ čez pečeno testo. Daš v hladilnik, da se krema zgosti in nato okrasiš s sadjem.
Moja različica, ki sem jo pripravila:
250 g jagod sem narezala na drobne koščke, jih sladkala s sladkorejm v prahu in to porazdelila po pečenem testu. Rob tortnega modela sem obložila z rezinami sadeža karambola (zvezdast sadež) in nato vlila v model skutino kremo. Ko se je krema strdila sem okrasila z grozdjem, breskvami, kivijem in jagodami, ter prelila z rdečo želatino.
Torta je zares fenomenalna, tudi ni dosti dela z njo, ampak naslednjič jo delam v novem pekaču.
Upam, da boste javile kako vam je uspela!
Lep pozdravček,
Nika
Zala, zadnjič sem videla jagode v Sparu, nisem jih pa kupila (zato tudi cene ne vem povedati). Mogoče jih najdeš tam, če jih rabiš, ker se mi zdi da si malo daleč od LJ tržnice doma ;-))….
LP
d.
P.s.: “zaheca” po receptu iz kulinarike.net je ratala. Sem jo pa navlažila kar s sokom pomaranče (sveže stisnjenim) in namazala s pomarančno marmelado (domačo).
Zdravo!
Ne vem če je potreben nov pekač. Rob tortnega modela obloži s peki papirjem. Rob tortnega modela narahlo namasti z margarino, potegni s prstom in nato ob njega daj trak peki papirja. Okusa po kovini ne bo.
Tako vedno delam jaz. Sem tudi enkrat pozabila narediti tako in potem je imela torta ob robu okus po kovini.
LP!
Eka
Forum je zaprt za komentiranje.