Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis za lektorje!

za lektorje!

Če mi zna povedat – kdo s strokovnim znanjem in z izkušnjami lektoriranja-prosim:
a se sklanjajo ženski priimki v primerih:
/Novakova je zapisala, da se ……………./
v glavnem, zanima me to, ali se v tem pr. žen.priimek sklanja, ker baje da so na nekaterih faksih pri diplomah rekli, da se ne sme, kar bi potem zgledalo takole:
/Završnik je rekla, itd, itd/
In še: a mi lahko potem potdilo podprete še s tem, da je pravilo zapisano v slovnici?
Upam, da nisem preveč zakomplicirala,hvala vsem.

Nimam sicer veliko lektorskih izkušenj, ampak vseeno se mi zdi s strogo jezikovnega/slovničnega vidika Novakova čisto pravilno. Ker pa verjamem, da se v strokovnih besedilih to bere nekoliko nenavadno, predlagam, da uporabljaš poleg priimka še ime, npr. Ana Novak je zapisala … ali samo A. Novak je zapisala …
Upam, da sem ti olajšala dvome.

Mislim, da to ni stvar pravila, ampak bontona in občutka. Če gre za dopis, ki ga naslavljaš na nekoga, potem seveda obvezno nagovor z gospa/gospod (ampak gospa Novak, ne gospa Novakova).
V članku/diplomi: meni osebno, ker ne maram biti lastnina koga drugega, se zdi najboljša varianta z imenom in priimkom, torej Ana Novak. Vseeno se mi zdi dopustno, da v nadaljevanju uporabiš Novakova, mi je pa to slabša možnost. Samo Novak seveda ne gre in to mi recimo tudi pri moških nekako ne sede. Če zapisuješ z nazivom, se pri nas, kot berem v časopisu, običajno uporablja svojilna oblika, se pravi gospa Novakova, ampak meni bi bila v tem primeru bližja oblika gospa/profesorica/doktorica/magistra Novak. Ko osebo omenjaš prvič, pa obvezno z imenom in priimkom.

kaj pa Ana Rak?? Bi lahko govorila z gospo Ano Rak? a ni smešno za crknit?

Zakaj smešno za crknit??? Meni je čisto in povsem normalno. Smešno bi mi bilo … z gospo Ano Rakovo. Normalno bi mi bilo tudi … z gospo Rak.

Kje pa je gospod Anorak?

eh

Lepo vas prosim, ne spet začet z lastninami itd. Boli glava.

T.

New Report

Close