Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Jasno,nekaj s cesnjami

Za Jasno,nekaj s cesnjami

Jasna,hej! V tej vrocini grem v morje samo dopoldne,ker je popoldne morje prevroce in me sploh ne ohladi.Lepse je pri racunalniku v prijetnem hladu,ki ga naredi klima po celem stanovanju.
Srecnica,nasih 8 cesenj ni letos obrodilo nic.Cakam na visnje,ker so ubezale zmrzali.
Torej recepta:

1.Piskotni kolac s cesnjami
1 kg cesenj
10 dag sladkorja + vanilij sl.
malo limonine lupinice
6 rumenjakov
10 dag drobtin
vino ali rum,sneg 6 beljakov
mascoba in moka za pekac(ali peki papir)

Naredimo piskotno testo: mesamo rumenjake s sladkorjem(kar z el.mesalcem),da se zgosti in kar lepo naraste-krema postane skoraj bela.V to vmesamo s kuhalnico v rumu ali suhem vinu namocene dobre drobtinice,da niso prevlazne,nazadnje se trd sneg.
Malo sladkorja od kreme prihrani za sneg,testo potem ne upade.
Polovico tega testa vlijemo v pekac(ne prevelik,da testo ni pretanko) ter ga malo zapecemo v srednje vroci pecici( 180-190 stopinj),da naredi skorjico,nato ga oblozimo z razkoscicenimi cesnjami(sok malo otisni,ga lahko popijes),ki jih cez in cez polijemo z drugo polovico testa,ter vse pecemo do konca.Priblizno se 25 -30 minut. Poskusi s palcko,ce je peceno.Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu.Seviras lahko s stepeno smetano ali van.sladoledom ali samo.

2.Cesnjeve rezine iz piskotnega testa
1 kg cesenj
18 dag sladkorja + v.sl.
6 rumenjakov
od 1/2 limone sok in lupinica
6 beljakov
15 dag presejane moke
mascoba in moka za pekac

Sladkor umesamo z rumenjaki(kot zgoraj),pridenemo limonin sok in seskljano lupinico,moko in nazadnje narahlo se trd sneg.
Testo denemo v pekac,ga na gosto oblozimo s cesnjami in pecemo v ne prevroci pecici.Pecenega potresemo s sl.v prahu in zrezemo na lepe rezine.

Jaz imam pa naraje ta recept-ker je hitro narejeno in enostavno

3.Sadna pogaca
4 jajca,4 zvrhane zlice sladkorja,skorjica limone,cimet4 zvrhane zlice bele presejane moke(mogoce bi bila dobra tudi polnozrnata??),mascoba in moka za model ali peki papir(skorjica se spodaj lepse zapece brez pekija,ker nastaja nad peki p. para)
Surovo sadje kot so breskve,marelice,slive,,jabolka in tudi cesnje(jaz to delam preko celega poletja,kot zori sadje)

Jajca in sladkor stepamo kot smetano v mesalniku,da vse mocno naraste in se zgosti.Potem primesamo temu narahlo se moko in denemo,skorjico in cimet.Vlijemo maso v modeljo oblozimo z na tanke krhlje zrezanim sadjem(lahko eno sadje ,lahko dve),tako,da je celotna povrsina popolnoma pokrita.Pecemo v srednjie vroci pecici pol ure.Ohlajeno potresemo s sladkorjem.
Pomembno je,da ni pretanko,da se ne izsusi.Ko se pece,testo narasca in delno prekriva krhlje sadja.

Saj ni nic posebnega, a vsa ta peciva imam raje kot pite,ker ni mascobe in za poleti lazje.Zelo socno. Pecilnega p.nimam rada in raje delam po receptih,ki ga nimajo;zato vec jajck. Hitro narejeno,kolikor rabim casa za kosilo.Pri zadnjem receptu lahko enostavno povecas kolicino.Kolikor jajc,toliko zlic moke in sladkorja.
Upam,da ti bo kaj vsec Babi

Najlepša hvala, Babi!!!
Mmmmmmmmmm, vse se tako dobro sliši, bom verjetno kar jutri preizkusila katerega od receptov.
Upam, da bodo višnje polne!!!
LP, Jasna

Babi,
sem poskusila narediti Sadno pogaco, in sicer iz cesenj. Je bilo zelo okusno. Mislim pa, da nisem pekla pri pravi temperaturi, saj mi ni skoraj nič naraslo. Koliko stopinj C pa je “srednje vroča pečica”?

Metka,hej!
Ker v receptu pise srednje vroca pecica,napisem tako.Tudi jaz sem jezna,ker ne znam presoditi.Odkar imam odlicno pecico,se ravnam po tabeli za pecenje za razlicna testa.Vse je vedno OK.Pri pecenju z spodnjim in zgornjim grelcem(brz ventilatorja),je prava temperatura za to testo 180-190 stopinj.Meni vedno lepo naraste,delno prekrije sadje in mi tudi ne upade.Mogoce si pa dala v prevelik model in se prehitro zapece.Jaz ne dam v originalen velik model iz pecice,ampak manjsi. Mogoce si pa jajcka in sladkor premalo casa stepala;mora narasti za dvojno kolicino in biti res gosto,preden dodas moko.

Vceraj sem v oddaji Na vrtu videla podoben kolac,le masi so dodali manj moke,pa zmlete orehe in mandeljne.Najprej so popekli testo,potem so naredili jajcno skutno kremo,vanjo umesali cesnje in vse dali na peceno testo in pekli se 20 minut.Zgledalo je zelo dobro.
Lep pozdrav Babi

Babi,
tudi jaz sem gledala to oddajo, ampak si nisem uspela zapisati recepta. Je mogoče tebi uspelo?

Majci,hej!
Tudi jaz si nisem zapisala,ker smo medtem dobili obisk.Ker je oddaja iz mariborskeka studija,,je mogoce v katerem lokalnem casopisu objavljeno.Verjetno se bo se kdo oglasil.Sicer so to dekleta iz neke sole.
Zapomnila sem si priblizno sestavine za testo,za skutno kremo pa tako,tako.

Testo:3 rumenjaki(ali 4),3 beljaki,10 dag moke,10 dag orehov,10 dag mandeljnov, ne vem koliko sladkorja,margarina(ki jo bom jaz spustila).Tako delam tudi piskotno testo za orehovo rulado iz 6 jajck(samo dodam pest drobtinic namocenih v rumu,ali 5 g moke,5 g orehov).Dodale so 3 zlice vode(med mesanjem),ker so bila jajcka manjsa.Ne vem,ce je tudi pecilni p.Jaz ga nimam rada,dam raje kak jajcek vec.
Za skutni nadev spet rumenjaki in beljaki,sladkor,1/2 kg skute in cesnje,ki so jih malo pokuhale v mesanici vina in sladkorja.Tudi jaz delam tako,zelo okusno.Tudi za v zmrzovalnik tako pripravim nekaj sadja za peciva(ali pa sladkor in sok limone v siroko posodo,da se stopi in sadje to vpije).
Zdaj sem vse nametala.Prikazano pecivo se imenuje ,mislim,piskotna pita s cesnjami. Bom pa malo po svoje naredila,ce ne dobim recepta.Glavno ,da je piskotno testo pravilno narejeno. Upam,da dobiva natancen recept.Lep dan Babi

Babi, hvala.
Oddaja Na vrtu ima tudi svojo stran, na kateri imajo objavljene tudi recepte (na žalost ne vseh). Mogoče bodo recept za češnjevo pito objavili v prihodnosti.

Našla sem posnetek oddaje (). Pecivo so delali 20 minut od začetka in napisala sem si sestavine za recept:
Testo:
8 dag margarine
3 rumenjaki
12 dag sladkorja
1 vanili sladkor
16 dag moke
10 dag orehov
5 dag mandeljev
1/4 pecilnega praška
2-3 žlice vode
sneg 3 beljakov
Nadev:
50 dag skute
3 žlice sladkorja
1 vanili sladkor
2 rumenjaka
30 dag češenj, dušenih v vinu

Majci,najlepsa hvala.Ker imamo svoje mandeljne in orehe,bo treba to narediti. Pri nas so cesnje ze posteno crvive;bom naredila z jagodami ali marelicami.
SE VEDNO OBUPNO VROCE! Jagode in malo sladoleda je sedaj moja najljubsa hrana. Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close