Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis za Filipa!

za Filipa!

Filip, brez zamere, samo pojasnilo glede pik na koncu stavka….
Glede na to, da sva istega mnenja, se mi zdi pomembno, da ti povem, da sem končno dobila našega profesorja na fakulteti, ki predava slovenski jezik in poslovno komuniciranje…. in me totalno razočaral z odgovorom. Pravi namreč, da sta možni obe varianti (vezano na spodnjo temo) – ena pika ali dve na koncu stavka… To pa meni ni logično oz. s takšnim odgovorom nisem najbolj zadovoljna, pa ne zato, ker ne bi imela prav, ampak zato, ker je vse tako nedorečeno. Poleg tega sem sledila v tisku, ker naj bi tam vedeli, kako je prav – pa nikjer ne končajo stavka z npr. NLB d.d., ampak samo NLB, SKB, DARS,…. Mogoče ravno zaradi tega, ker tudi sami ne vejo?
Zdaj me pa vse skupaj še bolj jezi.

Nodi, pa poišči v tisku kak stavek, ki se konča na itd.
Namreč, itd. ima kot okrajšava obvezno piko. Potem pa šefa s tem primerom malo podraži, ali bi napisal:

Prostočasne dejavnosti na taboru bodo vključevale plavanje, rokomet, slikanje na platno itd..

ali pa vendar:

Prostočasne dejavnosti na taboru bodo vključevale plavanje, rokomet, slikanje na platno itd.

Če bi tudi v tem primeru zatrmaril z dvema pikama, mu ni pomoči:) Pametnejši popusti, pa si včasih prihrani živcev dosti:

V tisku so primeri, ki se končajo na -itd. in v tem primeru je samo ena pika. Saj pravim, primerov, ko bi se stavek končal z okrajšavami, kot so d.o.o. in podobno, pa ni. Mi je pa profesor dejal, da če se stavek konča z itd. je samo ena pika, če pa z omenjenimi okrajšavami, pa je možno oboje. To me bega in ne gre samo za “pristojnega”, kot sem ga imenovala, ampak zanima tudi mene. In to vedno bolj!

Itd. je okrajsava, saj ravno v tem je čar tega primera:) Dokaz, da je tisti, ki “d. o. o.” na koncu stavka piše z dvema pikama, bolj papeški od papeža oz. hud, hud formalist in predvsem seveda nedosleden in v nasprotju sam s sabo.
A pri itd. mu je logično, da sta dve piki odveč, pri d. o. o. pa ne? No, prosim, me zelo zanima, zakaj pa v drugem primeru ne:) Tisto o počutju (tako čutim) ali drugih podobnih razlogih ne velja.

Lahko pa ti njemu postrežeš z razlago o tem, da je jezik načelno nagnjen k ekonomičnosti, na kar je že zadnjič opozoril Filip.

Ali ni tudi d.o.o. – okrajšava za “družba omejene odgovornosti” ? Če je za okrajšavami ena pika, zakaj potem ne bi bila za to okrajšavo ena pika ?
Nodi, tudi mene je zadevica zaintrigirala.

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Nekakšna razlika med d. o. o. in itd. že mora obstajati, saj bi sicer lahko pisali tudi doo. ali i. t. d.(.) Mar ne?

Da ne boste brskali po Delu: spletno stran, kjer lahko najdete primere iz tiska, najdete na naslovu: http://bos.zrc-sazu.si/s_beseda.html

LP Katja15

Vidim, da ste v meni posvečeni temi :)) kar lepo podebatirali in tudi vidim, da se kar strinjamo, da sta dve piki nesmiselni. Tudi vizualno bi delovali čudno, saj potem skoraj ne bi vedel, ali je nekdo morda mislil narediti tri pike, pa je eno pozabil.

V glavnem, Nodi, jaz se na tvojem mestu ne bi preveč sekiral zaradi tvojega šefa. Ti piši, kakor veš, da je prav, on pa kakor hoče.

Ko pa smo že pri odvečnih pikah – “obstajajo” tudi manjkajoče. Zadnjič sem videl neko vabilo in spodaj je bil podpisan:

Ime Priimek
ing. kmet

:))

Ja, res je. Vtipkajte d.o.o, d.d ali itd – brez zadnje pike, sicer ne najde ničesar. Pri d.o.o. in d.d. so skoraj vsi primeri iz Dela in le en primer sem našel, da je kratica na koncu stavka in je dodana še ena pika, v vseh ostalih je samo ena pika.

Razlika je v tem, da so okrajšave npr., itd, ipd., tj. že zelo stare in se je pač uveljavil tak zapis. Nekakšne izjeme pravzaprav, pa saj vsak jezik jih ima polno. Nekaj o tem je v SP, § 249 in 597.

Ja, ta spletna stran je zelo koristna. Jaz sem tako rešila že marsikatero zadrego.

New Report

Close