Za Evito
Hej,Evita!
Imam nekaj casa in me odgovor tebi ze ves cas spremlja.Nekaj o ribah.
Predvsem sem bolj doma pri morskih zivalcah kot sladkovodnih,ceprav znam speci tudi postrv.Ampak tu so v glavnem gojene in niso isto kot tiste,ki plavajo v Soci. To tudi Primoz dobro ve!
Meni so vsec manjse ribe,tiste ,ki nimajo astronomskih cen.Najbolj zdrava je plava riba(tako studije),se zlasti tista,ki jo pojes lahko s koscicami vred.
To so sardele(nekoliko mastne),boljse sardoni ali incuni,skuse;
od belih pa moli,oslici,spari,cevoli,trilje…To so domaca imena.
Seveda so brancin,orada,skarpena zelo dobre,toda zelo drage.
Kupujem jadranske ribe,ker so atlantske slabse po okusu.Zamrznjenih nimam rada,razen tistih,ki jih ulovi svak in jih takoj zamrznem sama.
Manjse ribe poznamo ocvrte ali panirane.Ker je potrebno zato kar veliko olja,sem bolj pristas pecenih na zaru ali pa meni najljubsi nacin,nekako dusene na mrzlo.Ociscene ribe malo mariniram v olivnem olju in disavnicah,zlozim jih v posodo,dolijem malo olja,dodam kaksno olivo,petersilj, cesen,dve rezini limone,sol poper in na blagi toploti pustim (nic ne tikam),da se lepo dusijo,prilijem malo vina in pride krasna dusena riba z omakco,ki jo jes lahko s kruhom,mi se raje s polento.Tudi riz lahko postrezemo zraven.Prav tako delam lignje,sipice,skoljke in kaksnega raka.
Ves,sem pristas zelo naravnega nacina kuhanja.In riba je nekaj takega,cimbolj preprosto,boljse je.Glej,ocvrtrih lignjev ne delam sama,raje jih kdaj pojem zunaj,ker rabijo visoko temperaturo in velikooo olja,pa se uspejo mi ne ,da bi bili hrustljavi in mehki za ugriz.(Sicer sem tudi ze v lokalu jedla zvakaste.)
Zadnje case naredim z ribami tudi rizoto.Ribe samo malo popecem,odstranim ,poprazim riz in zalijem.Proti koncu dam na riz se filete
prej pocvrtih rib.
Zelo dobre so vecje ribe pecene v pecici.Pravilo je:ne tikaj,dokler se na spodnji strani ne naredi skorjica.Tako riba lepo odstopi.Najbolje jo je prej povaljati v mesanici bele in koruzne moke.
Zacimbe. K beli ribi ne dajem cesna,ker je okus premocan.
Raje dam pehtran,janez,sladki janez… K plavi pa tudi cesen,ze ko se dusijo.
Brodet pa je omaka narejena iz vec vrst rib(ribji golaz).Ce poisces v iskalniku,bos dobila,saj smo se pred meseci ze o tem pogovarjale.
Prav zato,da bi spoznale,da so cenejse ribe tudi dibre,sva s sestro prikazale take dusene zvalce.Bogomoljke so nekaksni raki,ki nimajo tako visoke cene kot skampi,toda narejeni dajo krasno omako.
To bi bilo nekaj mojih misli.Seveda je treba zaceti in praksa prinese to,kar je potem nekomu najbolj vsec. Upam,da sem ti kaj pomagala.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.