za Barco
Zaposlena sem preko AH (avtorske pogodbe), mož ima redno zaposlitev. Ker oba opravljava še dodatno popoldansko delo me zanima, kaj se in komu od naju se bolj splača odpret ali s.p ali mogoče dodatno dopolnilno dejavnost. Sedaj nama znesek nakazujejo na študentsko napotnico, a se bo sinu nabralo skozi leto kar veliko dohodka ( od naju). Kaj priporočaš? Hvala, Barca že v naprej.
Če prav razumem, je mož zaposlen in ima še dodatne prejemke.
Ti pa nisi zaposlena, delaš prek AH.
Če je dejavnost taka, da jo lahko spraviš pod osebno dopolnilno delo, jo lahko odpreš tudi ti, ker boš verjetno v nižjem dohodninskem razredu.
Če s.p. odpreš ti, boš morala plačevati polne prispevke, ker pač nisi zaposlena oz.nimaš plačanih prispevkov iz kakega drugega vira, bo pa ti tekla delovna doba, iz tega boš plačevala zdrav.prispevke….
Če pa s.p. odpre mož, bo plačeval pavšalne prispevke, dobiček dejavnosti pa se bo prištel k plači in se bo iz tega izračunala skupna dohodnina.
Jaz bi na vajinem mestu ustanovila d.o.o. in tebe zaposlila tam ali pa ti narediš poln s.p. in si s tem zaposlena; vse posle pa potem peljeta tam čez (popoldansko in tvoje AH).
Uveljavljata pa lahko na tak način tudi stroške, ki jih zdaj ne moreta, tudi sinove napotnice lahko še vedno koristita tu čez.
Po podjemnih in AH imata priznanih 10% normiranih stroškov (razen z dodatnim ugovorom na dohodnino še kilometrine in nočitve), potem pa imata priznane vse poslovne stroške (od tonerjev za tiskalnik naprej…).
Poiščita nekje v bližini kako dobro računovodkinjo in se domenite za sestanek ter “preigrajte” vse možnosti, koliko vama v kakem primeru ostaja in kaj v kaki varianti pridobite.
Forum je zaprt za komentiranje.