Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za babico in ostale

za babico in ostale

Zanima me, če kdo ve recept za srbsko lepinjo? Kako se naredi testo, koliko časa more počivat, na koliko stopinj se peše…..
Pa če kdo zna naredit kajmak?
In kako začinit te pleskavice za v lepinjo?????

Hej,zdaj sem malo na tesnem s casom.Pogace in lepinje smo opisovali nekje v maju.Bilo je kar precej.Bom kasneje poiskala,ce ne najdes.Mislim,da je sprasevala Modra.
Tudi za kajmak bom povedala.OK Babi

Pozdravljena!
Jaz občasno naredim “kajmak”. Zakaj sem ga dala v ” . ” Ker je v bistvu ponaredek pravega kajmaka. H kmetu grem po sveže mleko – 10 litrov.
Mleko skuham v dveh velikih “kastrolah” – tiste za vkuhavanje zelenjave – črna nizka posoda, taka ki je čimširša. Ponavadi dam kar v dve. Mleko skuham. Pustim čez noč, da se ohladi in naredi smetana. To smetano vso lepo poberem v eno posodo in jo shranim. Nato mleko segrejem – vendar ne sme ponovno zavreti. V segreto mleko dam nekaj žlic 9 % kisa, da se sesiri. To precedim skozi gazo in pustim, da se dobro odteče- kar nekaj ur. Na koncu vse skupaj posolim in premešam skupaj s smetano. Pustim nekaj časa, da se razsoli. Kdor je to probal, mu je bilo njami, njami… Še nikoli ni nič ostalo.

Upam, da sem ti pomagala. Probaj in poročaj.

Lep pozdrav!

Hej,zelo zanimivo! Ko sem dobivala mleko s kmetije,sem delala ravno, tako
kot ti prvi del.Mleko smo seveda popili.Tako sem nabirala smetano pac nekaj dni,plasti solila in dodajala.Videle so se plasti starejse (bolj rumeno) in novejse smetane(bolj bledo),torej staranje.

Na vsak nacin je tvoja ideja imenitna in verjetno hitreje uporabna.
Bom poskusila dobiti domace mleko–le kje?

Se to,Miska,ne poskusaj s kupljenim mlekom,ker ne bo nic.Ni res,Marinka?

Za pleskavico so meni svetovali to: veliko drobno nasekljane cebule,sol,poper,malo rdece paprike v prahu.Meso pa socen goveji flam in svinjina. Ne vem,ce je originalen recept- pleskavica je bila socna in dobra.

Lep pozdrav obema Babi

Hej,obljuba dela dolg! Za lepinjo poglej na ta dva posta:

Ciabata,lepinja Barb 6.5.03
in
Lepinja supela Barb 9.5.03

Upam,da ti bo kaj prislo prav Babi

Ja, Babi res je, da mora biti mleko domače in ne iz trgovine. Tak kajmak kot si ga ti priprvljali pa je pravi kajmak. Samo, kdo bo čakal, da se nabere dovolj smetane. Na način, ki sem ga opisala pa ga je količinsko več pa še preje ga imaš na mizi.
Že od decmebra nisem pripravljala kajmaka, pa se mi ga je sedaj kar malo zluštalo, ampak v tej vročini bolj prija kislo mleko, kajmaka se lotim, ko se bodo temperature malo spustile.

lep dan! Marinka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close