Za Babi
Ojla!
Jaz bi pa prosila za tisti bolj zahteven recept za pinco, ki ga pečeš s tisto “tvojo” nonico. Sicer je za jutrišnje (ops, današnje) žegnanje že prepozno, ampak čaka nas še mala Velika noč naslednjo nedeljo.
Sicer sem tudi jaz Primorka, živim pa na Notranjskem in novo žlahto sem že lepo navadila na našo primorsko pinco, tako, da jih je treba speči kar več, da je dovolj za vse.
Lep pozdrav in vesele praznike!
Titi
Hej!
Barby, havala; saj z veseljem napisem ( vadim tudi prste, da se vedno hitro migajo) :)))
Titi, manj zahteven recept imas, napisem se tistega daljsega. cez dobro uro grem tudi jaz na peko:) Lani sem pinco nesla na srecanje in so otroci z uzitkom popapali. Lepo se imej na Notranjskem. Mogoce bom v ponedeljek, ce bo lepse vreme, skocila tudi jaz k sorodnikom na Bloke.
1.recept za pinco ( zahtevnejsi)
Besede avtorja: mesenje pinc zahteva precej casa, natancnosti in potrpljenja. Poznamo vec vrst receptov. Poglejmo dva, prvi je nekoliko zahtevnejsi, drugi malo manj. :)))
1.Za prvo kvasenje: 350 g moke, 50 g pivskega kvasa, malo mlacne vode in vanilin sladkor.
2.Za drugo kvasenje: 550 g moke, 50 g masla, 100 g sladkorja, 3 jajcka, 2 rumenjaka, scepec soli, 1 dl belega vina ali 2 zlici domacega zganja
( tropinovca ), naribana limonina lupinica ( po zelji tudi pomaranca).
3.Za tretje kvasenje: 1000 g bele moke, 350 g sladkorja, 200 g raztoplenega masla, 8 rumenjakov ter eno celo jajce za premaz in sladkor za posipanje.
Postopek:
1.V vecjo posodo damo moko z vanilin sladkorjem in v mlacni vodi raztoplen kvas. To dobro zmesamo, pokrijemo s krpo in pustimo vzahajati na toplem mestu.
2. Vzhajani masi dodamo moko iz tocke 2, dobro premesimo in ponovno pustimo, da vzhaja.
3. To vzhajano maso dodamo moki in vsemu ostalemu iz tocke 3.
Mesimo in gnetemo na pomokani mizi priblizno eno uro.
( Moj dodatek: Pomagava si tako, da dava tudi v dva multipraktika. nekej casa gnete multipraktik, nekaj casa najine roke. Tako ne traja eno uro, kot zahteva star postopek. Dolgo gnetenje je potrebno, ker je samo minimalna tekocina; nic mleka – zato je testo rahlo in drobno luknjicasto. Testo vpija maslo, jajcka in vino. Tudi pravi panettone se dela podobno in pravi sarkelj tudi. )
Oblikujemo okrogle hlebce, ki jih pokrite vzhajamo, tik pred peko zarezemo po vrhu v obliki kriza, premazemo s stepenim jajckom in pecemo najprej pri temparaturi 170 stopinj C, ko pinca porumeni, pa nadaljujemo pri 130 stopinjah priblizno 3/4 ure. Se toplo lahko potresemo s sladkornim posipom.
V knjigi ne omenja vzhajanja hlebcev; non pravi, da je malo potrebno.
Glej Titi, je kar nekaj dela. Jaz bom prisla k obdelavi 3. dela – dokoncno gnetenje. Ce se bos odlocila za ta nacin, kar zavihaj rokave.
Kolicine lahko zmanjsas na svojo potrebo. Iz skoraj 2 kg moke pride kar nekaj hlebcev, odvisno od velikosti.
Mislim, da bi bil manj zahteven recept tudi v redu.
Naj ti uspe, tako ali drugace:) Lep pozdrav
Babi, najlepša hvala!!!
Saj pince že kar nekaj let pečem sama in imam okrog 10 različnih receptov (tudi tvojega) za tiste bolj enostavne. Mi pa predstavlja ta zahteven recept izziv in ker sem še doma na porodniški, bom poskušala izpeljati.
Bom poročala.
Aja, pa še to. A je res dovolj samo tistih 50 g kvasa za skoraj 2 kg moke? Se bojim, da mi po vsem trudu ne bi vzhajalo.
Vesele praznike in veliko užitkov ob prazničnih dobrotah!
Titi
Hej!
Titi, verjetno sem z odgovorom prepozna. Me do sedaj ni bilo doma.
Ce mislis, da je premalo, lahko dodas. Midve sva danes uporabili samo toliko kvasa; lahko pa das kaksnih 70 g. vec ne priporocam, da ne bi prevec disalo po kvasu; se rado zgodi. Imam knjigo o kruhu in tam je natancno napisano ( navaden kruh): za 1/2 kg moke vzamemo 2 dag kvasa, za 1 kg moke se vedno 2 dag, za 5 kg moke 5 dag kvasa, za 10 kg 8 dag…
Vidis, kvas je v obratnem razmerju z rastjo kolicine moke. Kvasovke se razmnozujejo:)))
Za boljsa testa ( mascobe, jajcka) je potrebno seveda malo vec.
Upam, da bo uspelo:))
Pince so pecene in v kosaricah ze razdeljene. Na moji mizi je v vazi lepa oljcna veja; na njej visijo moji pirhi. Zraven je pinca:)))
Mackona k tej dekoraciji ne smeta, ceprav ju zelooo mika…ne pinca, veja s pirhi.
Sem se pa naposlusala istrskih storij; nikoli jih ne zmanjka:)
pri nas je bil prav dan za peko: mracno, skoraj ze megleno in stalno nekaj prsi. Lep vecer…sem kar utrujena, bom kaj lepega brala:) Babi
Forum je zaprt za komentiranje.