ZA BABI
Ej, Babi, malce se bom čudno izražala, ker ne vem, kako se ta stvar imenuje.
Velikokrat sem v šoli že jedla neke štruklje iz kvašenega testa, notri pa je bila špinača ali pa zaseka. Ali mogoče veš, kako se ta stvarca naredi, saj vem, da je nekaj kvašenega ampak…… Imam namreč rada, da točno piše kaj, koliko in koliko časa pečeš, ali kuhaš.
Hvala za pomoč.
Hej,Tinkara! Evo mene.
Dokler nisem od prijateljev dobila knjige STRUKLJI ZA VSAK OKUS( Janez Strukelj),nisem vedela,koliko raznih strukljev lahko naredis.Knjiga ima 122 strani.
Ideje so krasne.Tudi sama imam rada natancne recepte.Potem lahko spreminjam po svoje,ampak baza mora biti tocna.Testo delam po tem receptu za kvasene struklje.Nadevi so pa lahko prirejeni okusu.Kvasene kuhane struklje delajo na Krasu,Trzaskem in na Goriskem.Seveda ne izkljucujem ostalih pokrajin.Res pa je,da sem prve struklje iz vlecenega testa jedla kot studentka v Ljubljani in je trajalo kar nekaj casa,da sem s trmo osvojila postopek.Danes naredim mimogrede.
Kvaseni struklji: 300g bele moke(lahko tudi polnozrnate,ali pol pol).Za prvic bi ti svetovala belo.
20g kvasa,2 rumenjaka,mleko po potrebi,sol
Priprava testa:V moko raztopimo kvas,dodamo rumenjaka in mleko po potrebi.Testo dobro pregnetemo,da postane prozno.Pustimo ga pocivati na toplem pol ure. Ce uporabljas el. mesalnik,daj kar s tem.
Nadev: 300g zelenjave(lahko kar hoces-od spinace,blitve,brokolijev…kar ti je pac vsec,lahko tudi mesano(grah,korencek,pira…).Teh raznih nadevov je v knjigi veliko.
80g masla ali marg.,100g parmezana,3 jajca,1,5 dl kisle smetane,sol,muskatni o
poper
Zelenjavo skuhamo v malo vode ali na pari(osolis vodo),ce je velika,,jo malo narezemo.Margarino ali maslo razpustimo,dodamo dobro otisnjeno zelenjavo,da se malo poprazi,dodamo zacimbe in ohladimo.Ohlajeni zelenjavi dodamo jajci in kislo smetano ter premesamo.
Testo razvaljamo,ga premazemo s stopljeno mascobo in celim razzvrkljanim jajcem,razporedimo nadev in potresemo z naribanim parmezanom.Testo zvijemo v strukelj in zavijemo v pomasceno alufolijo(jaz se vedno v dobro ozet in z drobtinicami potresen prtic-po starem).Kuhamo v slanem kropu 30 minut.
Kolicine za 4 do 5 oseb.Potem razrezemo na debelejse rezine.
Tu imam se recept za struklje z zaseko,samo je pecen,ne kuhan.Mislim,da bi bil tudi kuhan v redu,samo se malo bojim,da bi zaseka iztekala.Se bos sama odlocila.Sama se nisem delala,sem pa z ocvirki.
Testo kot zgoraj. Nadev:200g zaseke,80g cebule,1 jajce,1l goveje juhe,sol,poper.
Testo razvaljamo,ga premazemo s stepenim jajcem in raztopljeno zaseko,ki smo jo preprazili s cebulo.Testo zavijemo v strukelj,ga spravimo v obliko polza in damo v pekac,prelijemo z govejo juho ter pecemo v pecici pri t.180 stopinj priblizno 30 minut.
Mislim,da bi bilo to super,bom tudi sama poskusila v nedeljo.Ne boj se,,juho popije strukelj,oziroma pri pecenju tudi izhlapi.Na sliki zgleda krasno.
Tu je toliko receptov,da sem ze posteno lacna,pa nimam struklja.
Opomba,testo rabi rumenjake,kot potica,da je dobro.
Pa se posvetilo ,ki so ga napisali v knjigo:
Dobrot se vsakdo veseli,
zlasti,ce ljubeca roka jih naredi,
izbira je velika,
za vsak okus,ce ga zamika.
Veliko naj bo dni,
ko struklji, za nas prijatlje, mizo bogatili bi.
Upam,da te nisem prevec utrudila in ti kaj pomagala.Ko bos preizkusila,,javi,kako je uspelo. Lep pozdrav Babi
Hej,Tinkara M,saj nisem mislila nic hudega.Popolnima vas razumem,drage mlade mamice in gospodinje.Sem si tudi mislila,da se bos oglasila,ko bos pac imela cas za kuho.Je pa res,da veckrat pomislim,ce boste sploh utegnile preizkusiti nov recept.Ce ga jaz preizkusam,moram imeti popoln mir.Vesni sem enkrat ze napisala,da so druge reci lahko veliko pomembnejse kot hrana.
Oprosti in lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.