za Babi-recept za vecerjo
Babi, zivjo!
Sem ti ze odgovorila pod moj mejl “zelenjavna polivka”, a ker ne vem, a bos videla, ti pisem se takole.
Napisala sem ti, da opazam, da si prava profica kar se tice kuhinje; tale forum sem zasledila sele danes, sicer vsak dan “visim” ma Starsi starsem, ker sem mamica 8-mesecnega pikca. In ker nimam prav dosti casa za kuhanje, bi pa rada tasco, ki norooooooo dobrooo kuha in to za pet zvezdic (tako kot ti, domnevam; vsaj glede na recepte), te prosim za kaksen fin recept za kosilo ali vecerjo.
Tasca je specialist za meso itd., jaz pa bi ji postregla kaksne testenine. Kaj lahkega, a hudoooo dobrega.
Plus morda predlog za predjed in sladico!
Neskoncno hvala, Vesna
Pozdravljena ,Vesna!
Saj bom se zardela! Ves,v ta forum me je kar potegnilo,ko sem se vrnila iz tujine.Tam tako slabo kuhajo,oziroma sploh ne kuhajo,v glavnem kar zmrznjene jedi tlacijo v mikrovalovne pecice.Ker sem Primorka in povrhu imam se vegetarjance v druzini,dajemo vsi prednost zitaricam in njihovim izdelkom pa zelenjavi.Vzor mi je italijanska oziroma sredozemska kuhinja.
Kaj naj ti svetujem? Malo mi bos morala se namigniti, v katero smer.
Mogoce dobra lazanja z zelenjavo,namesto mesa.Zelo dobra je lazanja z jajcevci namesto testenin.Pod pasticio(nekaj starejsih postov) je nekaj idej.
Sladica? Mogoce ti bo vsec korenckovo pecivo,,jagodna torta,sadna rulada (Napisala sem recept na forumu)ali biskvit s smetano in sadjem…
Oglasi se !
Ker imas rada testenine,bi ti svetovala,da si omislis krasno k. knjigo,ki jo je izdala Zalozba Centralnega zavoda za napredek gospodinjstva v Ljubljani,1988
Soncna kuhinja:testenine,pizze in pogace
Recepte zbrala Valentina Orsini (prevedla in uredila Edvina Novak,tista,ki ima knjigarno Vale Novak)
Prima opisi za polivke.
Verjamem,da nimas veliko casa za kuhanje ob malem srcku.Sama sem zacela najbolj uzivati v kuhanju,ko sem dobila krasnega vnuka.Sicer sem vedno kuhala sama.Z leti dobis prakso in fantazija mora sodelovati. Lep pozdrav babi
Draga Babi!
Hvala, ker si mi tako hitro odgovorila; no, nisem mislila, da mora biti vecerja cisto zelenjavna, lahko je tudi kaj mesa, ampak ne v tem smislu, kot je pri tasci. Ona namrec za vsako kosilo-slavnostno naredi toliko vrst mesa, da ti je ze kar slabo.
Zato sem rekla, da bi kaj s testeninami.
Ves, kaj me zanima pri lazanji: vcasih, v srednjesolskih letih, ko sem imela se vec casa, haha, sem jo pogosto pripravljala sama. Ampak mi je nekako voljo pobralo vse tisto pripravljanje testenin (kuhanje in pobiranje na servet itd), pa besamel…
Potem sem odkrila ze pripravljene testenine, taksne, ki jih samo se zlozis (omaka, meso, besamel), ampak tu me pa daje nekaj drugega: ponavadi so bile testenine se mocno trde, kljub temu, da sem lazanjo pekla zelo dolgo.
Torej, kaj svetujes?
In pa besamel, kako naj ga pripravim, da ne bo poln grudic?
Za sladice se pa navdusujem nad lahkimi, hitrimi in enostavnimi.
Hja, vidis, sem zakomplicirala vse skupaj, a?
Upam, da se ti bo dalo odgovoriti; se ze zelooooo veselim odgovora!
Prisrcen pozdravcek, Vesna
Vesna, lasagno sestavi že zjutraj, če jo boš zvečer pekla, se bo tekočina od mesne omakce lepo vpila v testenine in ne bodo več trde.
Za pecivo pa uporabi kar Korenčkovo pecivo, recept je Babi malo nazaj na forumu napisala in je ful enostavno in zelo dobro. Moja ta mala me vsak dan fehta, da bi ga še enkrat spekli:)))
LP Barb
Vesna,lepo pozdravljena.Na hitro mi je prislo nekaj idej.Ce se bos za kaj odlocila,se oglasi za natancnejsa navodila.Prav?
Ko imam goste,vedno pazim,da vsaj nekaj naredim ze prej,da nisem vsa v delu,ko pridejo.Nekatere jedi lahko mirne duse malo stojijo.
Mogoce bi bila predjed namaz v pecenem prsutu.
Ce imas rada morske sadeze ,,je zelo hitro in enostavno narediti omako “buzara” in jo zmesati med siroke rezance. Glavna jed?
Ni slabo: rulada iz puranjih prsi s sirovo palacinko in duseno zelenjavo(spinaca,por,bucke,gobice…seveda alternativno,ne vse skupaj).
Z mesarjem se dogovori,da ti prsi lepo nareze v pravokotnik ali dva in malo potolce,da zgleda kot velik zrezek.Doma lepo posolis,popopras,pokapljas s kapljico limone, nastrgas malo limonine lupinice in naribas malo ingverja(ali v prahu-da pikantnost).Razzvrkljas jajcek ali dva(odvisno od stevila jedcev),posolis,popopras in naribas pest parmazana,mogoce kaplja mleka ali smetane. Nic moke.Iz tega speces palacinke,ki jih das na zrezek,da pokrijes povrsino.Sama v to dam tudi kaksno zelisce,ni pa nujno.Na palacinko das rezino kuhane ali pecene sunke,prsuta ali pancete(spet alternativno).Na vse to pa se malo katerekoli zdusene zelenjave. Lahko pa to spustis.Lepo zavijes in prevezes z rafjo(nit se prevec zareze in rani meso).Popeces z vseh strani,dolijes malo suhega vina,pustis da izhlapi in das v pecico za 20 minut.Najprej pokrijem s stanjolom,da se prevec ne izsusi,na koncu odkrijem.Pustim,da se sokovi umirijo in z ostrim nozem rezem posevne rezine,kot rulado.Kaj ponuditi zraven?Krompirja se izogibam,ker mora biti narejen v zadnjem trenutku.Lahko kuhan riz zabeljen z maslom.Jaz k temu najraje naredim leco v pikantni omaki in skutine zlicnike.
Dobra je tudi mesna struca pecena v listnatem testu.Dobro meso za polpete ,naredis struco. Razvaljano listnato testo namazes z duseno spinaco(kot delas za prilogo),polozis struco,na vrh nje polozis malo na tanko narezane pancete, zavijes v testo,malo po vrhu prespikas z vilicami , namazes z rumenjakom in hop v pecico.
Sladica.Zelo enostavna in lahka,ce se ne bi odlocila za k.pecivo, biskvitno testo s sadjem in smetano.
Recept: 5 jajck,5 zvrhanih zlic moke,5 zvrhanih zlic sladkorja(jaz uporabljam rjavi) z vanilj sl.(ali malo ekstrakta v.)limonina lupinica.Nekateri dodajo malo vode,nisem se poskusila. Surovo sadje ali vlozeno. Sladka smetana
Postopek:jajca in sladkor stepamo,da vse mocno naraste in se zgosti.Potem primesamo narahlo s kuhalnico moko in damo v pekac na peki papir ali v pomascen in pomokan pekac.Ker je tudi sadje,,je precej pare in se spodnja skorjica ne naredi tako lepo,ce je na peki papirju.Model naj bo raje manjsi,da ne bo prenizko.To oblozim z na krhlje narezanim sadjem.Jaz izberem glede na letni cas.Najboljse so marelice,ki jih sedaj se ni.S sadjem popolnoma prekrijes povrsino.Pecem pri srednji vrocini priblizno pol ure.Kaj se medtem dogaja?Testo se dviga in prekriva malo sadje.
Ce das vlozeno sadje,ga dobro odcedi in malo povaljaj v moki.V moji knjigi pise,naj bi se prej malo popeklo testo,da se naredi skorjica in sele potem nalozi vlozeno sadje.Imam pa slabo izkusnjo,testo je padlo.Vedno delam s svezim.Zdaj bi prisle vpostev vrtne jagode.
Potrosis s sl. v prahu,serviras s stepeno smetano in kepico sladoleda.Res socno in osvezilno.
Se nasvet.Za b.testo vedno najprej zmeljem sladkor v prah, potem mesam z jajcki,da v pecici kasneje ne karamelizira. Ko je peceno, pusti se par minut v pecici pri odprtih vratih,tako pecivo ne upade.
Zdaj sem pa ze malo utrujena.Upam,da si kaj razumela,sicer imas pa mozevo mamo,ki ti lahko se kaj svetuje pri peki.
Babi, ful mam slabo vest, da te že preveč zaslišujemo, ampak tisti skutni žličniki in leča v pikantni omaki se tako dobro slišijo. Zelena ali rdeča leča? Če boš imela še kaj volje bom zelo hvaležna za recept. Bom nazaj napisala še jaz svoj recept za paštetko iz leče, prima zadeva, po okusu kot jetrna pašteta.
LP Barb
PS Se ne mudi:))))
Hej,pozabila povedati
Besamel…samo malo poprazis ,da je vse se svetlo,nato pocasi dolivas mleko in stalno mesas.Ce je pregosto ,samo dolivas.Sicer je tudi kupljen dober,a drazji.
Mesna struca,isto kot polpete:,jajcek,namocen kruh… vcasih namesto kruha dam v meso, na mleku malo pokuhane ovsene kosmice in pustim,da se napnejo.Tudi dobro.
Lazanja: Sama imam najraje lazanjo iz palacink in popecenih rezin jajcevca.
Specem obicajne palacinke,neolupljene jajcevce podolzno narezem na rezine,,jih osolim,da spustijo vodo obrisem in narahlo pomokam.Hitro jih popecem na olju.
V pekac dam najprej malo besamela in mesni ragu v paradiznikovi omaki(namesto mascobe),nato plast palacink,nato spet nadev in veliko parmazana,nato plast jajcevcev… Na koncu plast palacink in spet besamel.
Ker imam tudi vege,nadevam samo z dobro paradiznikovo omako z gobicami ,besamelom in parmazanom.
Knjiga,ki sem jo omenila ima sto in nekaj variacij od Sicilije do Trsta.Ze brati jo je uzitek. Lp babi
Barb ,hej
Leco uporabljam zeleno in rdeco( za juhice).
Recept za omako iz krasne knjige Prezrte strocnice (makrobiotska hrana)
Pikantna leca( zelena )
300 gr lece,1 prekajeno rebro,80 gr prekajene slanine,malo moke,1 kisla kumarica,malo kaper,petersilj,2 slana fileta,strok cesna,malo cebule,zlica kisa,zlica gorcice ,limonin sok, limonina lupinica, majaron,timijan
Lece ne namakam vec cez noc kot vcasih,ker je hitro kuhana.
Leco in rebro(za okus) kuham do mehkega( ne sme se razkuhati) Sesekljano slanino razpustim na olju,na njej svetlo poprazim malo moke,dodam vse prej nasteto(nasekljam v multipraktiku).Vse hitro poprazim,dodam kis.Vodo,v kateri se je kuhala leca,razmesamo v omako.Vse zaostrim z gorcico in limoninim sokom.Popopram,lahko tudi malo cilija .V pripravljeni omaki pokuham odcejeno leco..Gostoto uravnavas z lecino vodo.Sama dam tudi malo paradiznikove mezge.Nekateri si v to zmesajo malo kisle smetane. Pazi,mogoce ne bo potrebno soliti( rebro,fileti)!
Sicer bolj jed za hladne dni,,je pa dobra,ce imas leco rada.
Skutini zlicniki
12 dag surovega masla,2 jajcki ,1 rumenjak,1/2 kg skute,sol,zdrob (recimo 15 dag.)
maslo penasto umesam,dodam rumenjak in jajci drugega za drugim(mesalnik),nato skuto.Ko dodam zdrob,nikoli ne vem,koliko,ker je odvisno od vlaznosti skute.Raje malo manj,ker se napne.Solim.Pustim stati vsaj vsaj pol ure v hladilniku.Z zlickama oblikjem zlicnike in jih polagam v vrelo osoljeno vodo.Lahko poskusis najprej enega in potem vidis,ce je dovolj zdroba(ne sme narazen).Ce je preredko,dodas zdrob. Ne sme zelo vreti,znizaj na minimum in napol pokrito.Kuhaj 20 minut.Ce je vse prav,mocno naraste in v sredini je rahlo,ne trdo in ne temnejse barve.Kot samostojna jed,lahko zabelis z drobtinami,lahko dodas sladkor s cimetom.Kot prilogo ne zabelim,ker je omaka od mesa ali lece dovolj.
Cmoki so priblizno enaki,le da je tudi nekaj moke:gostejse testo,da se lazje oblikuje,ni pa tako rahlo,kot so zlicniki.Teh receptov je z majhnimi razlikami veliko
v moji kuharici. Vode ne vrzem proc;,jo porabim za zelenjavno juho.
Upam,da bo uspelo! Cutim odgovornost. Lep pozdrav babi
Babi, hvala. Včeraj nisem uspela bom pa danes uvrstila na jedilnik. Seveda bom sporočila o uspehu.
Obljubljena pašteta iz leče:
160 g leče (namočene za pol dneva)
3/8 l vode
1 lovorjev list
po 1 noževo konico timijana, majarona in bazilike
…..
60g šalotke ali čebule
80g masla
1 strok česna
po 1 noževo konico koriandra, pimenta, zeliščne soli, morske soli, popra iz mlinčka
1 ½ čžl misoja
1 čžl tamarija
….
Mehko maslo
Lečo odcedimo in do mehkega skuhamo z vodo, lovorjevim listom in začimbnimi zelišči. Lovorjev list in morda 3 jžl leče damo kot nadev na stran. Šalotko ali čebulo nasekljamo in popražimo na malo masla. Dodamo stisnjen česen in še malo popražimo – da zadiši Odcedimo vodo, v kateri smo kuhali lečo in jo dodamo praženi čebuli s česnom in nato vse skupaj dodamo leči plus še druga zelišča in poskrbimo, da voda izhlapi. Piriramo, prihranjeno lečo umešamo v maso in nato na peki papirju ali foliji za shranjevanje živil oblikujemo kocko in ves dan hladimo (zaviješ v folijo seveda – čeprav jaz sem dala kar v posodico nepredušno zaprto). Pašteto premažemo s penasto vmešanim maslom in damo še enkrat hladit. Ta del sem jaz izpustila in zadevo kar popala, ker sem delala manjše količine!
Jaz nisem imela vseh teh začimb doma, pa sem izpustila kar nisem imela in je blo vseeno ful dobro (miso najbrž poznaš, vsekakor je zelo slana zadeva, zato če ga boš spustila bo najbrž potrebno bolj soliti – po okusu pač).
Še enkrat najlepša hvala, babi:)
LP Barb
Babi, ponovno pozdravljena!
Skutni žličniki so uspeli in so bili res dobri. Moja pikica jih je pridno papala. Dala sem samo 10dag zdroba, ker me je blo strah in je bilo dovolj, zelo rahlo:)
Leča mi pa ni preveč uspela, ker nisem imela vseh sestavin in sem malo preveč improvizirala. Bom drugič bolj dosledno sledila receptu!
Zdaj grem pa malce počivat s polnim želodčkom, če mi bosta moja mala migeca dovolila:)
LP Barb
Draga deklica,zal mi je za leco.Mogoce bo pa drugic boljse,ni pa nujno,da je vsem vsec.Hcerka je prvic iz te jedi naredila pravo godljo,vse lepljivo in razkuhano.
Nekaj je zate na K.struklji.
Skusam si predstavljati,kaksne krasna deklice ste.Obcudujem vas,kako se trudite,da ustrezete svojim malckom.Vem,kako je bilo hudo,ko je moja puncka imela nekaj casa alegije na veliko reci.Najhuje je bilo,ker ni razumela,da ne more jesti kalamarov in skampov.Pa smo preziveli! Pocasi je bilo bolje.Lep soncek vsem babi
živjo babi
ravno berem tvoje recepte sploh ne vem katerega se naj lotim, vsi so zelo dobri, ampak verjetno bom v nedeljo delala mesno štruco v listnatem testu, to testo bom kupila, ker ga ne znam narediti, sicer sem delala že rezance, pa ne vem če je to to, imam pa eno vprašanje, a to štruco cca 60 dkg zaviješ samo v eno plast listnatega testa ali v več plasti?
pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.