ZA BABI-O KOK.TORTI IN SE KAJ
Zivjo, Babi!
Koncno se ti spet javljam; vmes smo se malo potepali z druzinico v Toskani in jedli same njaminjami stvari; sem se ogromnokrat spomnila nate.
Tudi zato, ker vem, da obvladas italijansko kuhinjo.
Ves, kaj me zanima: kako delas, ker verjetno si to ze kdaj pocela, bruskete? To dobroto namrec jes v Toskani na vsakem koraku.
Jaz sem doma napravila tako, da sem kruh namazala z olivnim oljem, vse skupaj popekla v pecici, ze prej pa v posebni posodici zmesala olivno olje, baziliko in mali paradiznik; aja, pa malo cesna.
No,zdaj pa se vprasanje o torti: kako si torej napravila kremo? Mi lahko se enkrat, cisto enostavno razlozis o stepanju; tisto, kar sem brala bolj dol v postih, se mi slisi zelo “kunstno”, haha. Res sem bolj zacetnica, haha!
Aja, pa se to: je testo samo iz polovice jajc enako uspelo kot iz 8? Je prislo dovolj debelo?
To torto bi namrec rada izpoplnila do konca, jo se nekajkrat poskusila napraviti do malckovega 1. roj. dne v juliju. Potem pa bi rada vse ZELO navdusila, haha!
Moz je bil ze nad prvo varianto zelo navdusen, a zakaj ne bi napravili se bolje, ne?
En lep pozdravcek na Primorsko iz okolice LJ!
Vesna
Draga Vesna!
tudi sama sem v Italiji preizkusila navedeno “specialiteto”, prinesla s seboj mesanico zacimb, ko pa jo je zmanjkalo sem se pa znasla na naslednji nacin – okus je enak kot pri originalni mesanici:
kupis Drogino mesanico mediteranskih zacimb (1 steklenicka) ter jo zmesas s 1/2 steklenicke suhega grobo mletega cesna (tudi od Droge). Sama imam to mesanico tako pripravljeno kar v stekleni posodici za NNNP.
za kruhke je priprava sledeca:
vzames 1 zlicko navedene mesanice zacimb + 5 zlic olivnega olja + 5 zlic vode in dobro premesas, ter namazes cca 2 zlici na 1 kruhek (1/2 polnozrnate zemlje)
popeces in ko so kruhki hrustljavo zapeceni, dodas na kocke narezan paradiznik (najbolej pelate), ki si jim dodala suho ali svezo sesekljano baziliko…
dober tek!
Lp
Nika
Hej,Vesna! Ne omenjaj mi Toscane,kar sla bi.Zadnjic sem bila jeseni.Ves,da me na trenutke spominjana Istro.Si pojedla kaksno mandljevo pecivo? Si prinesla domov Amarette?
O bruschettu si ze dobila odgovor.Sama ga delam malo drugace,tako kot sem ga prvic jedla v Toscani na kmetiji,ko je gostitelj v belih rokavicah, pred gosti
meckal v skledi narezane socne prave domace parediznike, ,jim dodajal se mesanico zacimb in spretno rezal baziliko,solil,okusal in popral.Kaj videti!Prava folklora in nepozabljivo!
Jaz jih seveda ne meckam,ampak cimbolj nasekljam.Dodam kot zgoraj opisano.S cesnom pa tako.Kruhke popecem ali v pecici ali v stojecem tosterju za posamezne rezine(v pecici z malo olja,v tosterju brez).V skodelici imam olupljene stroke cesna,dovolj za vse jedce.Ko je kruhek popecen,si vsak natira cesen po kruhu( en,dav,tri,ga ni vec),si vsak sam pokaplja z oljem in zajame zlico paradiznika.Tako sem prvic jedla in tako nadaljujem.Ko se cesen drgne po pecenem kruhku,fantasticno zadisi in okus je res enkraten.Poskusi,mogoce ti bo vsec.
V Angliji sem pa jedla varianto,ko sploh nisem pogruntala,da je bruschetto.Kruh je bil mehak kot bi bil namocen v juhi in paradiznik skuhan.Groza!
Torto se pekla v manjsem modelu,zato je bila dovolj visoka.Poglej pod svoj post,sem vse napisala.Sicer je Alenka naredila pa z orehi.Ce te kaj konkretno zanima ,vprasaj.Zdaj sem malo na tesno s casom.
Lep dan babi
Forum je zaprt za komentiranje.