Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za Babi – knjiga Sončna kuhinja

za Babi – knjiga Sončna kuhinja

Babi,

v spominu imam, da si omenila, da imaš knjigo Sončna kuhinja in da ti je zelo všeč. No, prišla je pod roke tudi meni in se mi naprvi pogled zdi precej zanimiva (škoda, da ni noter rižot – vsaj na hitro jih nisem našla). Zasledila sem, da pri nekaterih receptih piše, da uporabim sladko smetano, pri nekaterih pa samo smetano. Ali je to potem mišljena kisla smetana?

Pa še to, če se ti da, mi napiši, nad katerimi jedmi iz te knjige ste pri vas navdušeni, da najprej poizkusim že preizkušeno.

Hvala.

Helena

Hej, Helena!

Da ; samo testenine, pizze, pogace….ampak koooliko omak, razlicnih lazanj je zraven in kombinacij:))

Italija od severa do juga. Kaj nam je vsec?
Takole na hitro- omake, ki niso golazi ampak vse z zelenjavo, morskimi sadezi, pogace z olivami… Je za vse, ki imajo radi testenine z najrazlicnejsimi omakami. Italijani znajo, saj jejo pasto vsak dan:))

So pa to v bistvu zelo preprosti recepti v kombinaciji s fantazijo; zato so mi vsec. Lp

Ja, tudi meni je vsec, da so recepti za omake preprosti. Kot nalašč za kuhanje, ko je treba po sužbi pripraviti hitro kosilo.

Še nekaj me zanima. Ali v receptu, kjer piše le smetana, uporabim kislo smetano? Ti delaš tako?

Helena

Sončno kuhinjo imam tudi jaz že kar nekaj let in recepti so zelo uporabni. Helena, če ti lahko jaz odgovorim – Italijani uporabljajo smetano za kuhanje. Kisle smetane pri njih še nisem videla – kaj misliš Babi?

Kje ste pa dobile to knjigo? Jaz sem že malo povpraševala, v knjižnici je tudi ni (so jo očitno izgubili ali uničili), pa je nisem našla. Se priporočam za kako informacijo.

Jaz sem jo kupila že pred leti, se mi pa zdi čudno, da je v knjižnici nimajo.

Na cobissu mi napiše da jo imajo, a ni dostopnega izvoda – kar ponavadi pomeni da je knjiga izgubljena, uničena ali že kaj – skratka jaz ne morem do nje :-((.

Hej !

Helena, Andi ti je ze odgovorila. To je sladka smetana; sestricna je prav jezna, da v Trstu ne dobi kisle. Ji je nasa zelo vsec. sem jo naucila, da lahko stisne v sladko malo limone, pa v trdoti ni isto.

Imajo pa smetano prav za kuhanje ( sem jo videla tudi pri nas – je narisana, mislim, kuharska kapa), a ne vem, kaksna je razlika od tiste za stepanje, ker je nisem nikoli kupila.

Sonce
Knjigo je prevedla in uredila Edvina Novak ( Vale Novak); izsla leta 88 pri ZCZG( za napredek gospodinjstva).
Takrat se nista z Luko imela svoje knjigarne;je pa imela veselje s kuharskimi knjigami in ni slucaj, da so z njimi dobro zalozeni.

Kaj ce bi poskusila vprasati kar pri njih? Mogoce jo ima Edvina se kaksno kje zalozeno:)))

Drugace je iz Dekanov pri Kopru in obiskovala isto gimnazijo kot jaz, le kaksno leto kasneje.

Lp

Sem videla da je prevedla E. Novak, sem že poslala poizvedbo na njihovo spletno stran ;-)).

Nisem vedela da je gospa primorka (no, le kako bi?), človek vsak dan kaj novega izve.

Glede smetane za kuhanje – jaz za omake uporabljam samo to – kakšna je razlika sicer ne vem (no, tiste prav za stepanje ali za kavo vseeno ne bi rinila v omako ;-)) ) ima pa bistveno daljši rok trajanja kot tista “navadna” od Ljubljanskih mlekarn. Je pa uvoz – Dukat. Kot rečeno jo kupim samo zaradi roka trajanja, ker imajo vse ostale smetane v naših trgovinah tako samo kakšen dan ali dva uporabnosti še (jaz pa ne vem kdaj jo bom rabila ;-)) ).

Sonce, pri Novakovih je nimajo. Sem jo pa jaz lani kupila v Trubarjevem antikvariatu v Ljubljani. Po mejlu sem jim poslala povpraševanje in ko so knjigo dobili, so me obvestili. Če si pa iz Lj – pred tem sem si jo jaz izposodila v KOŽ – knjižnica Poljane. Poskusi tudi preko medknjižnične izposoje.

Smetana za kuhanje je tudi manj mastna od navadne za stepanje, piše, da se ne sesiri niti, če daš noter limonin sok ali vino. Preizkušeno se res ne.
LP Mimi

Hej! Hvala za informacije.

V glavnem uporabljam sladko smetano samo za sladice in kislo za v skuto. Pri omakah samo na izrecno zeljo kaksnih lacnih ust:)) Lp

No, zdaj mi je jasno, da obstaja se ena smetana, za katero nisem vedela 🙂 No, jaz vedno uporabljam pri kuhanju kar tisto smetano za v kavo, ker je po moje manj mastna kot tista za stepanje. Bom pa pogledala tudi za tole smetano za kuhanje. Ampak cudno mi je, da v knjigi v enih receptih pise “sladka smetana”, v drugih pa samo “smetana”. Zato me je tudi zavedlo h kisli smetani.

Knjigo sem našla pri svoji mami, ki jo je tudi kupila že leta nazaj, tako da ne znam pomagati, kje bi jo dobila. Tisto, da je knjiga izgubljena imam pa na sumu, da je bila knjiga nekomu všeč, v trgovini se je ni več dobilo, pa je pač javil v knjižnico, da jo je “izgubil”. Sedaj pa veselo kuhapo njej 🙂
Je pa dobra ideja o povprasevanju v antikvariatih.

Helena

Še nekaj, ko smo ravno že pri italijanski kuhinji, sem na internetu našla še eno stran z recepti (mogoče ste ga že objavili, pa ga nisem zasledila – upam, da ne bo jeze v takem primeru). Recepta skoraj nobenega se nisem preizkusila, ampak berejo se prav fino 🙂

Helena

Hej, Helena!

Hvala za prijetno stran. Nisem je se videla.

Glede smetane – mogoce je v knjigi malo nedoslednosti pri poimenovanju.
Sicer lahko bi tudi kaj poskusila s kislo; malo jo razmesaj. Hcerka si rada da kislo na marsikaj, zlasti v zelenjavno minestro. Lp

Hvala za info, vendar nisem iz Lj, pri nas sicer imamo en antikvariat, vendar se mi zdi verjetnost da bi knjiga tam bila enaka ničli. Ob priliki stopim pogledat, če pa ima kdo to knjigo “odveč” sem jo pa tudi pripravljena odkupiti (po zmerni ceni seveda) ;-)).

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Sem šla pogledat na internet na “našo” knjižnico. Ena knjiga je prosta, druga pa je v izposoji. Rok vrnitve: 22.10.2001. ?!?!?! Tudi temu je bila knjiga verjetno zelo všeč.

Očitno ;-))

Meni so tudi iz Vale Novaka sporočili da je knjiga že dolgo razprodana in da bi jo mogoče imeli v kakšnem atikvariatu ;-). Hja, mogoče pa res…

He he he, moram precej povedat naprej – sem dobila pošto iz Vale Novak (ker sem povpraševala, sicer nisem tako pomembna da bi me o tem obveščali ;-)) ), da lahko spomladi pričakujemo prenovljeno izdajo Sončne kuhinje ;-))

Hip hip hura ;-)))))

LP

Ola !

Sončno kuhinjo sem si izposodila v knjižnici in si nekaj receptov tudi prepisala. Zdaj pa bi prosila tiste, ki ste že kaj delal po teh receptih, če bi mi prosim povedala koliko dl vsebuje 1 kozarec. Ali je to 1 ali 2 dl ?

Hvala za odgovor in lp, Maja

Hej, Majuska!

Ne vem, v katerih receptih je ta kozarec ( pri obdelavi testa?).
Zdi se mi, da je misljen 1 dl. Lp

Ja, Babi pri vseh receptih za pripravo testa je za mero 1 kozarec ali pa 1/2 kozarca.
Mislim, da je 1 dl premalo, po drugi strani pa se mi za testo za pogačo 2 dl olja na 1/2 kg moke malo preveč.

Lp, Maja

Res so mere za tekocine nekako na priblizno. Marsikdaj namesto vode doda
olje ali drugo mascobo.

Meni sluzijo recepti bolj za raznolikost nadevov in se glede tekocine ravnam po izkusnjah. Poznamo tudi recpte, kjer je tekocine zelo malo; odvisno je potem ob obdelave testa. Pri krhkem testu je mascobe veliko.
Kaj naj ti svetujem? Morala bos uporabiti svojo glavico in postopati tako, da bo testo vedno voljno. Najprej poskusi po receptu, potem pac dodas se malo tekocine, ce je potrebno.

2 dl olja za krhko testo ni prevec na 500 g moke. V nasih slov. receptih je vcasih 250 g moke – 200 g masla.

Ce so v kvasenem testu jajca, gre tudi tekocine manj. Pomisli na testo za rezance: samo jajca, nic vode; sloviti Panettone nic mleka, samo v kvasni nastavek…. Je pa postopek vzhajanja dolg, zelo dolg.

Lep pozdrav Babi

Babi, hvala. Bom kar malo po svoje naredila. Ta količina olja pa je bila za kvašaeno testo.

Lp, Maja

Imam tudi jaz to knjigo. Pri kuhanju vedno uporabljam italijansko smetano, ker je precej bolj gosta kot naša. Na ovitku piše, da je za kuhinjo (per cucina). Vedno jo iztisnem na žlico in potem jo dam v jed. Je toliko kompaktna, da bi z njo lahko risal po torti, sicer še nisem, ampak občutek imam tak.

lp lojzka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close