Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Andrejo- panettone

Za Andrejo- panettone

Hej,Andreja!
Zdaj pa me res zanima,ce si bila tako pridna in spekla panettone.
Je uspelo? Lep pozdrav Babi

Zdravo Babi

Joj, saj vem da sem obljubila da bom poročala o uspehu, ampak med prazniki nisem imela dostopa do interneta, ta teden pa so me tudi tako zasuli z delom, da sem morala podaljšati delovni teden še v soboto.

Seveda sem panettone spekla in to kar dvakrat. Prvič je bil malce preveč zapečen in zato nekoliko suh, kar je bila čisto moja napaka. No kljub temu smo ga pojedli, tako da sem k vsaki porciji dala na krožnik malce sladke smetane. Glede na ta delni uspeh, si seveda nisem mogla kaj, da ne bi poskusila še drugič. Tokrat je vse tisto težaško delo opravil moj dragi :). In ker sva naredila dvojno maso je bilo res treba kar na roko, saj moj strojček tega ni zmogel. Najprej sem spekla s prvo maso (vzhajat sem pustila čez noč), nato pa še z drugo. Tokrat je bilo tako kot mora biti, testo rahlo, ravno prav pečeno in seveda super okusno. Posledica je bila, da se je moj dragi vso silvestrovo večerjo (takrat sem ga postregla) hvalil, da je to v glavnem njegova zasluga :).

Pa še morda primerjava s kupljenim; morda je kupljen za odtenek bolj rahel, toda vsekakor doma spečen po tem receptu okusnejši.

Moje spremembe in dodatki: v receptu sem vzela 8 jajc na eno maso in sem morala dodati še kakšen dcl mleka (se mi je zdelo bolje kot voda). Dodala sem tudi sredico dveh vanilijev strokov – sicer so bile potem vidne drobne črne pikice v testu, toda okus po vaniliji je bil ravno pravo dopolnilo ostalim okusom. Zraven rozin, citronata in oranžata sem dodala v enega še malce kandiranih češenj.

Vsekekor bom še kdaj spekla po tem receptu, najbrž že za veliko noč.

Hvala Babi in lep pozdrav
Andreja

Hej,Andreja! Tebi in tvojemu dragemu vse moje cestitke.Volja pa taka!
Res sem vesela.
Za veliko noc imajo pa podobno testo,le da ga pecejo v modelu v obliki
goloba in to pecivo imenujejo Colomba. Recepta sicer nimam,je po teksturi podobno panettonu;po povrsini pa je posut z grudicami sladkorja,kar spominja na pomladno cvetoco vejico. Vem,da se bos lotila tudi tega in bos presenetila svojce.Sicer mislim,da bi lahko testo oblikovala v preprosti obliki lezecega goloba( podolgovato telo,ki se v zadnjem koncu razsiri kot v rep in stranska krila) in okrog v pekacu ovila s prepognjeno alufolijo.
Ti bos to ze znala s pomocjo kuharskega entuziasta.
Najlepsi pozdrav s trenutno zelo soncne obale Babi

Andreja,hej!

Zdaj sem se spomnila,da bi ti lahko za naslednjic naredila sama naravne drozi in potem koscek suhega hlebcka dala vzhajat.

Se nekaj. Ti si dodala mleko namesto vode. Za panettone(in boljsa jajcna testa) je prav poudarjeno voda,ker je baje mleko ze pretezko.To ni zraslo na mojem zeljniku!
Spomnim pa se,da je moja nona v boljse testo dala najraje pinjenec,ker je redno delala sama maslo. Tiste,ki imajo stroj za peko kruha,imajo tudi recepte prav s pinjencem. To so samo moja razmisljanja.

Pa tista velikonocna Colomba ima lahko po vrhu tudi na listice narezane mandlje.Sestra mi je povedala,da se modeli za to pecivo dobijo.
Ce bos zelela,ti ga bompravocasno nabavila. Potem bos opremljena.
Pozdravcek Babi

Babi in ostale,
eno vprašanje glede pinjenca imam: v mercatorju sem ga zadnjič kupila, pa je bil bel in gost kot jogurt. Piše, da ima 0,0% mleč. maščobe…..Ali je to pravi pinjenec? TUdi moja babi ga je delala ko sem bila mlajša, pa se spomnim da je bila to tekočina, čisto medle barve in ni bila bela kot je kupljen pinjenec…..ali zna kdo to razložit, kako je zdaj s tem?!

LP , zala

Zala,nonin je bil prav tak kot od tvoje babi.Kupila ga se nisem. Eni ga pa redno pijejo. Lep pozdrav Babi

Babi,

tako je kot da mi bereš misli. V resnici bi rada naslednjič poskusila s svojimi drožmi. Ker sem vmes že nekajkrat z njimi uspešno spekla svoj kruh, imam kar dober občutek.
Kar se tiče mleka, pa zgleda testu ni škodilo. Bom naslednjič res poskusila z vodo, morda bo še bolj rahel.
Za veliko noč pa bom naredila kar klasičen panettone, da ne bo spet kakšnih težav. Zraven pa še mlečni kruh v obliki ovčke. Mimogrede, imam zelo dober recept za mlečni kruh. Če morda koga zanima ga lahko jutri napišem.

Lep pozdrav
Andreja

Andreja, a bi lahko, lepo prosim, povedala, kako naredis svoje drozi?

Zadnjic sem brala svedski recept za rzeni kruh in je tam pisalo, da je treba najprej pripravit “predtesto”: en dan prej zmesat polovico rzene moke z vodo in pustiti cez noc. A je to to?
Sprasujem, ker sem od kolegice ravno dobila 2kg rzene moke (ki je ona ne bo uporabila) in sem mislila iz tega spect kruh.

Najbrž recept zahteva kislo testo. Za rženi kruh običajni kvas namreč ne zadošča, saj je testo pretežko in se ne dvigne.
Kislo testo se naredi tako: vzameš nekaj pivskega kvasa, npr. 1-2dag in kakšnih 10 dag ržene moke. Vse zmešaš s toliko mlačne vode, da dobiš takšno tekoče testo. Nato ga pustiš 24 ur na sobni temperaturi, oziroma dokler ne dobi kiselkastega vonja. Če ne rabiš takoj, lahko shraniš v hladilniku nekje do 1 tedna.

V rženem kruhu se nato uporabi kombinacija, npr. na 75 dag ržene moke vzameš 6dag kislega testa in 2dag pivskega kvasa ( to je približno, točno koliko uporabljam vam lahko napišem jutri, moram pogledat v moje ‘zapiske’).
Je pa pri tem kruhu potrebno paziti še na nekaj. Ko testo zamesiš pustiš vzhajati 1-2 uri. Pri tem je zelo pomembna temperatura, najbolje je 30-32 stopinj. Nato pregneteš in vzhajaš še enkrat. Ne vzhaja veliko (za kakšnih 40%), saj je ta kruh na koncu kar gost. Če gneteš s strojčkom je primerno gnetenje kakšnih 5-6min pri nizki hitrosti in nato še 1 min pri večji. Če gneteš ves čas pri večji hitrosti, testo ni v redu (ne me vprašati zakaj).
Pred pečenjem pečico segreješ na 230 stopinj. Vanjo daš še posodico z vodo. Kruh 10 min pečeš na tej temperaturi, nato znižaš na 190 stopinj in še kakšnih 40 min (odvisno od velikosti) pečeš na nižji. Vmes priporočam da še parkrat poškropiš kruh s pršilko za rože in sicer tako da je konkretno moker. Brez tega bo skorja precej debela in zelo trda. Ko sem ta kruh prvič pekla je bila skorja takšna, da je moj nemški ovčar ni mogel zgrizit. Je pojedel kar celi kos naknkrat.. seveda zaradi paštete, ki sem mu jo namazala gor :).

Rženi kruh s kislim testom je kar velik izziv, če še nisi pekla kruha, tako da ne biti žalostna če prvič ne bo uspelo.

Sicer pa je možno narediti tudi suhe droži. Takrat se zmeraj, ko se peče kruh, vzame nekaj mase in se posuši v obliki majhnih hlebčkov. Nato se pri naslednji peki ti hlebčki namočijo in uporabijo namesto suhega ali svežega pivskega kvasa.

Lep pozdrav
Andreja

Hvala za nasvete. Bi pa prosila, ja, ce lahko napises bolj podrobno kolicine, ko preveris v zapiskih.

Se to me zanima, ali je v tem kruhu samo rzena moka? Nekje sem namrec zasledila, da naj bi se dalo pol rzene in pol navadne psenicne moke, da kruh ni prevec zbit.

Najbrz se bom stvari lotila naslednji vikend, pa potem porocam.

Točen recept ti bom napisala jutri.

V receptu je samo ržena moka (pri nas tip 1250). Seveda je možno narediti tudi mešani kruh, pač odvisno, kaj ti je ljubše. Meni osebno je veliko ljubši čisti rženi kruh s kislim testom, saj ima dosti bolj poln okus od mešanega. Je tudi bolj zdrav, ker ima nižji glikemični indeks.

Lep pozdrav
Andreja

Hej! Zdaj sta me spomnili na ceski rzeni kruh s kumino ali janezem(vedno se kregamo,kaj je bilo),ki je takooo dober.Ko so prijatelji Cehi prisli z dvokilskim hlebcem na Rab,smo ga jedli vsak dan in nam je prijal bolj kot sveze bige.Z maslom je res krasen in tudi izsusil se ni,niti zaplesnel.Imel je tak prijeten kiselkast okus. Pozdravcek Babi

OK, super, hvala ze vnaprej!

Sicer pa pect kruh znam in mi kvaseno testo ne predstavlja nobenega problema :), ko pravis, da je rzeni kruh s kislim testom tezko spect. Samo sem vedno do sedaj delala krusno testo samo s kvasom, nikdar s kislim testom in bi to rada sedaj poskusila, ko se je ravno ponudila prilika.

Lep zasnezen pozdrav iz severa, Ursa.

Andreja, pri nas prodajajo tako zeloo dobre štručke – pletenice z rozinami. Je v bistvu mlečni kruh z rozinami in mislim da je po vrhu premazano z rumenjakom da je tako lepo zlato rjave barve.
Ko si ravno omenila, da imaš recept za dober mlečni kruh, bi te lepo prosila zanj. Upam, da mi bo uspelo speči takšen kruh, pa čeprav samo štručke, ni treba da so pletenice…..res so odlične, v mestu jih večino pokupijo dijaki.

hvala in LP,
Zala

Jaz bi tudi prosila za recept… To mi je vedno spekla nona za veliko noč, letos pa bi jo rada jaz presenetila…

Meni pa je nona vedno naredila meniha: jajcek za glavico in okrog testo,ki se je nadaljevalo v pletenico.Ni bilo pa rozin.Saj jih tudi prodajajo,toda iz domace peci so boljse. Dalo bi se jih tudi narediti po Ursinem receptu za
njene macke.

S svojimi prvcki sem s pomocjo mamic in kuharice imela dan peke.
Ugnetle smo dobro mlecno sladko kvaseno testo(kot za buhtelne),ena gnetla rocno,druga s strojckom.V casu,ko je testo vzhajalo,smo se veliko naucili,kako nastane kruh,od setve do zetve in mlacve in mlin in moka…
tudi recept smo napisali.Vsak otrok je dobil del testa in oblikovali so svoje zacetnice,pletenice,tudi polze,kot bi delali iz dasa.
Potem je kuharica nesla v veliko pec,v razredu smo pa imeli mojo majhno prenosno pecico.To so kukali skozi steklo. Tako so bili ponosni na svoje izdelke.In cudez vzhajanja zivega testa…!Res je bilo lepo!

Lep pozdrav Babi

Pozdravljene

Urša preverila sem recept za rženi kruh:

1 kg ržene moke (tip 1250)
1-2 dag kvasa
6 dag kislega testa (kot sem ti opisala zgoraj)
2 dag soli
8-9 dcl vode
kumina, koriander, janež

Da se v kruhu kar močno okusi, naj bo zmletih začimb skupaj za eno zvrhano čajno žličko, lahko pa seveda tudi manj, če tega okusa nimaš preveč rada. Zamesiš in pečeš pa kot sem ti že napisala. Če želiš morda narediti mešan kruh bi bilo najbrž v redu, če bi uporabila enak recept, toda z 1/3 pšenične moke.

Zala in tan, recept za mlečni kruh pa bom napisala jutri, saj moram recept prinesti od doma. Je zelo dober, lahko pa narediš iz njih štručke, večji hleb ali pa pletenico. Pa še enostavno je in uspe, tudi če nisi vajen dela s kvašenim testom.

Andreja

Hvala za recept! Po vsej verjetnosti bom tole preizkusila cez vikend, pa potem porocam.

Lp, Ursa.

Mlečni kruh

1 kg moke (tip 400)
6 dag kvasa
15 dag masla
15 dag sladkorja
15 dag jajca (približno 3)
1.5 dag soli
0.3l mleka (približno)
naribana lupina limone
vanili sladkor
žlica ruma
po želji še ščepec cimeta

Za vse sestavine in prostor je najboljša temperatura 28 stopinj.
V skledo presejemo moko in naredimo v sredino jamico. Vanjo damo zdrobljen kvas, prelijemo z nekaj mleka, v katerem smo raztopili žličko sladkorja. Zmešamo z malo moke, tako da ostane kvasni nastavek tekoč. Pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati 20-30 minut. Potem polagoma dodajamo ostalo mleko, zmehčano (ne tekoče) maslo, jajca in dišave, ter vse krepko stepamo, dokler se testo ne začne mehuriti in se ne loči od sklede. Dno sklede potresemo z malo moke in testo, oblikovano v kepo, položimo vanjo. Pokrito pustimo vzhajati tako dolgo, da se volumen testa poveča za polovico. Vzhajano testo položimo na desko posipano z moko in ga poljubno obdelamo. Lahko se naredi kita, štruce in podobno. Če se odločite za štruce ali hlebčke, je najbolje iz te mase narediti 3, vsak po nekje 60 dag. Zelo lepo zgleda Mozart štruca, kjer se naredijo tri kite in se zložijo druga na drugo. Spodnjo kito zmeraj po površini premažemo z zažvrkljanim rumenjakom.
To testo se da zelo lepo speči tudi v modelu za šarkelj, ki ga prej dobro namažete z maslom in npr. za okras potresete z narezanimi mandeljevimi lističi.

Za mlečni kruh z rozinami v testo dodajte 10-30 dag v rumu namočenih rozin. V mlečnem kruhu, ki se ga da kupiti, je nekje 10 dag rozin na 1kg moke. Meni se zdi malo malo, tako da dam bolj 30 dag. Pred peko sama vsako rozino s prstom potisnem v testo, tako da na površini kruha ni vidne nobene. Sicer se malo preveč zapečejo.
Oblikovano testo je potrebno nato spet vzhajati približno 1 uro. Nato premažete z rumenjakom in pečete pri 200 stopinj prvih 10 min, kasneje temperaturo zmanjšate na 180 stopinj. Čas peke je odvisen od velikosti. Za hlebec 60 dag je nekje 40-45 min, za pecivo 25 dag pa 25 min. Pri peki postaviš v pečico skodelico z vodo.

Dosti veselja pri peki!

Andreja

Andreja,
hvala da si se potrudila. Tole bom spekla kmalu (upam da čimprej) in bo “nadomestek” potice. 🙂

Hvala in LP, Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close