Najdi forum

Za 55

A bi te lahko prosila za kakšne recepte za vegetariance (moj fant je, je jajce, mleko).. ?
Kako pripraviš tofu ?
Jaz nisem vegetarianka in imam velike probleme ??

Ni problema, če pride kaj prav.
Tofu delam vedno, če želite, da se ne prime- v allu-guss posodi, lahko delate tudi v teflonski (ko se spraska jo zamenjajte, ker se iz prask izloča benzn!). Toliko za uvod.
Veliko receptov se najde tudi tukaj in kulinariki pa pač priredim. Z leti pa je moja mami veliko ekspirimentirala. Recepte vedno priredimo ali si spomnemo kaj novega.
Namesto mesa dajem nič ali pač dimljen tofu, če so jedi take ali pa lahko daste košček skorje, lahko s sirom- dimljenega sira.
Drugače pa delamo razne polpete iz ovsenih, ječmenovih, prosenih kosmičev(jih dodajam še v lečo rdečo ali zeleno, katero želim zgostiti kot npr. pire krompir, dajte veliko manj vode kot piše+malo masla),+nariban korenček+ različna zelenjava ( malo jo lahko prej prepražite na olju, česnu ali čebuli ali oboje odvisno katero zelenjavo uporabljate+parmezan+začimbe+začimbe + jajca+ moka ali drobtine odvisno od mokrote zmesi( dam Začinko ali pa bio-vegi kocko- predvsem za juhe, Vegeta vsebuje riboflavin zato ne,…). Skuhajte čičeriko kot prilogo, meni je za sem in tja. A ja, tofu narežem potem pa lahko naredite na pariški, dunajski način- jajce solite. Pečem vse v zgoraj omenjeni posodi, ker je tudi manj olja. Polpete lahko zmrzujete. Tofu za v omake, delajte isto kot za meso, razen brez tistih sestavin, ki niso zaželjene, uporabite začimbe, tofu pokapajte s sojino omako. Lahko ga samo pokapanega spečete na malo olja po želji potem malo pomokajte z ostro moko lahko katero drugo ali brez. Narežem ga na šnite par cm debele. Uporabite lahko tudi namesto mesa razne sajtane, tofuje (že pripravljene, danes je ponudba veliko boljša kot pred leti, specializirane trgovine, večji centri na oddelku z zdravo prehrano). Uporabite kdaj kus kus za prilogo, lečo, ki sem jo omenila, riž (jaz jem parboiled, ker ne maram razkuhano in pacasto, kateremu dodate proti koncu blitvo+ lahko zdenka sirčke ali samo olivno olje, poper, začimbe. Lahko kupite veliko polpetov že narejenih, sama imam rada tudi Ibi namaze, omenjeni imajo na Lj. tržnici sedaj že narejene polpete (meni so dobri pogreti) iz namazov pa se delajo razne omake. Naredite makarone, njoke, žličnike z gorgonzolo, česnom, kislo smetano,malo mleka začimbe, lahko dodate še nariban korenček in grah. Špageti samo s pelati, svežo baziliko, origano, lahko pa še kaj dodate po želji. Masi kot za kruhove cmoke dodam blitvo ali špinačo( že pripravljeno kot za špinačo s kislo smetano, samo bre nje)+ po želji parmezan+olivno olje +peteršilj in potem to poečem v omenjeni posodi z vseh strani in malo premešam. Poskusite mlečni riž s sadnimi kompoti, cimet(slivov in breskov). Malancane, bučke, gobe,… na žaru ali v tej posodi + česen, peteršilj in olivno olje, v popečene malancane lahko dodate še narezan paradižnik in mozarelo(naredite kot zvitek z zobotrebci- malo več dela), npr. rumene paprike s skuto+ mleto pariko+ čebulo ali drobnjak+ sol+poper, zmešajte in nafilajte s tem polovičke paprik (vse sveže in iz hladilnika zelo osvežilno za poleti). Na rezine narezane malancane in bučke pripravite z jajci kot gobe (malancane in bučke prej malo posolite in pustite), poskusite narediti domačo pico z popečenimi malancani, bučami, pelati, lahko s sirom ali brez. Za lazanjo sem že pisala, delajo tudi različne zloženke, par postov prej. Kanelone delajte z gobami, sirom ali špinačo, ali blitvo, sirom ali samo s sirom + obvezno domača tatarska omaka . Sama ga imam preveč rada.

Juhe in prikuhe vse več ali manj na isti način, najprej popražim česen na olju, čebulo ali oboje in dodam zelenjavo (npr. por ali cvetačo ali mešano) prepražim in malo tenstam z malo vode. Dodam začimbe, zalijem, na koncu po želji zgostite z malo moke+malo vode. Še malo kuhate, na koncu dodate peteršilj. Če pa so prikuhe ne zalijete toliko z vodo. Npr še bolj za pozimi rdeče zelje in mlinci, lahko + polpeti, tofuje pečeno kot meso, samo ne toliko časa peči, ker je hitro. Makaronovo solato, osvežilno za poleto, skuhate makarone (majhne polžke), dodate paradižnik, na majhne kocke, papriko, sire različne, olive, poper, sol, peteršilj, malo olivnega olja, malo majoneze, limoninega soka, kisa, malo kislih kumaric, še kaj po želji. Premešate date v Tuppervare ali podobno in v hladilnik. Solata iz rdečih pečenih paprik in sirov+ malo kisle smetane in malo majoneze pa še kaj, če želite,…
Gobe v rižoto, zelenjava v rižoti, sploh ne vem kaj še bi se spomnila, ko je toliko tega, z leti, ne vem kako vam je drugače kuhanje blizu, boste začeli tudi sami ekspirementirati. Sama uporabljam domača jajca (če ne gre drugače prosto rejo, skrajno sem ter tja talno rejo), pri mleku pa žal nimam izbire, saj ga pa tako samega razen v čem…, ne maram. Uporabljam veliko peteršilja, večino povsod poper, začinka, česen, tudi, čebula, če paše odvisno od zelenjave in okusa. Zdaj sem malo mešano pisala, če vas pa še kaj zanima, povprašajte. Sem pa že preveč skrivnosti-kuharskih izdala:)))). Lp

Pozabila sem na piro, in kruh lahko uporabite v polpetih. Pa prikuha iz zelenega stročjega fižola(lahko ga date tudi v skrinjo blanširanega) Ga popražite na olju, česnu + začimbe in fižol. Malo zalijete, peteršilj na koncu dodate malo moke(po želji) in kislo smetano, tako lahko pripravljate tudi ohrot, ali zelnje krpice vendar zanje dvoje brez kisle smetane. Zeljnje krpice naredite s krompirjem ali makaroni. Razne mineštre (par postov nazaj) in pa pozabila sem na sojo in njene izdelke (sem že tudi pisala o sojinem namazu), sojine kosmiče uporabite namesto mletega mesa, delajte tako kot navadno, samo kosmiče, kocke malo prej pokuhajte v vodi z začinko. Namesto začinke lahko uporabljate, doma narejeno, sol, kameno sol,….
Meni so dobri sojini zrezki, do sedaj sem jih dobila le na Hrvaškem(konzum) na morju, včeraj pa sem našla vendar malo dražje pri najboljšem sosedu, naredite jih lahko v pivskem testu, pariško, dunajsko, filane. Malancane in buče lahko prepražite in dodate kislo smetano kot omako za testenine,…vSEKAKOR PA SE LAHKO UPORABI VELIKO ZELANJAVE, PRIPRAVLJENE SVEŽE,pokuhane, kuhane, nad soparo zabeljene z olivnim oljem, maslom, v juhah, omletah, musakah,…
Zdaj pa sem vam dala vetra z branjem, a ne?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close