za 1 teden v Peking – nasveti
Oktobra me je služba poslala za 1 teden v Peking. Časa za turizem bo sicer malo (3 popoldnevi in 1 cel dan), zato me zanima, kaj naj si v tem kratkem času ogledam. Prosim za kakšen nasvet.
Zanima me še, koliko denarja naj nesem s seboj (hotel imam plačan, ostalo si plačujem sama), v kateri valuti, ali so pred odhodom obvezna kakšna cepljenja,… Ali ti tam kaj koristijo bančne kartice in katere? Skratka – prosim in najlepša hvala za kakršnokoli informacijo.
V petek sem se vrnil iz Pekinga.
Najboljši nasvet ki ti ga lahko dam, je, da uporabljaš turistične avtobuse. To so busi, ki vozijo okrog turističnih znamenitosti, imajo redne odhode in so relativno poceni. Predvsem ne kupuj izletov v hotelih. Ti izleti stanejo revcimo 150 juanov, isto zadevo ti prodajo turistični avtobusi pa za 25 do 50 juanov. Trase busov so oštevilčene, ustavljajo pa na Tiananmenu, oz. natančneje Quianmenu (trg, ki se drži Tiananmena.
Druga stvar. Pekinška opera. Predstave izvaja vsak lokal. Stanejo od 60 do 150 juanov, odvisno kako blizu odra si. Hoteli ti prodajajo isto zadevo pa za od 150 do 300 juanov. Tako da ti je ceneje da greš malo okrog in kupiš karto v katerikoli čajanki, itak te bodo peljali tudi hotelski v tak lokal.
Denar. Jemljejo katerokoli kartico (v banki, v trgovinah ne). Bankomati Bank of China sprejemajo edini tudi tuje kartice, druge banke sprejemajo kartice selektivno. Tako da je najboljši nasvet – bankomat Bank of China. Je pa to z naskokom največja kitajska banka, tako da so bankomati povsod. Jaz sem se zanašal na to, da je denar masovno dostopen. Pa sem v Harbinu, miljonskem mestu, obtičal na letališču. Kartic na blagajni niso sprejemali za nakup karte, Evrov banka ni menjala, ruskih rubljev tudi ne, bankomat ni sprejemal kartic. Tako da sem se znašel na letališču brez denarja in brez letalske karte in s karticami v žepu.
Varnost. Brez skrbi, nikoli se nisem počutil ogroženega.
Trgovine. Že vrane krakajo, da je treba v trgovinah glihat. Rang glihanja je, da znižaš ceno na tretjino do polovice njihove začetne cene. Edino kar se ne gliha, so restavracije in gostilne.
lp
bv
Se vidi da se staram ;))
Ob odhodu iz države… Pazi da v osebni prtljagi, tisti ki jo boš nesla s seboj v letalo, ne boš imela absolutno nobenih steklenic. Niti alkoholnih pijač, niti brezalkoholnih, niti konzerv s pijačo. Iz tega nastane cela, kar zapletena procedura. Vrnejo te na čekiranje prtljage, steklenico moraš zaviti v paket in paket ti potem čekirajo. Ali pa ti prinesejo tvojo prtljago nazaj in moraš steklenico dat v prtljago ki se čekira.
Saj ni nevarno ali karkoli, samo procedur je cel kup, na koncu moraš pa še enkrat skozi carino in pregled potnih listov in ostalo.
lp
bv
Idi pogledat poletno palaco (summer palace), to je eden od najlepsih svetovnih parkov oz. cesarskih vrtov, ki je predvsem v casu vladavine cesarice Cixi dosegel svojo razkosno velicino in slavo. Kak dan ti utegne zadostovati, saj je precej velik… tako da izkoristi tisti cel dan, pa imas lahko tam se kak piknik, saj utegne biti cudovito pred zimo. Hrana na Kitajskem je poceni, prevoz tudi, je pa precej prometno, pa kake kanalizacijske luknje so, tako da moras malo paziti. Drugace pa na veliko rusijo stare znacilne objekte in Peking se mocno spreminja zaradi olimpijskih iger, saj hocejo pokazati svetu, kako moderni so… na skodo svoje kulture.
Najlepša hvala obema. Tole si bom še desetkrat prebrala, preden grem. Kakšno pa naj nesem garderobo s seboj? Dolge, kratke rokave? In cepljenje najbrž ni nobeno potrebno pred odhodom? Bojan – glede alkoholnih pijač na avionu: v ročni torbici, ki jo neseš s seboj na avion, najbrž lahko imaš kakšno steklenico “razkužila” ali tudi to ne?
Ne, nobenih steklenic v ročni torbici. Ne gre za vsebino, gre za steklenice. Glede na to, da lahko mirno kupiš steklenico v duty free in jo neseš na letalo, domnevam, da se bojijo, da bi v steklenico nalili kakega bencina in s tem grozili da bi zažgali avion ali kaj podobnega.
Svoje steklenice ne smeš nesti mimo kontrole, tisto iz duty free pa lahko.
lp
bv
Mojcadva napisal:
> . Tole si bom še desetkrat prebrala, preden
> grem.
Mojca, raje kot 10 x preberi si nasvete prilepi v Word in si sprintaj vs skupaj.
Vsem popotnikom pa : Prosim, da ko pišete o cenah v tujih valutah, napišete še zraven koliko je le-ta vredna nasproti tolarju, evru, $ … Tako nam bo lažje razumeti cene, kot so npr. zgoraj v juanih.
Forum je zaprt za komentiranje.