z veliko ali malo
Filip: Imaš prav, nisem mislila slabšalno (kot ti ne), ampak pohvalno 🙂
Glede evropskega parlamenta nasproti Evropski centralni banki pa se mi zdi, da je eden od pomembnih dejavnikov za zapis z veliko ali malo začetnico najbrž tudi, kako pogosto kako ustanovo navajamo v svojih besedilih (kjer velike začetnice otežujejo berljivost besedila), torej – kako blizu se nam zdi kaka ustanova ali kako se čutimo z njo povezani. S sodiščem najraje čimmanj 🙂
Obenem se mi zdi pomembna tudi analogija:
– z malo: evropski parlament kot npr. ameriški kongres, sabor, sobranje itd.,
– z veliko: Evropska centralna banka kot Banka Anglije, Banka Japonske, Fed, Bundesbanka.
Špela: ja, enemu bolj diši zveza 🙂
Glede parlamenta pa je evropski parlament “skoraj” parlament Evrope, res da neposredno predvsem za države članice EU, ampak (so)sprejema pa tudi številne odločitve glede politik, ki res zadevajo vso Evropo (npr. JV Evropo, države na območju nekdanje SND …). Ampak, to ne more biti izgovor, da bi ga zamenjal s čim drugim. Določene stvari tudi usvojimo, tako kot otroci izraz “snežno bel”, čeprav imajo (smo imeli) tisti mestni bolj izkušnje, da je sneg največkrat v bistvu rjavkast ali črnikast 🙂
Razen pri enem od slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. :)[/quote]
Ja, sem res presenečena, kako vztrajno uporablja Evropsko zvezo. (Vsaj) on bi lahko vedel, da temu ni tako. No, ja, saj lahko uporabljamo tudi evropsko zvezo in evropsko skupnost (v smislu povezave, ne institucije) itd., ampak to so že druge reči.
Mislim, da on uporablja EZ kot ekvivalent EU, kar pa ni najbolj smotrno.
Ja, saj mislim, da se tu povsem razumemo, z veliko itak oz. se tega izraza ne uporablja kot občno ime (vsaj upam, da ne prav pogosto :)), ker drugače nastaja samo zmeda.
No ja, meni je bliže pisanje z veliko. In ko sem že pri tem, mi je pisanje v tej temi dalo misliti in sem ugotovila, da sem tudi sama nekoliko nedosledna, ker po eni strani pišem z veliko tudi Komisija, parlament, Svet (torej tudi takrat, ko ne pišem celega imena institucije), tako da s tega vidika tudi ne bi smela imeti nič proti pisanju neuradnih in nepopolnih imen pogodb z veliko.
Glede tega, ali Je Evropski parlament res to, kar pravi njegovo ime …
Ne, ni ne “evropski” (nekatere odločitve se sicer res nanašajo tudi na JV Evropo, a niso v ničemer zavezujoče) ne “parlament” (ker ni niti edini niti najpomembnejši zakonodajni organ). 🙂
Citat Jane10:
Izjeme so seveda tudi pri evropskih ustanovah, npr. Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu zapisujemo z veliko, z veliko pišemo tudi Evropska centralna banka.
Imam dve vprašanji:
Ali je izraz Sodišče Evropskih skupnosti zatipk?
Ne vem, zakaj se beseda evropski piše z veliko, kadar ni začetek imena.
Ne poznam sodobne teorije o začetnicah kot jo vi vsi tu, a dobila sem vtis, da vsi skupaj počasi podlegamo vplivu angleškega in nemškega jezika, ki pišeta vse samostalnike v naslovih z veliko začetnico.
Ne, “Evropskih skupnosti” ni zatipk.
To je nekdanje ime EU. Namreč “Evropska skupnost” se je nanašala na nekdanjo EGS, skupnosti pa je bilo več. Zato je včasih bil tudi nekdanji izraz “Evropska skupnost” napačen, ker bi v resnici moralo tam stati “Evropskih skupnosti”. (In včasih me kar pogreje, ker je ta EU taka znanost :))
Z veliko pa zato, ker so “Evropske skupnosti” “Evropska skupnost” in zdaj “Evropska unija” v bistvu kot nekakšno ime za “državo”, po analogiji Združene države Amerike. Prosim, naj me kdo zdaj ne vleče za jezik glede omembe države, ta razlaga je skušala biti predvsem preprosta.
To o preoblikovanju ES v EU je skoraj cela znanost, ker ne gre le za formalne spremembe, ampak za vsebinske in organizacijske. Si kar mislim, kaj bo nazadnje z “evropskim svetom”, ki NI ustanova EU, jo bo kot takšno določila lizbonska pogodba.
Evropske skupnosti NI nekdanje ime Evropske unije. Evropska unija je širši pojem od pojma Evropske skupnosti. Evropske skupnosti so t. i. prvi steber Evropske unije, potem sta pa še dva stebra, ki sta del Evropske unije (ne pa tudi del Evropskih skupnosti) in glede katerih SOdišče nima pristojnosti.
In z izrazom Evropska skupnost v ednini ni nič narobe. Evropska skupnost je pravilen naziv nekdanje Evropske gospodarske skupnosti.
Tudi razlaga, da gre pri Evropski skupnosti (to je nekdanja Evropska gospodarska skupnost) in drugih skupnosti za državo, ni točna. Gre za mednarodno organizacijo. 🙂
Kar zapiši to na kak britanski forum, če si upaš. :)))[/quote]
Zato pa sem napisala, da me ne vlecite za jezik, me je že vnaprej bolel :))) Pa mislim, da ne bi pod strop skočili samo Britanci. Imaš prav, treba biti pazljiv 🙂
Ker je seveda razlaga čisto preveč preprosta 🙂 Ampak včasih je treba presekat in se povrnit k preproščini … Včasih mi gre že malo na jetra vsa ta latovščina, res, kot bi gledala kake posnetke iz serije Monty Python – funny walking and secret handshakes :))))))