Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Z veliko ali malo

Z veliko ali malo

Pozdravljeni,
znašla sem se pred dilemo…. Bom poskusila čimbolj nazorno razložiti.

Imamo strokovno literaturo, ki je razdeljena na poglavja. In ko npr. v tekstu uporabljamo pač navedbe iz te literature, bomo pisali

“v 3. poglavju”
“v Poglavju 3”
“v poglavju 3”?????

Moje osebno mnenje je, da je zveza Poglavje 3/poglavje 3 popolnoma neprimerna in je zveza 3. poglavje boljša, če že ne pravilna.
Krešejo se namreč mnenja, ali se piše poglavje z malo ali veliko začetnico.

Najlepša hvala za mnenja!!!!

Kdo ve, če tisti, ki pravijo, da se piše Poglavje za 3. z veliko začetnico nimajo pred očmi pravila, da se za ločilom “.” (pika) piše z veliko začetnico?

Moje mnenje je, da v tem primeru, ko gre za vrstilni števnik ne gre za standardno ločilo “.”, ampak za označbo števnika in da se za tem ločilom poglavje piše z malo začetnico. Bom počakala in videla, kaj bodo povedali ljudje, ki so teh pravil učili.

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

ametist napisal:

>
> Imamo strokovno literaturo, ki je razdeljena na poglavja. In ko
> npr. v tekstu uporabljamo pač navedbe iz te literature, bomo
> pisali
>
> “v 3. poglavju”
> “v Poglavju 3”
> “v poglavju 3”?????

Najustreznejša bi bila po mojem različica, ki sploh ni navedena, in sicer “v tretjem poglavju”, saj je najbolj elegantna in najlaže berljiva. Če pa bi že na vsak način morala izbrati med “v Poglavju 3” in “v poglavju 3”, bi izbrala slednje, saj v tem kontekstu ne gre za lastno ime, ki bi zahtevalo pisavo z veliko, ampak je poudarek na organizaciji besedila. Poglavja imajo najbrž celo vsako svoj naslov, kakor je pač v navadi v strokovni literaturi.

ametist, iz tvojih predlaganih možnosti za zapis 3. poglavja izhaja, da so poglavja samostojni deli v knjigi; se motim?

zapis “Poglavje 3” izvira iz angleške literature, ki pa se v skladu s pravili slovenskega pravopisa napiše “III. poglavje” (zaporedne številke na začetku naslova se zapišejo z rimsko številko, ki nadomešča veliko začetnico, zato se beseda, ki ji sledi, piše z malo; torej III. poglavje, III. KNJIGA, III. zvezek itd.)

pri navajanju je najbolje spet napisati III. poglavje; tako bralec ni v dvomu, na kateri del knjige se zveza nanaša

doslednost zagotavlja jasnost in razumljivost

Strinjam se z Bibo: najustreznejši je zapis “tretje poglavje”, če pa je potrebno izbrati med navedenimi primeri, pa je to “3. poglavje”. V tem primeru gre za neskladenjsko rabo pike, zato za njo ni velike začetnice, je pa še vedno levo stična.

Pozdravčki
enčič

New Report

Close