Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev z novo sistemizacijo nižje delono mesto

z novo sistemizacijo nižje delono mesto

Pozdravljeni,
zaposlena sem v javni upravi na delovnem mestu samostojne svetovalke (7.stopnja izobrazbe) in v 31 plačnem razredu. V pripravi je nova sistemizacija, s katero delodajalec namerava moje delovno mesto znižati na zahtevano 5. stopnjo izobrazbe, češ, da je sedanje previsoko ovrednoteno glede na delo, ki ga opravljam. Zaenkrat nisem prejela še nič na papirju, vendar me zanima, ali delodajalec res lahko to stori in kakšne so moje možnosti, da obdržim sedanji plačni razred?
Hvala za odgovor
Milkyway

Meni so naredili. Sicer ne bi smeli, na koncu pa podpišeš. So mi rekli, da lahko grem na borzo, če se ne strinjam. Meni se zdi, da so te “sistemizacije” odvisne bolj od tega, kako si komu všeč in kako koga zabavaš. Znanje je tukaj bolj postranska stvar. Žal.

ZJU v 147. členu pravi:

(pogoji za premestitev)

(1) Javni uslužbenec se v okviru istega delodajalca premesti na drugo delovno mesto zaradi delovnih potreb (brez soglasja) ali s soglasjem oziroma na lastno željo. Premestitev je lahko trajna ali začasna. Začasna premestitev lahko traja največ dve leti.

(2) Premestitev je mogoča na ustrezno delovno mesto, za katero javni uslužbenec izpolnjuje predpisane pogoje in ga je sposoben opravljati. Uradnika je mogoče trajno premestiti le na uradniško delovno mesto, ki se lahko opravlja v nazivu iste stopnje, razen če je premestitev izvedena iz razloga nesposobnosti za uradniško delovno mesto ali iz poslovnega razloga.

(3) Ne glede na prejšnji odstavek je uradnika mogoče, če s tem soglaša, premestiti na strokovno-tehnično delovno mesto. Pri tem se lahko s pogodbo o zaposlitvi določi, da uradniku miruje naziv in da se čas opravljanja dela na strokovno-tehničnem delovnem mestu, na katero je premeščen, všteva v napredovalno obdobje.

(4) Uradnika je možno začasno premestiti tudi na delovno mesto, na katerem se opravljajo zahtevnejše naloge v višjem nazivu. Uradnik mora izpolnjevati pogoje glede zahtevane izobrazbe za takšno delovno mesto, vendar se ga lahko ne imenuje v višji naziv, temveč se mu za čas premestitve določijo pravice glede na višji naziv.

(5) Soglasje javnega uslužbenca k premestitvi se lahko izkazuje samo s podpisom aneksa k pogodbi o zaposlitvi.

Pa še nekaj. Nadalje govori 15. čl. ZJU:

(ugotavljanje možnosti premestitve)

(1) Glede ugotavljanja možnosti premestitve in glede prednostne pravice do zaposlitve se ne uporabljajo določbe zakona o delovnih razmerjih, temveč določbe tega zakona.

(2) Uradnik, čigar delo na delovnem mestu, na katerem dela, ni več potrebno, se premesti na delovno mesto, ki se opravlja v istem nazivu in za katero izpolnjuje pogoje ter je zanj ustrezno strokovno usposobljen, če je tako delovno mesto v organu prosto; strokovno-tehnični uslužbenec se premesti na delovno mesto, ki je ovrednoteno z najmanj enako osnovno plačo in za katero izpolnjuje pogoje ter je zanj ustrezno strokovno usposobljen, če je tako delovno mesto v organu prosto.

(3) Če presežnega javnega uslužbenca ni mogoče premestiti v skladu z drugim odstavkom tega člena, se mu lahko zagotovi poklicna prekvalifikacija ali dokvalifikacija, na podlagi katere izpolni pogoje oziroma se usposobi za prosto delovno mesto v organu.

(4) Če uradnika v organu ni mogoče premestiti v skladu z drugim in tretjim odstavkom tega člena, ima pod istimi pogoji pravico do premestitve na delovno mesto, ki se opravlja v nazivu istega kariernega razreda ali prvega nižjega kariernega razreda. Uradnik se v tem primeru razreši naziva in imenuje v najvišji naziv, v katerem se lahko opravlja delo na delovnem mestu, na katero je premeščen.

(5) Če javnega uslužbenca ni mogoče premestiti na drugo delovno mesto v organu v skladu z drugim, tretjim in četrtim odstavkom tega člena, se ga uvrsti na interni trg dela. Če v enem mesecu javnega uslužbenca ni možno v skladu s pogoji iz drugega odstavka tega člena premestiti na ustrezno delovno mesto, se mu odpove pogodba o zaposlitvi. Če pride do premestitve v času trajanja odpovednega roka, se odpoved s soglasjem javnega uslužbenca prekliče. Izpolnjevanje pogojev iz drugega odstavka tega člena ugotavlja predstojnik organa, v katerem je prosto ustrezno delovno mesto.

Prišel škrat. V drugem delu odgovora gre za 158. člen.

štefka najlepša hvala za odgovore….kot vidim, mi mirno lahko odpovejo pogodbo o zaposlitvi (zadnja točka). zdi se mi prav absurdno, ker smo javni sektor, vodstvo pa se obnaša, kot da je to njihovo podjetje, počno lahko, kar se jim zahoče….s prevedbo so si določeni povišali plače do neba…kakorkoli, najbolje, da se obrnem na odvetnika. hvala še enkrat za odgovor, štefka 🙂

A mi lahko poveš, kako se ti zdi delo samostojnega svetovalca?

A je vredno?

edvf, oprosti, ampak kako to misliš, če je vredno?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close