z/na, od/na
Po mojem imaš prav ti. “Od-na” je slišati zelo nenaravno, netipično za domačega govorca. “Od” se veže z “do”, tudi v zvezi s količinami. Primerjaj na izsekih iz SSKJ:
OD
izražanje začetne in končne meje
a) v prostoru:
od Kranja do Ljubljane je petindvajset kilometrov
b) v času:
vstopnice prodajajo od 11. do 13. ure
c) pri količini:
dnevne temperature bodo od pet do deset stopinj nad ničlo
OD-DO se uporablja, ko izražamo linearnost:
x ……….. x
Z/S-NA se uporablja, ko izražamo amplitudnost, poudarek je na gibanju, ko se kaj premika, se je premaknilo z ene ravni na drugo. (Pismo, je težko razložiti.)
x
…………… x
Nasprotne smeri ne morem narisati.
Me zanima, kako boš rešil to pragmatično vprašanje. Vprašanje je, kakšen je tvoj profesor. Ali ti je zmožen tudi oceno znižati OD deset na devet ali osem. Veliko sreče ti želim!
Meni se zdi pa OD malo bolj “prav”. Nimam strokovne razlage, niti slavistka nisem. Gre bolj za “filing”. Verjetno je odvisno tudi od konteksta – zapisal si samo del stavka, pa je težko razbrati, kaj si želel s stavkom povedat. Če danes iščeš odstotek nečesa (kajpavem, ljudi, ki si recimo barvajo lase), se ustaviš PRI 8 odstotkih, čez nekaj časa pa ugotoviš, da je naraslo na 10 % (ker so videli oglas za…). In če se uporablja PRI, potem bi jaz uporabila OD. Če bi se ustavil NA 8 %, pa uporabiš Z. To pa je odvisno od konteksta. Torej je možno, da ima mentor prav.
No, pa čestitke k diplomi 🙂