Z ljudmi prijateljujemo zaradi koristi
“Pa sem ekstravertirana, rada sem v družbi, le ne da se mi tesno vezati z ljudmi ki mi nič ne nudijo, ki me še izčrpajo.”
Aja, torej si navadna materialistka! Tudi ti bi se družina, ampak samo, če bi imela koristi.
Jaoooooooooooooooo, sej ni res pa je… Tako kritiziraš druge, da so materialisti, potem pa ti izpadeš največja od vseh. WTF….
V resnici je glih kontra, prijateljstva so najbolj čista oblika odnosov, nisi z njim iz interesov, da ga zvečer kresneš ali ker ga za kaj rabiš, ali ker imata skupne otroke in kredite, ampak ker sta kliknila in sta pokonektana na način, kot z žensko ne moreš biti pokonektan, drugačen odnos je to, zelo iskren, še vedno moško tekmovalen, ampak brez vsake foušije. In njegove ženske so off limits, gledaš na njih kot na sestro, i.e. sploh jih ne gledaš.
Srbi grejo pa še korak dlje in imajo inštitucijo kumstva, praktično krvno bratstvo s prisego lojalnosti do smrti.
Nisem pa prepričan, da ženske sploh imajo frendice na tak način kot imamo mi frende, bolj mi delujejo zaveznice kot frendice, mogoče so častne izjeme.
sej ni res pa je, 23.12.2023 ob 14:02
“Pa sem ekstravertirana, rada sem v družbi, le ne da se mi tesno vezati z ljudmi ki mi nič ne nudijo, ki me še izčrpajo.”
Aja, torej si navadna materialistka! Tudi ti bi se družina, ampak samo, če bi imela koristi.
Jaoooooooooooooooo, sej ni res pa je… Tako kritiziraš druge, da so materialisti, potem pa ti izpadeš največja od vseh. WTF….
Pa kje si našla materializem? Kje ? Napisala da mi nič ne nudijo. S tem sem mislila moralno, duhovno, osebnostno, nek intelektualni pogovor, ne pa površinski prazni pogovori, kjer moraš še paziti da ti ne dajo nož v hrbet . To sem mislila. Ne materialno.
Anonimno 8409, 23.12.2023 ob 14:11
V resnici je glih kontra, prijateljstva so najbolj čista oblika odnosov, nisi z njim iz interesov, da ga zvečer kresneš ali ker ga za kaj rabiš, ali ker imata skupne otroke in kredite, ampak ker sta kliknila in sta pokonektana na način, kot z žensko ne moreš biti pokonektan, drugačen odnos je to, zelo iskren, še vedno moško tekmovalen, ampak brez vsake foušije. In njegove ženske so off limits, gledaš na njih kot na sestro, i.e. sploh jih ne gledaš.
Srbi grejo pa še korak dlje in imajo inštitucijo kumstva, praktično krvno bratstvo s prisego lojalnosti do smrti.
Nisem pa prepričan, da ženske sploh imajo frendice na tak način kot imamo mi frende, bolj mi delujejo zaveznice kot frendice, mogoče so častne izjeme.
Zakaj pa potem toliko prijateljev zlorabi zaupanje drugega? Pa prevzamejo ženske najboljšemu prijatelju. Mogoče imaš ti tako izkušnjo, ki pa ni pravilo. Ljudje smo vedno večji individumi.
V življenju se lahko zaneseš le nase, če še nisi prišla do tega spoznanja. Pa tudi pri sebi te življenje kdaj poheca. In kako boš sama s seboj, ko njega ne bo? Včasih podate preveč teže na tehtnico na enega človeka. Ce imate otroke, pa na njih, Po stopnicah greš tudi sama, ne rabiš vedno bergl ali pač? O kateri koristi govoriš pravzaprav? A boš sama zmogla nekoč?
@Anonimno 8409 23.12.2023 ob 14:11
Nisem pa prepričan, da ženske sploh imajo frendice na tak način kot imamo mi frende,…
Se strinjam. Zato imam le prijatelje. Veeliikooo njih, ene se iz faxsa. Vsi krasni frendi/prijatelji, brez zahtev ali fehtanja. ?
Predvsem se imamo kaj pametnega za pogovoriti.
@ Gbvae 23.12.2023 ob 14:24
Nekdo ki ne mara površnih odnosov, sigurno nima široke mreže prijateljev.
Podpis.
Veja443, 23.12.2023 ob 13:34
Mah točno tako je. Ljudje te pokličejo, ko te rabijo, rabijo kakšen nasvet, takrat se spomnijo nate kot na nekoga ki imaš to informacijo. Prava prijateljstva so samo v mladosti, kasneje pa so bolj poznanstva. Na koncu pa se vedno lahko samo na sebe zaneseš.jaz imam sodelavke, kolege, znance, sosede , prijateljev pa že dolgo ne. Z možem sva lepo povezana. Ko zbolim, nikogar ni blizu razen družine, ampak si vsaj utvar ne delam. Enkrat sem eni kolegici nekaj dokaj zasebnega povedala ob kavi in je zgobcala naprej. Takrat sem dojela novo lekcijo da so informacije lahko draga zadeva . Tako da sedaj precej pazim kaj komu rečem, najbolje se je pogovarjati splošne neškodljive stvari. Tudi veliko zavisti je med ljudmi.
Vidis, pri nas, ko katera zboli, da ne more iz postelje in obicajno potem zboli se cela deuzina, si kaj skuhamo ali specemo in dostavimo do vrat, pa vsak dan se poklicemo, da vidimo, kako gre, ce kaj potrebuje.
Partner je tisti, s katerim deliš vsa svoja razmišljanja in občutke, konec koncev je partner tudi zvoj najboljši prijatelj in je to logično. Z njim živiš, skupaj sta vsak dan.
Ostali prijatelji -dva, trije – so ljudje, s katerimi si zaupaš mnogo, ne pa z vsakim vsega. To porazdeliš med njih, z vsakim tisto področje, v katerem se pokrivata. Najbrž ne z vsakim čisto vsega. Z njimi tudi nisi vsak dan skupaj.
Vsi ostali so družba, ne pa tesni prijatelji. Z njimi občasno preživiš neke prijetne trenutke, ne spuščaš se pa v skrajne globine.
Kar se tega izkoriščanja tiče -nekako je naravno, da uslugo poiščeš najprej pri znancih in prijateljih, to imamo v mentaliteti, navadah, vzgoji. Znanca vprašaš, ali pozna dobrega mehanika, zobozdravnika, ve za kako stanovanje…
Sogurno tudi računaš s tem, da prijatelj na tebi ne bo koval dobička, ampak bo fair play. Tisti avtoričin primer oddaje garsonjere je en tak. Najprej vprašaš tam, kjer boš imel ceč možnosti. Pa ne nujno zato, da ga boš izkoriščal.
Saj zato pa se pogovarjamo, da se kaj zmenimo. Cena najema je taka, vprašaš, ali je možno tudi ceneje in če ne, tudi nič hudega. Tako, kot je, pač je.
Vzameš ali pustiš. Pri denarju pač prijateljstva ni, tam se neha. Denar je meja. Kdor bi na račun prijateljstva hotel materialne koristi, pač ni prijatelj in nobene škode ni, če se razideta. Je vsaj jasno, koliko je ura. Za obe strani. Odrasli ljudje bi to morali znati razumeti. Ogovarjanje za hrbtom je pa absolutno mimo in neprimerno.
Nekaj drugega so osebne usluge. Nekdo, ki nekaj obvlada, bo gotovo pomagal s tem prijatelju, ki ne obvlada, pa potrebuje. Nekomu inštruirat otroka, uredit neke papirje, pomagati položiti ploščice, posekati drevo, zašiti zavese… meni se zdi normalno, da pomagaš prijatelju s tistim, kar znaš narediti. Razen vloženega časa te to ne stane nič. On pa pomaga tebi s tistim, kar zna in obvlada on. To teče vzajemno.
Včasih imamo občutek, da več dajemo, kot dobivamo nazaj. Nekdo pač je bolj uporaben od drugega, to ni nič novega. Tisti se pač mora izjasniti, postaviti mejo in pošteno povedati, kako čuti. Če so ljudje res prijatelji, bodo se znali sporazumeti. Če ne, se pač poti ločijo. Brez slabih občutkov. Predelaš, odmisliš in greš dalje.
Prijateljujem z ljudmi, zato ker jih imam rada. Ja je korist. Zelo je zdravo to da imaš svoje ljudi. Veselje v moje življenje prinašajo, mislim da tudi jaz v njihovega. Smo odrasli odgovorni ljudje, ki ločimo prijatelje od znancev. Lepo da imaš enega svojega človeka, moža. Nekateri imamo srečo in jih imamo več.
svoji k svojim, 07.01.2025 ob 09:44
Prijateljujem z ljudmi, zato ker jih imam rada. Ja je korist. Zelo je zdravo to da imaš svoje ljudi. Veselje v moje življenje prinašajo, mislim da tudi jaz v njihovega. Smo odrasli odgovorni ljudje, ki ločimo prijatelje od znancev. Lepo da imaš enega svojega človeka, moža. Nekateri imamo srečo in jih imamo več.
Sicer stara januarska tema, a vseeno… tole citirano popolnoma drži. Seveda se družimo zaradi koristi, vsaj koristi dobrega počutja.
Kdor karkoli počne tako da nima od tega ničesar – ali pa se celo počuti slabše – počne narobe.
meni pomeni prijateljstvo to, da si lahko zaupata in si tudi pomagata.
dandanes so se razpasla virtualna “prijateljstva”, ker jim je dolgčas samim s sabo.. ampak to ni prijatelj, to je le izguba časa.
prijatelj je tisti, ki ga lahko pokličeš, da te pride iskat v bolnico po operaciji in da on to lahko enako naredi ter ga ti prideš iskat. prijatelj ni nekdo samo za luštno se imet ampak nekdo na katerega lahko računaš v težkih časih, prijatelj je vse kar je partner brez spolnosti.
Forum je zaprt za komentiranje.