Z avtom v Grčijo
Lep pozdrav!
Septembra nameravava s punco z avtom v Grčijo. Imam kar nekaj vprašanj glede tega. Torej, zamislil sem si nekako takole: s trajektom do Igumenitse, nadalje nekako po S države mimo Meteore, pa tja do Soluna (Thessaloniki). Prenočevala bova v kampih.
Zanima me, katera ladijska družba (Minoan, Anek lines, Superfast) ima najugodnejšo ceno. Za izhodiščno pristanišče imam v mislih Benetke ali Trst. Malce sem pobrskal po netu, vendar moram priznati, da imajo omenjene družbe precej nepregledne spletne strani, torej bom raje povprašal vas, izurjene popotnike :o). Pri nekaterih družbah uvrščajo 4. september še v visoko sezono, medtem ko je drugje omenjeni datum v srednji oz. nizki.
Lani sva bila na Peloponezu, uporabljala sva predvsem javna prevozna sredstva. Tam sem ugotovil, da imajo avtobusi absolutno prednost na cesti. Avtomobili so se na prednostnih cestah ustavljali, da so lahko dali prednost avtobusom. Zanima me predvsem, kakšne so vaše izkušnje na cestah.
Zanima me še vse, kar je kakorkoli povezano s tem. Zato bi vas prosil, če ima kdo kakršnekoli izkušnje s tem, naj mi prosim pove.
LP, Blaž
Midva s fantom sva bla dve leti nazaj. Predvsem sva spala po hostlih. Meteora je zelo zanimiva, sva pa tudi bla 1 teden v Solunu. V blizini Soluna majo zelo lepe plaze (Chalkidiki), vsako vecer pa iz Soluna odpluje mam ladjica, na kateri je disko….pogoj ni da kupis karto da se lahko peljes, ampak da nekaj spijes-zato so cene full zasoljene 🙂
Lepo se mejta,Ivana
Za cene trajektov povprašaj na AMZS v Ljubljani za Bežigradom. Tam karte lahko tudi rezerviraš. Z avtom ti bo, prepričan sem, najlepše. Iz Igumenitse do Meteore je kakih šest ur precej divje gorske vožnje, ampak zanimive. Mislim pa, da imajo Grki res malo svojevrstno vožnjo, toda hitro se da prilagoditi in predvideti obnašanje. Res pa je, da se splača voziti previdneje in malo počasneje kot običajno.
V Meteori je kar nekaj kampov z bazeni.
lani in predlani skupaj sem naredil po Krfu 1500 km brez problemov . Sem zelo trmast voznik ki se maksimalno trudi voziti po predpisih pa sem na Krfu vseeno opustil to pravilo in vozil tako kot vozijo tam , razen to da nisem prehiteval v nepreglednih ovinkih . Mogoče Krf ni prava slika grškega prometa , ker se mi zdi da se domačini zavedajo obilice turističnih voznikov in se tudi sami nekoliko prilagajajo takšnim razmeram . Drugje po Grčiji pa žal nisem vozil in ti nebi znal povedati kako je tam .
Se pa zelo splača imeti bolj majhen avto .
Srečno
Že dvakrat prevozili Grčijo, obakrat v smeri od Igoumenitse do Soluna, nato pa ob obali do Peloponeza in v Patrasu nazaj na trajekt. Obakrat smo potovali z Anek Lines, ki je takrat še vozil iz Trsta. Je najcenejši, ampak baje najbolj “kavbojski”. Sam o tem ne morem soditi, ker ostalih prevoznikov nisem preizkusil. Res je, da Anek konstantno zamuja.
Tega o divjih grških voznikih, o čemer se toliko govori, sploh ne razumem. Meni se je zdelo, da vozijo prav ok. Sicer je ob cestah polno znamenj, ki so tam postavljena v čast preminulim v prometnih nesrečah, ampak tudi na slovenskih cestah ni nič boljše. Všeč pri njih mi je bilo, da so precej uvidevni v situacijah, ko bi lahko ovirali pretočnost prometa in ustvarjali kolone; tudi večina cest je zgrajena tako, da ima nekakšen odstavni pas, kamor se ti Grki prijazno umaknejo, ko jih želiš prehiteti. Res pa je, da smo bili priča promerni nesreči, ko je nek avtomobilček priletel nasproti po našem voznem pasu, ko se je hotel naglo umakniti pa je med zavijanjem izgubil oblast na vozilom, se prevrnil in nekaj metrov pred nami zgrmel v jarek. Takoj po nesreči se je privlekel iz avta, mi pa smo s polnimi hlačami odhlačali naprej.
Skratka: Grčija je ok, zavidam vam priložnost, da jo boste letos obiskali. Če vas zanima še kaj, kar vprašajte.
lp
Lani septembra smo šli s kangujem po celinski grčiji – od Igoumenitse do Patrasa, obkrožili smo praktično ves Peloponez. Na cesti nismo imeli popolnoma nobenih težav. Grki vozijo malo bolj dinamično, kot si navajen pri nas, vendar so pozorni (beri: spremljajo promet) vozniki, umaknejo se na rob ceste med prehitevanjem, kar se pri nas ne dogaja prav pogosto. V večjih mestih (npr. Atene) nismo bili, tam je menda bolj divje. Preživeli smo sicer pred leti vožnjo v Neaplju, Atene so menda podobne. Kaos, ampak če nisi preveč lesen, se da. Za bolj podroben opis pa rajši kaj vprašaj, da ne morim brezveze.
Kar brez skrbi v Grčijo, iz izkušenj z vožnjo po tej državi, ki jih pa nimam malo nisem doživel še kakšnega večjega pretresa. Strpnost je na precej višjem nivoju, vsak kaos se izredno hitro reši, čeprav zgleda obupno. Solun in Atene izredna gužva, kar ni nič čudno saj je v teh dveh mestih skoncentriranega več kot polovica prebivalstva v Grčiji, ki se hoje izogibajo isto kot pri nas.N podeželju je pa vožnja pravi balzam za živce, nobene gužve, ceste vredu le ko vožiš po izredno široki in novi cesti v kratkem pričakuj makadam. Oznake so v redu, ob glavnih cestah tudi v latinici na stranskih pa cirilica.
Najhuje je ob sobotah in nedeljah in praznikih, ko iz Aten pridivjajo na podeželje prepotentneži, teh se je pa treba bati.Policija občasno izvaja meritve hitrosti, vendar so pa kar tolerantni, tako da z normalno vožnjo nimaš nikakršnih problemov.
lp
dani
Forum je zaprt za komentiranje.