Z avtom po Spaniji
Lep pozdrav vsem.
3.septembra zvecer se s zeno odpravljava na izlet po Spaniji in sicer smer :
Madrid-Toledo-Cordoba-Sevilla-Malaga-Granada-Almeria-Valencia
In me zanima ce je kdo ze bil z lastnim prevozom po tej ali podobni poti in
kaksne nasvete ima zame oziroma zanimalo bi me vsaj kje je prenoceval
in kaj si je po poti se ogledal razen nastetih krajev.
Pa se to kje na Costi del Sol so najlepse plaze ?
Hvala vsem za koristne informacije, ki jih boste delili z mano.
Zadnja sprememba (09-08-04 11:01)
Mi smo Španijo prevozili lani v 3 tednih (skupaj s Portugalsko), delno tudi po tvoji trasi. Ves čas smo spali v kampih, ki jih najdeš povsod, razen izjemoma (na Azurni obali) so cene povsem sprejemljive.
Osebno bi sicer ne izbral takšne trase, kot sta si jo zamislila, ampak verjetno imata lastne želje in tehtne razloge za takšno izbiro krajev. Od Costa del Sol ne pričakujta ničesar, saj gre za en neskončen betonski Portorož. Vsaka hrvaška luknja je lepša od tega, vse ostalo (zgodbe o hudobnih Hrvatih ipd.) pa tokrat pustimo ob strani.
Mogoče bi vama predlagal še Capo de Gabo (nekako tako se napiše, ne spomnim se več, ki je eden redkih še nepozidanih delov španske obale).
Malaga 3 dni? Zakaj?
Madrid: nam je zanj zmanjkalo časa, zato smo ga preskočili; po branju knjig o Španiji baje nismo ničesar zamudili.
Priporočam vama pot skozi Andorro in čimveč časa preživita v severni Španiji (Pico De Europa), ki je eden najlepših krajev v Španiji.
lp
Pred tremi leti sem šel po tej poti, vendar v obratni smeri. Mesta kot so Toledo, Cordoba, Sevilla, Granada in Barcelona so vredne ogleda. Če greš po tej poti ne smeš izpustiti Toleda, Granade in Seville. Priporočam ti, da si za ogled znamenite Alhambre v Granadi priskrbiš vstopnice prej preko interneta, saj na dan prodajo samo določeno kvoto kart. Ko jih zmanjka ne moreš notri. Je pa Alhambra “a must see”, če greš tja. Aja, z ženo sva pa prenočevala v hotelih, rezervirala sva jih pa sproti po poti. Edino hotel v Barceloni sva rezervirala iz Ljubljane.
Pred petimi leti smo bili na podobni poti kot vi, vendar smo dodali Barcelono – res vredna ogleda! – za Andaluzijo si kar vzemita več časa – priporčam granado na koncu, ker je najbolj magična, Costo del Sol pa lahko tudi izpustita – mi smo se nameravali ustaviti, pa je že na daleč smrdelo, tako da smo se peljali kar mimo. Dodali smo še Gibraltar in seveda skrajni jug Španije, kjer smo prenočevali v Tarifi, uživali v peščeni plaži in pogledu na afriško obalo. Spali smo samo v kampih, ki so zelo urejeni, veliko jih ima tudi bazene, so poceni. Daljše razdalje smo prevozili po avtocesti, včasih pa kar na slepo skrenili s poti in nam ni bilo žal. Hrana je sorazmeroma poceni, saj večina gostiln ponuja turistični meni, v katerem je všteta tudi pijača. Ljudje so bili prijazni, še posebej do naše takrat 4-letne hčerke, saj je v vsakem lokalu dobila zastonj priboljšek. Naše potovanje je trajalo 16 dni, nameravali smo tudi v Madrid, vendar nam je zmanjkalo časa (pa tudi denarja :)))
Bi se strinjala s Pepetom, vendar upam da si si vzel dovolj časa za ogled teh mest.
Madrid – kot najvišjeležeča evropska prestolnica – tudi name ni naredil nevemkakšnega vtisa, še najbolj sem uživala v Retiro parku, kjer čez dan in še bolj popoldan nastopajo “umetniki” z vseh vetrov. Ampak – če boš že prišel do Madrida – do Toleda je samo 70 km in ga je treba videt, zagotovo.
Blizu je tudi El Escorial – največji arhitekturni in umetniški dosežek španske arhitekture 16. stoletja, čisto zraven je Dolina padlih….
Kar se Granade pa kart za Alhambro tiče: tam sem bila konec julija in ob 10,00 sem dobila karte za vstop v Alhambro ob 14,30. Tisti malo za mano so dobivali karte za naslednji dan.Ker september ni ravno visoka sezona predvidevam, da ne bo problem, lahko pa seveda rezerviraš karte vnaprej.Za Granado si vzami vsaj en dan.
Spanje – nekajkrat sem koristila napotke iz LP, v glavnem pa v hotelih Ibis, B&B: ustaviš se v enem od hotelov in vzameš knjižico z lokacijami njihovih hoteliov, tako da lahko kakšen dan vnaprej rezerviraš, cena za dvoposteljno sobo brez zajtrka pa znaša cca 45 EUR. Imaš pa seveda tudi cenejše variante, pri privatnikih. Povprašaj v tirističnih pisarnah.
Lepo rajžo ti želim!
b.
Z vstopnicami za Alhambro mi recimo nismo imeli težav, bili smo v začetku julija in smo prišli gor okrog poldneva.:)
Ti pa namesto treh dni Malage priporočam skok do Tarife, prek hribčkov posejanih z vetrnicami (ni kar tako po celih pobočjih videt na desetine ogromnih stvorov, ki proizvajajo E).
Prenočevali smo v kampih. Priporočam seznam ali kako bukvico z naslovi (v Španiji lahko kupiš celo knjigo z info o kampih), sicer jih je težko najt, če nimaš namena v vsakem mestu takoj na info točko (ki pa tudi niso vedno odprte).
Costa del Sol? Izkusili smo predvsem Costo Bravo in Costo Blanco, ki nas nista razočarali – Gandia (za nekatere ena najlepših plaž), Olivia in Denia (sprehodi po kilometrskih peščenih plažah so način življenja), Platja d’Aro (zanimivo skalovje in kaverne ob peščeni plaži)…
Za nazaj se lahko (čas, čas!) ustavita še v enem od treh Dalijevih muzejev (Figueres, Cadaques ali Pubol), letos je namreč 100-letnica Dalijevega rojstva.:)
Ceste so zelo v redu, večinoma široke, komot nacionalke ali brezplačne (kvazi) avtoceste. Edino ob obali je treba včasih skočit na (plačljivo) AC, sicer se skozi manjša turistična mesta cijaziš ure in ure. (Nabavita si ažurno in dovolj podrobno avtokarto.)
Imejta se lepo, srečno!:)
Mi smo se po Španiji potepali lani, malo daljši itinerar (6500 km za 16 dni). Spali smo po kampih (dosledno vsi, ki smo jih obiskali, so bili vzorčni!), cene znosne. Razen morda v južnem delu, če se bosta odločila kampirat, za prosta mesta ni panike.
Kar se tiče Madrida, se pridružujem opazkam zgoraj:velemesto kot kakršno koli drugo, zgodovinskih dejstev boš našel drugod veliko več. Toplo priporočam, da se kak dan več zadržita v Granadi, tudi klima ni tako ubijajoča kot npr, v Malagi ali Cordobi.
Aja, plaže so zanimive nekaj časa..ampak ko se ves čas, km in km voziš samo in zgolj ob peščeni obali, brez sence, pa da ti na glavo tolče tistih 40 stopinj (najmanj)…ne vem, no..
Ker je že eden pred mano omenil Andoro..sta pomislila tudi odlet mimo Baskije?
Vsak del Španije je zanimil po svoje, meni se je najbolj vtisnila v spomin Baskija…
Lepo se imejte!!
Zivjo!
Ce se bos potepal v okolici Malage, ti bolj kot okolico Marbelle, Toremollinosa (kjer so vecinoma sami angleski in nemski turisti), priporocam vasico Nerjo, priblizno 45 minut voznje iz Malage proti vzhodu. Zame so tu najlepse plaze na Costi del Sol, vzdusje res mirno in prijetno, poleg tega pa tu dobis najboljso paello – tako po mnjenju LP kot tudi mojem:-).
Forum je zaprt za komentiranje.