Z avtom po Romuniji in Bolgariji
S punco sva si lani v kombija naredila posteljo, umivalnik, rezerven akomulator in podobne zadeve, da je kot manjši avtodom. Je pa na zunaj to čisto navaden malo bolj opremljen VW kombi z zatemnjenimi stekli, tako da se ne vidi da kdo stanuje v njem.
Lani sva 3 tedne potovala po italiji, še prej pa z enim drugim po južni franciji. Torej tista varjanta, ko spiš na parkingu kjer se ti dopade, umivaš se kar v avtu ali pa na bencinskih, tuširaš na plažah, v kamp in podobne zadeve pa ne zaideš nikoli.
Letos razmišljama o popotovanju po Bolgariji in Romuniji. Kot prvo me malo skrbi, koliko je zadeva sploh varna. Skrbi me predvsem za avto, ki pač ni nekaj kar za na odpad.
Kako pa je drugače s takšnim načinom potovanja tam? Na kaj je treba biti pozoren?
Kolegica, ki je šla z avtom na črno morje, je povedala, da je imela na meji precej težav, plačati je morala cel kup raznih taks, ob izstopu pa predložiti dokazila za čisto vsako noč, kje je spala. Kako je pa zdaj s tem?
Hoj,
v soboto sem se ravno vrnila s tedenskega potovanja po Romuniji in Bolgariji. Bili smo z avtobusom.
V bolgariji moraš dejansko shraniti vsa potrdila o prenočiščih, ker ti jih na meji čekirajo in vzamejo.
Glede kraj smo bili zelo previdni. Vse osebne stvari smo imeli non stop pri sebi, vendar sem se nelagodno počutila le v Sofiji.
Pozoren moraš biti na menjavo denarja v Bolgariji. Pred menjalnico je tabla, na kateri npr.piše da
1 EUR = 1,96 LEVA, znotraj imajo pa tablo, kjer piše, da 1 EUR = 1,59 LEVA, pa jim nič ne moreš, ker je pač tvoja krivda, ker “nisi dobro pogledal” !!
Tudi v Romuniji je bolše denar menjati sproti, ker ni konvertibilen in ga v bankah ne moreš zamnejati nazaj, v manjših menjalnicah pa ponavadi zmanjka evrov. Imaš sicer možnost v Bolgariji zamenjati romunski denar, a je tečaj seveda slab….
Če imaš še kakošno vprašanje, dobrodošel….
Lp..
cau
jaz sem bila v Romuniji in Bolgariji 3 tedne nazaj, s kolegico sva potovali z vlakom in nikjer nisva imeli nobenih težav. Za prenočišča ti priporočam, da se pozanimaš, ker je pomembno, da imaš pri sebi dokazila kje prebivaš. Če pa bosta s kombijem, pa imata še večjo možnost, da vaju ustavijo in jih zahtevajo. Glede varnosti pa tole: če ne paziš, se ti povsod lahko kaj zgodi!!! Jaz imam zelo dobro izkušnjo.
Pri menjavi denarja moraš biti pozoren, da menjaš zjutraj in ne zvečer, sploh v Bolgariji, ker nimajo fiksnega tečaja, menjaj samo toliko kot rabiš. Pri hrani ni posebnosti, zelenjava in sadje sta odlična, midve nisva imeli nobenih težav. Edino kar je, je zanič voda, ima visok ph, okus ima po kovini- tudi ustekleničena, zato če sta fana CocaCole, ne bosta imela nobenih težav.
Je pa veliko policajev in raznih uniformirancev, sam to je zato, ker so reformirali vojsko in jih niso imeli dat kam drugam, pa saj je isto v Srbiji. Upam, da bo vajina izkušnja z njimi dobra, saj bosta s kombijem z zatemnjenimi šipami zbujala določeno pozornost.
Aja, dobro je, če obvladata cirilico, no, vsaj za silo :))
Pa dobro je tudi, če si pogledata v LP fraze v bolgarščini, nama so prišle zelo prav, ker bolgari ne znajo (večina) angleščine, v Romuniji pa s tem ni problema.
Želim vama lepo popotovanje po Romuniji in Bolgariji, brez težav in s čimveč norimi dogodivščinami.
Da se ti lahko kaj zgodi povsod mi je čisto jasno. Zanimajo me samo če so kakšne posebnosti, ker gre le za nekako bolj rizičen del Evrope. Je pa res, da imam največ izkušenj z vlomi v vozila ravno iz italije in južne francije.
Me pa vpadljivost kombija malo skrbi predvsem zaradi morebitnih kraj vozila ali pa vsaj koles, ter seveda zaradi uniformirancev. Že v italiji se je zgodilo, da so naju ponoči z lučmi ustavljali na avtocesti, toda po kontroli dokumentov so nama vedno zaželeli samo srečno pot, ter morda še odgovorili na kakšno vprašanje, če sva kaj iskala ali pa naju je kaj zanimalo.
A je cirilica enaka kot v srbiji? So cestne in podobne oznake vse v cirilici?
Kako pa je s plačilnimi karticami? Ne bi rad denarja za ves čas nosil s sabo, ker ga ni varno imeti v avtu, okrog vratu pa tudi ne, sploh če greš na plažo 😉
Kje je potrebno imeti dokazila o prebivališču; v Romuniji ali Bolgariji? Pravkar sem namreč dobil tole:
“SveĹže informacije iz Romunije: Romunci zaraÄunajo pri vstopu v drĹžavo uporabo avtocest (Äeprav jih mogoÄe niti ne boĹĄ koristil) in ekoloĹĄko takso. Skupaj 15 evrov. Voziti se je pametno samo po res glavnih cestah, ker so bliĹžnjice zaradi lukenj in prepadov neprevozne, razen Äe nimate tanka. Cariniki so pri vstopu in izstopu iz drĹžave prijazni in ne zahtevajo nobenih potrdil. Jaz sem spala v avtu. Cene prenoÄiĹĄÄ so motel *** podobno kot pri nas( 10000 SIT za dva), z * pa 1000 SIT na osebo. PlaÄevati se da tudi z vizo. Cene hrane so malce cenejĹĄe kot pri nas. “
Lahko povem nekaj o policiji v Bolgariji. Sam sicer z njimi nisem imel nobenih izkušenj, so mi pa pred vstopom v BG pripovedovali Srbi, Turki in Slovenci. Policijske uniforme lahko nosijo tudi kriminalci, ali vsaj zelo podobne uniforme, zato si jih na meji dobro oglej, kako izgledajo. Seveda te taki policaji lahko tudi ustavijo, naprej se je treba znajti…Tudi neuniformirani modeli so lahko neprijetni tudi podnevi, saj eden zapelje pred tebe, drugi za tabo…itd. Skozi Bolgarijo priporočajo vožnjo v konvoju, še najbolje s Turki. Ne vem, mi nismo imeli problemov, čeprav na vseh križiščih stojijo policaji in ustavljajo, in če si slučajno na vrsti ti, boš plačal, zato imel drobiž v evrih (po pet ali deset) vedno pri roki.
Vozi po predpisih, pozabi na vse skupaj, poskusi uživati in srečno pot.
Zadnja sprememba (12-05-05 18:56)
Cau
kot sem že napisala, sva bili midve z vlakom, okoli sva se vozili z mini buski, v bolj oddaljene kraje pa spet z vlakom. Ceste so dokaj slabe, polno lukenj in se jih vsi izmikajo, tako, da vozjo po sredi ceste, al pa napol po bankinu. Tako, da bo res najboljše, da upoštevata nasvet zgoraj, da se vozita po glavnih cestah:))
Cirilica je v Bolgariji bolj podobna ruski, ampak tudi, če znaš mal srbske ne bo težav.
Oznake na cestah pa so dvojne.
S plačilnimi karticami ne bi smela imeti težav, priporočljivo je, da imata torbico za okoli pasu od Samsonita, taka tanka, da jo daš pod majico.
Dokazila o prebivanju naj bi bilo imeti priporočljivo za obe državi, od naju jih sicer ni noben zahteval, ampak nikoli ne veš.
Drugače pa sta si državi med seboj tako različni, da sploh ne moreš verjet, da mejita ena na drugo, čisto drugačna kultura, jezik, folk.. ampak same lepe izkušnje.
Drugače pa kar dobro prideš skozi, če te imajo za študenta, ki raziskuje njihovo državo, kot pa za enega “evropskega” razvajenega turista. Ljudje pa so zelo prijazni.
Midve sva plačali za prenočišče od 8 do 12 (Varna) EUR. Hrana pa je cenejša kot pri nas, cca za tretjino, ampak tudi to se spreminja.
lp
Po Romuniji sva z možem potovala v juliju 2003. Peljala sva se do Beograda, nadaljevala v Donji Milanovac, Kladovo in pri hidroelektrarni Djerdap prestopila mejo med Jugoslavijo in Romunijo. Imela nisva nobenih težav, le na prestop meje sva čakala dve uri. Tudi jaz vam priporočam, da se po Romuniji vozite po glavnih cestah, ker so stranske v obupnem stanju.
Bradesti – Craiova – Slatina – Pitesti – Bukarešta – Constanta – turistično naselje Mamaia.
V kraju Navodari, 2 km iz Mamaie, sva prenočila v lepo urejenem (čistem) kampu ob morju. Za šotor in dve osebi sva plačala 200 000 lejev (1200 sit). Cena v hotelu s tremi zvezdicami za dvoposteljno sobo z zajtrkom je 1.300 000 lejev ( x 6 = 7.800,00 sit).
Nadaljevala sva v delto Donave, do mesta Tulcea. Tuši in stranišča v kampu v katerem sva prenočevala ( 30 km iz Tulcee kraj Marighnol – turistično naselje Pelikan ) so bila v slabem stanju. V kamp sva prispela pozno zvečer zato nisva imela druge izbire.
V turističnem informacijskem centru so nama ponujali vožnjo z ladjico po delti za 100 eur. V pristanišču sva se zmenila z lastnikom in plačala 50 eur. Morda plačaš še manj, če si deliš stroške še s kakšnim popotnikom.
Sprašuješ o varnosti. Midva sva prenočevala v kampih. Le v gorovju Fagaras, na prelazu Balea Lac sva kampirala tako kot ostali kar na travniku, čeprav tam ni kampa.
Preden sva se peljala z ladjico po Donavi ( 5 ur vožnje) sva avto zapeljala na parkirni prostor pred hotel – zmenila sva se z varnostnikom in mu plačala.
V manjšem mestu Braila ( na poti v Transilvanijo) sva prenočila v hotelu Sport (dvoposteljna soba z zajtkom 4000 sit) – hotel je imel varnostnika, ki nama je zagotovil, da je poskrbljeno za varnost avtomobila.
Midva sva se vračala čez Madžarsko (Oradea). Plačala nisma nobenih taks, pa tudi po računih naju ni nihče nič vprašal. Med potjo naju niso ustavili niti enkrat. Pozdrav Silva
Včasih, ko prebiram tale forum se resno sprašujem, ali nekateri močno pretiravate, ali pa imam jaz res tako blazno srečo… Ne v Romuniji in ne v Bolgariji nisem doživel niti ene od naštetih neprijetnosti – niso me ustavljali in še manj težili ne pravi in še manj lažni policaji, nobenih taks mi ni bilo treba plačevati, ob izhodu ni nihče zahteval nikakršnih potrdil o prenočiščih, taksisti me niso “nategnili” (bilo je kvečjemu obratno :), ni se bilo treba voziti v konvoju (???), pa tudi avta nikoli nismo puščali na varovanih parkiriščih… Tudi s sporazumevanjem nobenih težav; v Romuniji se čisto v redu znajdeš z ročno angleščino, v Bolgariji pa z znanjem srbščine in cirilice prideš celo odlično skozi.
Ne vem no, jaz imam iz obeh dežel same pozitivne izkušnje in ju kot popotniški destinaciji iz srca priporočam vsem.
Bolgarija se mi je zdela ena bolj varnih držav z izredno prijaznimi ljudmi, s katerimi se lahko odlično sporazumevaš v slovanski mešanici. Tudi z najpreprostejšimi pastirji rečeš lahko kaj več kot dober dan. Ne poslušaj nasveta, da ostanita samo na glavnih cestah – zamudil boš najlepšo Bolgarijo. Midva sva srečala dosti avtodomov (tudi v odmaknjenih koncih) , s katerimi so potovali starejši pari – tako da si lahko predstavljaš, da ni tako grozno – ne ceste, ne policaji.
Najbolj so nama bili všeč hribi Rila, Pirin in Rodopi; del okoli Velikega Tarnovega in Črno morje čisto na jugu države – tako močno, da sva Romunijo čisto izpustila, ker nama je zmanjkalao časa.
Res pa je, da je na meji policaj hotel videti potrdila o bivanju – rekel je, da za vsako noč, vendar sva imela samo vsak pet listkov (v državi sva bila pa štriri tedne) in je bil zelo zadovoljen. Najbolje, da parkrat prespita uradno in naj vama dajo za vsakega ločeno potrdilo, da več zgleda:) Aja še tole: cene za prenočišča so smešno nizke, hrana v mehanah je pa itak cenejša kot če si kuhaš sam.
V glavnem, toplo priporočam, pa hitro, dokler ne postane “varna” evropska država.
Zanimivo, kako različne stvari človek sliši o teh dveh državah. O romuniji sicer predvsem pozitivne stvari, toda o bolgariji pa vse sorte. Čeprav pa je res, da je večina tega na nivoju “sem slišal da so nekomu rekli…” in zelo zelo malo lastnih (sploh negativnih) izkušenj. Toda vseeno razmišlja, da bi čez bolgarijo šel samo ob črnem morju do turčije.
lordwales: kolegu so v Ljubljani pred blokom ukradli avto, pa vseeno svojega vsak dan puščam tam, ker žal nimam nobene druge izbire. Poznam tudi kar nekaj ljudi, ki so jim v Trstu in ostalih obmejnih italijanskih mestih ukradli avto, pa vseeno vsi rinemo tja. Upam da jaz ne bom imel kdaj teh težav.
Aja, poglej si moj potopis lanskega dopusta na http://www.kalidej.net/forum/viewtopic.php?t=518
Za romunijo sem pa dobil danes tole:
V Bolgariji nisem bil, tako da ne morem dati informacij iz prve roke, vem le tisto, ka r so pripovedovali kolegi in kar piše v Lonely Planetu. Večinsko je sicer mnenje, da je v Romuniji večje razsulo kot v Bolgariji, ker pa se je meni zdela Romunija dokaj normalna (posebej v primerjavi z Ukrajino in Rusijo) sklepam, da je Bolgarija nekje na nivoju Srbije.
Romunija: nobene negativne izkušnje, je pa res, da sva bila precej previdna (v mestih zaklenila avto tudi s ključavnico za volan, stalno nosila dokumente s seboj v torbici pod hlačami, čez noč sva se ogibala mest, kjer bi cigani lahko nabirali borovnice ipd.) S policaji nisva imela težav kljub prevoženim 4000 km po Romuniji naju niso ustavili niti enkrat, čeprav sva videla nekaj patrulj. Malo je treba paziti na cesti, običajno je namreč, da se prehiteva po rusko, včasih se ne upošteva semaforjev, avtomobiliso posebej po vaseh parkirani kar sredi ceste, dosti je neosvetljenih konjskih vpreg, kolesarjev… Ceste so seveda luknjaste, nekajkrat sva se peljala nekaj 100 metrov po njivi zraven ceste, ker je bila lažje prevozna. Velja pa to samo za stranske ceste, po katerih sva se večinoma vozila, magistralke so, z redkimi izjemami, na nivoju srbskih cest.
Spala sva večinoma po kampih, včasih pa tudi na divje, ponavadi sva našla prostor, kjer jih je že nekaj taborilo ali pa npr. na bencinski pumpi.
Mi smo sli lani s frendi z avtom (20 let star nissan sunny) v Bolgarijo.
Res je, na meji plačaš veterinarski pregled in cestnino (poveš destinacijo in dobiš potrdilo o plačilu, ki ga moraš hraniti, če ga bi policaji radi preverili).
Ceste so precej u kurcu, folk vozi divje, se pa da preziveti. Glede varnosti za avto mi nismo imeli problemov, smo pa vedno pazili kje parkiramo in obstaja tudi precej varovanih parkingov. Seveda pa imej v mislih kakšen avto smo imeli s seboj.
Če te še kaj konkretnega zanima pa kar vprašaj, ker se zdajle ne spomnim kaj naj še napišem.
.
Forum je zaprt za komentiranje.