Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Z avtom na Islandijo

Z avtom na Islandijo

Letos smo osvojili “sever” in sicer smo povozili celo Norveško, Švedsko in Dansko ter del Finske in bili nad tem tako navdušeni, da sedaj že razmišljamo o odhodkih za leto 2007 🙂

Izkušenj o potovanjih z avtom imamo sedaj kar nekaj, nikakor pa ne moremo ugotoviti kako in za kakšen denar spraviti avto na Islandijo.

Torej zanima me, če ima kdo izkušnje s potovanjem iz Danske (lahko preko Ferskih otokov, še boljše če se da direkt) na JV Islandije (mesto ima strašno zakomplicirano ime)?

Ker smo dokaj izkušena ekipca, bi za nas prišla opcija 3 osebe v avtu, potem pa kolikor avtomobilov bo že na poti.

Ali ima kdo izkušnje s temi trajekti? Ali ima kdo okvirne cene? Za avto in osebe? Kako je z nočitvijo na trajektu, kako s hrano ITD.

Hvala že vnaprej,

Jaka

mene pa zanima vaša varianta saj grem drugo leto po vaših stopinjah. a imate narejen kak potopis? za islandijo se bom pa probal pozanimat, saj je kar nekaj portorožanov gor.
lp

Za koliko časa pa greste na Islandijo?

Lp, mm

Šli bi cca. 14 – 16 dni.

Ja, z materialom v zvezi s potovanjem, ki smo ga poimenovali “Viking Experience 2006” imam pa toliko materiala, da ti zlahka zapolnim e-mail 🙂

Za začetek mi piši kaj konkretneje bi rad izvedel na e-mail: jaka.pintar@gmail.com, pa ti bom odgovoril, ko bom pri času.

lp

Samo trajekt na relaciji Hanstholm – Seyðisfjörður (to je tisti kraj s strašno zakompliciranim imenom…) in nazaj, brez vožnje od doma do Danske, vam bo vzel 7 dni, tako, da je 14-16 dni izredno malo za tako pot. Pri tem je treba upoštevati, da trajekt vozi samo enkrat na teden – mislim, da ob sobotah iz Hanstholma.
Ker najhitreje razprodajo palubne vozovnice, jih rezervirajte dovolj zgodaj. Potem ostanejo samo še dražje kabine.
Vozni redi in cene so objavljeni na spletni strani prevoznika Smyril lines

Živjo!

7 dni nam torej vzame trajekt v obe smeri? To je plovba tja in nazaj + kakšen postanek na Ferskih otokih?

Tja grede je dva dni postanka na Ferskih otokih, ker barka med tem naredi še eno furo na Šetlande in do Bergna. Za nazaj je direktna zveza.

Mi smo hoteli enkrat ( o tem govorijo samo še zgodovinske knjige). Ugotovili smo, da je bistveno ceneje (pa tudi manj časa zapraviš) če greš tja z letalom, kljub dragi karti. Tam pa rentaš.

Če sešteješ stroške samega rpevoza, šrišteješ stroške bivanja na ladji in ostalo, iumaš plačan cel rent.

lp

bv

Zmanjkal je drugi del stavka.

Hoteli smo z avtom iz Škotske (severa) s trajektom do Islandije. Smo imeli kar nekaj časa za raziskovanje, bili smo tam, na Škotskem.

lp

bv

Živjo Vito in ostali!

Uspelo mi je najti timetable trajektov za november / december 2006 (torej sedaj) in v kolikor bi se ta trenutek odločili iti na pot nam ne bi bilo potrebno stati na Ferskih otokih 2 dni:

Hanstholm (Danska)-Torshaven (Ferski otoki): 18. November ob 18:00-20. November ob 6:00
Torshaven (Ferski otoki)-Seysdisfjordur (Islandija): 20. November ob 15:00-21. November ob 9:00

Seysdisfjordur (Islandija)-Torshaven (Ferski otoki): 29. November ob 18:00-30. November ob 12:00
Torshaven (Ferski otoki)-Hanstholm (Danska): 30. November ob 17:00-2. December ob 9:00

Cena za 3 osebe + avto bi bila ~1.600€ (komplet).

V tem primeru bi bili na Islandiji lahko celih 9 dni – ali je to premalo? Potovanje bi lahko “zaključili” v 15-ih dneh v zgornjem primeru.

Vito, zanima me ali je opcija, ko je potrebno stati na Ferskih otokih 2 dni kakšna cenejša varianta, da je postanek potreben? Ker sicer enostavno ne kupiš povratnih kart in postanek ni potreben…

Je pa res, da nisem našel nobene direktne povezave Danska – Islandija, kar se mi zdi hecno v času v katerem živimo 🙂 Ali mogoče pozna kdo povezavo, info, bilokaj za direktni trajekt?

Hvala za vse informacije,

Jaka

Zimski vozni red se malo razlikuje od poletnega.
Poleti ima trajekt izhodišče na Ferskih otokih, od koder v enem tednu naredi tri fure (v obliki črke Y): najprej na Dansko in nazaj, potem gre na Šetlande in v Bergen ter nazaj, potem pa še na Islandijo in nazaj. V času, ko gre ladja proti Bergnu imaš dva dni postanka na Ferskih otokih. Nazaj grede pa furi z Islandije takoj sledi vožnja proti Danski in zato prisilnega izkrcavanja z ladje ni.
Pozimi pa gre iz Danske najprej v Bergen, potem na Ferske otoke in naprej do Islandije. V tem primeru res ni potreben dvodnevni postanek, zato pa malo več časa vzame sama vožnja čez Bergen. V obeh primerih vožnja v obe smeri vzame cel teden. Do lani v zimskih mesecih ladja od Thorshavna do Seysđisfjörđurja (menda zaradi ledenih gora) sploh ni vozila.

Mi pa niti na misel ni prišlo, da se tja gor odpravljate pozimi, zato sem tudi samoumevno pisal o poletni situaciji. In predvidevam, da nameravate obkrožiti (prekrižariti) cel otok, saj je edino v tem primeru smiselno s sabo vlačit avto.

9 dni neto za celo Islandijo je verjetno kompromis z delodajalcem, jaz za manj kot dva tedna ne bi hodil. Če imaš svoj prevoz in nisi vezan na javnega (z busom mislim, da prideš okrog otoka, brez skokov v notranjost, v 5 dneh) bi se z nekaj hitenja dalo obleteti najzanimivejše kraje. Poleti bi to šlo, pozimi pa upoštevaj, da dan tik pod tečajnikom ni dosti daljši od treh ur… Prevoznost cest v zimskih razmerah je druga spremenljivka, ki bi jo bilo dobro upoštevati, še posebej zato, ker je skoraj vse ogleda vredno na Islandiji v naravi, daleč od mest.

Moj skromen nasvet – pojdite poleti in za vsaj dva tedna neto.

oho se ena teoreticna in zgodovinska izkusnja , ni kej , uporabno

Jaz sem razmišljal,da bi šel na Islandijo z avtom (2004). Na koncu sva z ženo šla z letalom (EasyJet + Iceland Express) in po Islandiji z avtobusom. Trajekt je bil blazno drag in vzel preveč časa. Islandija je precej lepše doživeta če se ti ne mudi. Dober teden je toliko časa da ti ravno rata všeč in potem moraš iti. Mislim da rabiš za Islandijo vsaj 2 tedna ( z avtom). Vedeti moraš, da z avtom načeloma lahko greš samo okoli Islandije, v notranjost greš z agencijami (parki), ker je dostop preko reke. Če vzameš Rent-a-car ti prepovejo vožnjo v notranjost.

LP, Andrej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close