Z avtom do Helsinki
Lep pozdrav,
Zanima me ce je bil mogoce ze kdo preko Poljske po baltiku do Talin-a in potem cez z
trajektom do Helsinkov ? Ce je odgovor ja potem bi prosil se za kaksno informacijo kako je bilo,
stroski in podobno pac vse koristne zadeve. Z zeno greva na poljsko pa sem zacel razmisljat ce
bi sla se po Litva-Latvija-Estonija in potem se do Helsinki. Trajekt sem nasel na internetu pise
da stane povratna karta okoli 131 EUR. Zanima me tudi sledece, moj sodelavec pravi da se je
potrebno izogibati Belorusiji da baje kradejo ko srake ze sami carikini in policaji … a se da priti
do Litve z avtom preko Poljske ? A obstaja kak mejni prehod ? V atlasu ne vidim nobene ceste ?
A mogoce kdo kaj ve o tem …
Hvala.
Jaz sem pred kakimi tremi leti z avtom opravil turo, ki jo opisuješ. S to razliko, da iz Tallinna nismo šli s trajektom v Helsinke (tri ure v eno smer se nam je zdela zguba časa), smo pa šli s trajektom na estonski otok Saaremaa (oz. Muhu). Če boš že tam, ti to vsekakor bolj priporočam.
Belorusiji se boš ognil v vsakem primeru, ker boš zelo težko dobil belorusko vstopno vizo (in ne, beloruski cariniki in policaji ne kradejo kot srake, vsaj mene niso ;))
Mejni prehod med Poljsko in Litvo pa je Budzisko (PL) – Lazdijai (LV).
S fantom sva šla po tej turi lani poleti. Ni bilo večjih problemov, razen na mejah lahko čakaš celo večnost, ker vse potnike tudi ročno popišejo. Tallin je zelo lepo mesto, eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest. Ceste so dobre, ker je njihovo gradnjo financirala EU. Sva se pa nazaj grede peljala skozi Rigo in se izgubila, ker nimajo skoraj nobenih smerokazov.
Do Finske lahko prideš tudi s hitrejšim trajektom, ki pa je dražji. Drugače sva za R5 in dve osebi povratno karto trajekta (čisto navadno, brez kabine) plačala malo čez 100 eurov. Vožnja pa je trajala okoli 3 ure.
Karmen
Lani maja in junija sem šel z avtom v to smer, s tem da sem pri Tallinnu obrnil in šel nazaj.
Belorusiji se boš izognil, tako kot je že omenil Comicsfan.
Cene so nižje kot pri nas, tudi nafta in bencin sta dosti cenejša.
Glede samih prenočišč: jaz sem se posluževal kontaktov, ki sem jih dobil prek Hospitality cluba, drugače pa kampi, ki so zelo poceni.
Stroški: trije tedni – 300 tisoč tolarjev za dva, upoštevajoč dejstvo, da sva prevozila 7000 km. S tem da sva živela normalno, kot bi v Sloveniji.
Če te zanimajo kake podrobnosti, me kontaktiraj.
Jaz tud nameravam nardit takšno turo kot si jo naredu ti – do Tallinna in nazaj.
Mene zanima predvsem, kaj si je v Litvi, Latviji in Estoniji res nujno ogledat – kaj se je tebi zdelo najboljše? Pa če je kakšna posebna lokalna jed, ki si jo sprobal in jo priporočaš? A si slučajno spal tud v kakšnem kampu?
Sicer pa ti kar čimveč napiš, vse informacije bodo prav prišle 🙂
LP
Matic
Vsekakor se splača videti:
Litva: grad Trakai, Kaunas, Vilnius, Europos Centras (geografsko središče Evrope) ter še posebej Kryžiu kalnas (hrib križev)!!!
Latvija: Riga (prekrasno secesijsko mesto, meni eno od najlepših mest v Evropi), peščene plaže pri Jurmali in Liepaji
Estonija:najvišjo goro (dobro, hribček :))) Baltika, Tallinn, Tartu, otok Muhu in meteoritski krater na Saaremi
Hrana, ki jo je nujno poskusiti:
– v Litvi “cepelinai” (taki ogromni krompirjevi cmoki z mletim mesom), pa piroge z zeljem, “blyneliai” (nekakšne palačinke z mesom, gobami ali zelenjavo)… Prav nič navdušen pa nisem bil nad hladnim borščem (hladna juha iz rdeče pese in kumaric, zraven ti servirajo kuhan krompir z ocvirki in skuto).
– v Latviji sem največ jedel raznorazne šašlike
– v Estoniji pa “seljanka” (mljask!), odlična močna juha, pa tudi izvrstno slano pecivo imajo.
POZOR: hrana, še posebej v Litvi, je izredno mastna, za vegetariance se težko kaj najde, pa kečap imajo zelo radi. Aja, pa na (skoraj) čisto vsako jed (še na stepena jajca) dajo vejice ene močno dišeče začimbe, mislim da ji pri nas pravimo koprc…
No, spet bom samo dopolnil, kar je napisal že Comicsfan. Splača se videti vse, kar je že on omenil, poleg tega pa še:
Litva: mesto Klaipeda in polotok Neringa vključno z mestecem Nida, kjer najdemo hrib čarovnic (Raganu kalnas), čisto pravo litvansko puščavo ter najlepše peščene sipine v tem delu Baltika.
Latvija: vožnja po makadamski cesti ob zahodni obali Latvije do rta Kolka, najširši slap v tem delu Evrope v Kuldigi, dvorec Pilsrundale, popeljati se po bob stezi v Siguldi, rafting po reki Gauji
Estonija: mesto Parnu, kamor se poleti preseli ves Tallinn, otok Saaremaa, viseči most v Viljandiju
Kampi so večinoma kar urejeni, razen v Latviji v kraju Apšuciems sem naletel na kamp, ki je spominjal na gulag (sploh toaletni prostori, če temu lahko tako rečem, so bili čist adijo).
Če si boš ogledal mestece Trakai, ki je bilo včasih prestolnica Litve, se ti vsekakor splača zajadrat v kamp Slenye. Kamp je urejen in poceni, leži ob jezeru imajo pa tudi super točeno pivo Švyturys in Utenos:).Bungalov za dva je stal približno 5000 SIT.
V Latviji sem spal v kampih Liepene in v bližini Sigulde ob reki Gauji. V prvem je bila cena 10 latsov za dva (spalnica s ful veliko kopalnico), v drugem pa 4 latse za šotor.
V Estoniji sem ravno tako spal v dveh kampih: prvi je bil v bližini mesta Parnu in sicer deset km zahodno od mesta, imenuje se Valgerand. Bungalov za dva/noč je stal 300 EEK. Drugi kamp v Estoniji, v katerem sem prespal pa je Mandjala na otoku Saaremaa, cene si lahko ogledate na http://www.mandjala.ee. Vendar moram tu opozoriti, da tu računajo vsako stvar posebej, tako kot v kampih na Hrvaškem:))
Hrana: poleg “cepelinai”, seljanke in šašlikov (ražnjiči) vsekakor “šprots” (dimljene sardine v olju) ter seveda pivo: v Litvi že omenjena Švyturys in Utenos, v Latviji Aldaris in v Estoniji Saku:))
K_ris; pišeš kot, da greš sam na to turo. Nas gre pa še 4 zraven (ob predpostavki, da ne bo spet kdo zadnji čas odpovedal).
Ja; vsem hvala za odgovore še z moje strani. Se že prov veselim. Sploh tisti del o kulinariki mi je zdej padu u oči (eh ja, sem lih dam pršu pa sem lačn).
Pa še eno vprašanje: kako jim pa kej tuji jeziki laufajo? Nej začnemo trenirat body-language ;-)?
LP, Samo
Ruščine “nočejo” razumeti predvsem Estonci, drugače pa z ruščino ni problema.
Dobro je, če znaš nekaj ruščine, predvsem v stiku z varnostnimi organi (policija,carina), kateri so z angleščino in nemščino bolj bogi:).
Res pa je, da mi v Rigi tud moje znanje ruščine ni kaj dost pomagalo, ko sem prijavljal vlom v avto. Dobro da smo imeli Sandro (domačinko, katere gosta sva bila), ki je tu ful pomagala.
Pred štirimi leti sem bil do Rige. Potuj po Varšavi proti Bjelaistoku(drugače boš teško našel iz Varšave), nato se zavije proti Suvalki. Tedaj so nas opozorili, da je območje med Varšavo in Litvansko mejo še posebej ponoči nevarno. Inscenira se nesreča in ko ustaviš te oropajo (nas hvala bogu niso niti ustavljali) Tedaj je na poljskih mejah pisalo, da tujec ponoči v takem primeru, ali če ga ustavljajo sumljivi policaji naj pelje naprej do mesta, kjer je več ljudi (bencinske črpalke, gostilne, središče mesta..). Ruse pa tako na Poljskem, kot v Baltskih državah domačini sovražijo in zato ne govorijo rusko, čeprav vse razumejo.
Lep pozdrav, upam da sem pomagal
Jože
Forum je zaprt za komentiranje.