Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis z apostorofom ali brez?

z apostorofom ali brez?

Lepo prosim, če mi lahko kdo pomaga…Kaj je pravilno?
Iz glagola dreti se (oglašati se z močnim, neprijetnim glasom)
V stavku:
Ne boš me več slišala dret.
Ne boš me več slišala dreti.

Meni se zdi, da je prva oblika pravilna, nisem pa prepričana… Ker gre za verz in s tem povezano rimo, me zanima ali naj napišem apostrof ali ne…

Najlepša hvala!
Zemlja

Ne bos me več slišala SE dreti.

Opuščaji v besedilih pesmi niso priporočljivi (če že res moraš na vsak način uporabiti glagol dreti se). Kažejo na pomanjkanje domišljije oziroma pesniške ustvarjalnosti. So preveč amaterski in bolj za gostilniško rabo, morda za kakšne na hitro skovane prigodnice. Ampak Fredi Miler bi bil verjetno z njimi zadovoljen:)

Hvala, Jana10.

Sicer mi nisi rešila problema, še več, kar na mah, si položila moje besedilo Frediju v naročje :-)).
Sicer se strinjam, da so opuščaji nedobrodošli, a včasih so nujni, čeravno domišljija ni pomankljiva.
Ustvarjalec mora sam oceniti ali je možna druga, enakovredna rešitev ali pa besedilo izgubi svoje sporočilo.
Tisiti, ki kritizira poezijo samo zato, ker je videl opuščaj oz. apostrof, prav tako sodi med gostilniške kritikastre.

Ha, ha, si me razjezila. A roko na srce, prekleto dobro bom še premetavala besede, da rešim težavo.

Hvala pa brez zamere.
Zemlja

Jana10, a potem je Prešeren kazal pomanjkanje domišljije in ustvarjalnosti, al kako? Daj malo premisli, preden zineš vsako neumnost, ki ti pade na pamet…

Hvala enako:)

New Report

Close