XP – nov uporabnik
Imam slovenske Win XP in sem do sedaj »obratoval« kot administrator. Zaradi otrok bi rad ustvaril novega uporabnika, kar mi je uspelo, ima pravilno omejene možnosti. Zanima pa me, zakaj mi kot administratorju ne uspe določiti katere mape ali programe bi sploh ta uporabnik videl.
Pod desnim klikom na mapo, skupna raba in varnost – skupna raba ne morem omogočiti pod lokalno rabo da bi bila ta mapa zasebna, pod Skupno rabo v omrežju pa lahko. Nastane potem rokca pod mapo (share). Tudi določene ikone bližnjic na namizju ne ponudijo možnosti določitve skupne rabe.
Kako bi torej določil te mape, ali je npr. pri Wordu to potrebno narediti pri word.exe v mapi od Offica. Pod uporabnika mi sedaj v Start – Programi pokaže tudi večji del administratorjevih programov.
Kot sledeče me zanima še: v upravljanju računalnika sta pod Lokalni uporabniki in skupine poleg administratorja in gosta še dva onemogočena (rdeč krogec na ikoni): HelpAssistent in Suport_388945a0. Čemu služita, sta potrebna ?
Malo sem sicer napisal na dolgo, prosil pa bi za odgovore na moja vprašanja da se bom znašel pod slo windowsi.
Thanks !
Pravice lahko določaš za celo mapo ali za posamezno datoteko.
Desni klik na mapo ali datoteko, nato izbereš Properties in jeziček Security.
Tu lahko natančno določiš kdo in kaj sme početi z izbrano zadevo.
To vse pa velja le če imaš NTFS particijo, pri FAT pa ne gre. Tam si boš moral pomagati z drugimi orodji.
Kaj kdo od uporabnikov sme početi na mašini pa lahko tudi določiš v Control Panel –> Administrative Tools –> Local Security Policy –> Local Policies.
Ja, imam pro verzijo, mi je znano da se v home ne da.
Dosedaj sem imel tudi v službi kot admin winse NT4, doma pa na XP-jih še probavam. No, na NT-jih je stvar z desnim klikom na folderje drugačna (nastavitve varnosti), dočim v XP tega ne najdem. Mislim na to da bi uporabniku dodeljeval pravice vpogleda, spreminjanja… Ne gre mi za skrivanje folderjev, ampak da bi uporabniku določene programe sploh onemogočil.
Forum je zaprt za komentiranje.