Najdi forum

win XP in Word datoteke

Imam win XP prof angl in Word iz Office 2000 slo. Ko v raziskovalcu kl. word dat. da se odpre, napiše:
Ime ali pot dokumenta ni veljavno.
poskusite naslednje:
preverite ali je pot pravilno vnesena.
v meniju “datoteka” kl. ukaz “odpri. Z uporabo pogovorvega okna poiščite datoteko.

Na ta način se dat. odpre, samo pot je precej zamudna. V raziskovalcu je pod “orodja, folder opions, file tipes” pravilno nastavljen Microsoft Word for Windows za odpiranje word dat. Na PC imam še win 98, ki te datoteke odpira brez težav.

Problem nastane zaradi drugačnih imen poti. Pri tebi je recimo mapa My Documents, Word pa recimo išče v mapi Moji Dokumenti. Zato se ne najdeta.
To je posledica tega, ker imaš Win angleške in Word slovenski.

Da imaš nastavljeno v raziskovalcu, da se *.doc dokumenti odpirajo z Wordom nima nobene veze s tem problemom.

Poglej katera pot je tista, ki ni vredu. Pot do Moje Mape je zapisana pod Tools, Options, File Locations. Tam moraš spremeniti.

Milan

Sploh ni pomembno, kje je dokument. Če na datoteko klikneš v raziskovalcu, jo mora odpreti in pika. Saj uporabniki ne shranjujemo dokumentov le v mapi Moji dokumenti ali My documents…

Kapačema mogoče kakšno datoteko poimenovano word dat.žblj pa tega niti ne ve? Kapačema v v pogledu možnosti mape orodij raziskovalca odkljukano “Skrij pripone za znane vrste datotek”? ka pa če pol ta word dat. datoteka sploh ni word dat datoteka? Kapačebi probov kliknt z desno pa izbrat Odpri z…?
Sam prašam.

wega

preprost fante.

Malo sem eksperimentiral in po sreči rešil problem, vsaj mislim. Ugotovil sem, da se ne odpirajo dok. samo v eni mapi, ta pa je imela v imenu črko č, ko sem preimenoval mapo, se datoteke odpirajo. Win 98 v PC je slo, zato verjetno ni bilo težav. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj so se na začetku dat. v tej mapi odpirale, problem se je pojavil pozneje.

Kako bi oknom oz. wordu dodal več pisav?

Težava, ki jo opisuješ, se včasih res pojavi, bržkone zaradi pomanjkljive namestitve regionalnih nastavitev med instalacijo XP-jev ali Win 2000. Če takrat vse pravilno nastaviš, praviloma ne bi smelo biti težav z dostopom do map, katerih imena vsebujejo šumnike. Včasih se kdo malo poigra s sistemskimi fonti, potem pa kmalu joka.

Dodatne pisave ni težko namestiti – iz nadzorne plošče, le imeti jih moraš.
Ogromno free pisav lahko najdeš na netu. Najbrž te zanimajo slo pisave, nekaj teh je bilo svojčas na Večerovi rač. prilogi. Sicer pa je vse več slovenskih true type pisav tudi na instalacijskih cd-jih (npr. Corel, Corel Ventura pa še kakšen bi se našel).

Veliko pisav je med seboj podobnih, zato je brez potrebe nameščati preveliko število pisav, saj to delno tudi upočasni zagon programov. Uporabi pač tiste, ki jih nameravaš uporabljati – odvisno od želja in potreb.

Mislim da sem nekje v XP našel privzeto pisavo, ta je bila zahodnoevropska, mislim pa da bi morala bit srednjeevropska ISO. To sem tudi nastavil, ko pa sem enkrat spet gledal, je bila pa spet privzeta zahodnoevropska. Verjetno je v tem problem s šumniki v naslovih map. Ne vem zakaj mi ne uspe nastavit kot privzeto srednjeevropsko.

Včasih dobim kaj napisanega z lepimi pisavami, jih pa v pri meni ne najdem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close