Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Waldorfska šola – zadovoljni otroci

Waldorfska šola – zadovoljni otroci

Tale zgodba me spominja na zgodbo kolegice, po locitvi je namesto da bi se v roke vzela, da bo videla kaj je slo narobe, da bi se malo spoznala, skakala iz ceze v vezo. Tudi ce ji je tip namenil 1 dan v mesecu, je bila s tem zadovoljna. Problem ni v tipu, ki isce take naivne zenske, problem je v njej, ker je prepricana, da ljubezni ni vredna. Ker sploh ne ve, kaj je ljubezen.

Sama ne poznam nikogar, ki bi imel otroka na WŠ. Mi je pa razprava zanimiva, pogrešam en konstruktiven komentar, morda od kakšnega zaposlenega na omenjeni šoli.
Glede obsežnosti snovi na državni OŠ… hja…snov je res zahtevna in je veliko za obdelati, ampak…ali ni bistvo učenja ravno to, da se otroci naučijo ločiti zrno od plev? Da znajo iz podanega besedila izluščiti bistvo? Če se jim poda odgovore, se ne naučijo obdelave podatkov, če smem tako reči, le slepo sledijo nečemu…
imam 9 šolca in so prejšnji teden pisali ocenjevanje fizike, praktično za celo polletje nazaj.
Snovi veliko, zahtevna, formul ohoho… Pa kljub vsemu v razredu ni bilo niti ene negativne, pa so čisto povprečni otroci, kakšni štirje so nadpovprečni, ena dva komaj lezeta, ostali pa so v razponu med dobrim in pravdobrim.
Glede sodelovanja moram reči, da so ves čas na vezi, si pošiljajo snovi, če kdo manjka, ostanejo kakšno uro dlje in si pomagajo če kateremu kaj ne leži. Glede računalnika v OŠ je tako, da so se potrudili in jih osnovno opismenjevali vse od 3 razreda, kar je bilo še posebej koristno lansko leto, ko so pri kemiji delali prvo seminarsko nalogo v pisni in e obliki.
pogrešam pa res kaj takega, kot je na WŠ, vsaj v prvem triletju, to je več učenja na prostem, morda tudi v javni šoli ne bi bilo odveč kvačkanje, vrtnarjenje…
obdelavo lesa, papirja, kovin imajo pa pri pouku tehnike in je čisto ok..
še ena glede stresa… vse tisto, kar se okrog nas dogaja je stres, torej, življenje je stres, ko damo otroka pri 1 letu v vrtec je to stresno zanj, odhod v oš je stres, sš, fakulteta, služba, ŽIVLJENJE je stres,
moje mnenje je, da namesto izogibanje stresnim situacijam, otroka naučimo kako se naj kosa z neprijetnimi situacijami, kjer se vsak prej ali slej znajde.
primerjava: Če si neplavalec v vodi, ki seže čez glavo, nimaš dobrih možnosti, če obvladaš vsaj mrtvaka, pa si rešiš kožo…

lp

Ogromno mladine je na antidepresivih, malo poguglajte in obiscite kaksno psihiatricno ustanovo. Ambiciozni otroci imajo velikokrat težave.

kaj res ni nobenega učitelja iz WŠ tu gori? Prav res bi z veseljem brala njegov pogled na izobraževanje v WŠ, še bolje bi bilo, če bi se oglasil kdo, ki je npr delal v obeh šolah, takrat bi se resnično dalo izluščiti pravo sliko.
Trenutno pa bi rada izvedela naslednje… Torej…je potrebno kaj posebnega za sprejem otroka, ali pač lahko vpišeš otroka kot na državno oš? In v katerem primeru je smiselno otroka vpisati na WŠ ?
hvala.

Lanska generacija obeh 9.razredov waldorfcev je imela pri pisanju NPZ iz slovenščine, matematike in angleščine rezultat 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nad republiškem povprečju.

Če želiš vpisati otroka na waldorfsko šolo, eno leto prej 1x mesečno obiskuješ informativna predavanja, kjer staršem šolskih novincev razložijo vse v zvezi s šolanjem in w. peagogiko. Če se odločite za vpis, pošljete na šolo prijavnico z življenjepisom, potem pa vas povabijo na intervju. Prednost pri vpisu imajo otroci, ki že imajo sorojenca na tej šoli ali pa otroci učiteljev, skratka tisti, ki se strinjajo z waldorfsko pedagogiko. Zadnja leta je velik naval, sprejmejo pa za 2 razreda otrok.
Otroka je smiselno vpisati na aldorfsko šolo, če vam je blizu ta način poučevanja.

ta je pa močna! poznam na stotine srednješolcev, aktualnih in preteklih, pa noben ni jemla antidepresivov v srednji šoli.
Tako da, dvomim, da ima sama šola kaj zveze s tem. Če pa je otrok obiskoval šolo, neprimerno za njegove mentalne sposobnosti, je pa to drug problem. Krivda za to pa je predvsem na starših, ne na dijakinji ne na šoli.
[/quote]

Škofijskih dijaki tudi pristanejo na AD in psihiatrični obravnavi. Žal še kako res.

Seveda so, če pa v eni drugi temi berem, da danes že vsi kadijo travo. Verjetno bo od tega. 🙂

Živijo v svojem mehurčku, postavljajo se nad ostalimi svetom, vse kar ni po velikem Steinerju ni za njih nič vredno. Steiner jerekel to, Steiner je rekel ono…sekta.

Malo si poglejte na tisoče analiz, pripomb, organizacij, ki so ostale praznih rok tudi na sodiščih, ker je to sekta in tudi je obrazloženo marsikje, zakaj ta šola meji na sektaško druženje.

Pogooglajte.

NUJNO JO JE TREBA PREPOVEDATI.

Kako je pa potekalo solanje na daljavo na waldorski, ce so racunalniki nezazeljeni?

Šolanje na daljavo je potekalo tako, da so učitelji in učiteljice pripravili material za naslednji teden, ki smo ga sprintali (printalo se je tačas tudi v šoli, za tiste starše, ki so to želeli in so vsak ponedeljek hodili na šolo po te materiale). Otroci so potem doma to predelali, če so imeli vprašanja, so vprašali prek Teamsov. Zvezke, tako snov kot naloge, je bilo potrebno konec tedna poskenirati in poslati učitelju/učiteljici. Nekako enkrat tedensko so se videli tudi prek videoklica: enkrat z učiteljico nemščine, enkrat za angleščino in enkrat za epoho. Se pravi, v povprečju trije video klici na teden. To opisujem za mojo hčer, ki je v šestem razredu.

Dokler imaš hčerko na tej šoli in nima stika z drugimi šolami, je seveda vse v najlepšem redu. Težava nastane, ko ti otroci zamenjajo šolo in gredo na običajno OŠ ali na običajno gimnazijo. Načeloma potrebujejo zelo veliko inštrukcij, da pridejo na nivo, kjer so njihovi vrstniki. Če je otrok bister, bo nadoknadil, težava je, če je povprečen ali celo podpovprečen.

Na naši šoli (sem svetovalna delavka in posledično seznanjena s temi stvarmi) so imeli čisto vsi otroci, ki so prestopili iz W. šole na našo, učne težave. Bistri so jih premostili z inštrukcijami v letu dni, drugi še vedno šepajo za vrstniki. No, saj mogoče bi bili na repu tudi če bi od začetka hodili na običajno OŠ, tega nihče ne ve, toda dejstvo je, da so že prišli na našo šolo z velikim zaostankom. Predvsem imajo težave pri matematiki, fiziki, kemiji…

Žal, to je dejstvo. Tudi to, da jih poučuje vsa leta isti učitelj vse predmete, ne govori ravno v prid temu, da se jih veliko nauči.

V današnjem svetu kvačkanje in štrikanje in slikanje na kamne pač ni nekaj, kar bi za svojega otroka želeli namesto akademskega znanja. Nič ni s tem narobe, če se počne v prostem času, toda ne na račun znanja iz ostalih predmetov. Tako je moje mnenje.

Ta šola je super za otroke s posebnimi potrebami in take, ki imajo težave na učnem področju. Za vse ostale pa po moje ni v redu.
[/quote]

Ni ravno tako, lahko povem iz prve roke. Naš je hodil na WS in smo ga prepisali v klasično šolo, ni bilo nekih posebnih težav, končal je os, srednjo šolo, sedaj je študent. Je pa tudi res, da so pa določena Tanja ostala, kot so šivanje, strikanje, kvačkanje, filca je, da o risanju ne govorim, ucitrl umetnosti mu je zaplenili vsa likovna dela, ki so šla na razstavo, itd. Vsak otrok je nekaj posebnega, dajmo jih tako tudi vzgsjst in vspodbujat talente, ki jih nosijo v sebi.

Petična znanka je po prvem letu šolanja na Waldorfski šoli hči prepisala na navadno OŠ. Raven znanja je prav neprimerljiva.

Ni ravno tako, lahko povem iz prve roke. Naš je hodil na WS in smo ga prepisali v klasično šolo, ni bilo nekih posebnih težav, končal je os, srednjo šolo, sedaj je študent. Je pa tudi res, da so pa določena Tanja ostala, kot so šivanje, strikanje, kvačkanje, filca je, da o risanju ne govorim, ucitrl umetnosti mu je zaplenili vsa likovna dela, ki so šla na razstavo, itd. Vsak otrok je nekaj posebnega, dajmo jih tako tudi vzgsjst in vspodbujat talente, ki jih nosijo v sebi.
[/quote]

Zakaj ste ga pa prepisali, če ste bili z WŠ zadovoljni?

Moja hči je hodila 3 leta v Wald. vrtec in je bilo ok, ni pa bilo perfektno, ali kako naj rečem. Z nekaterimi težavami se kader ni znal spoprijeti. In ko smo potem kolebali, ali naj jo damo v WŠ ali javno OŠ, je pretehtala javna šola. Zakaj? Ker, ko sem se znimala za WŠ v Mariboru, se, naletela na veliko slabih izkušenj ljudi, ki so imeli otroke tam. Precej se jih je odločilo sredi leta prepisati v javno šolo itd. Moja ugotovitev je, da je Wald. princip učenja in vzgoje verjetno super stvar, nekaj popolnoma drugega pa so ljudje, ki pouk izvajajo. Če kader ni dober ali dovolj izkušenj, je vse brezveze. Če dobi otrok v 1.r. slabega učitelja in ga ta spremlja do 9.r., je verjetno veliko slabše, kot v javni šoli, ko se učitelji menjavajo. In če v 4.r. dobiš slabega, vsaj veš, da pride v 5.r. drugi. Kasneje pa za vsak predmet drugi. In je to veliko lažje, kot 9. let gledati istega.

Prebrala sem vsa mnenja in pišem v razmislek vsem, ki blatijo eno ali drugo šolo….

Nismo vsi ljudje isti in ni se dobro primerjati z nobenim…

Vsak zakaj ima svoj zato.

Najbolj pomembno je, da se vsak odloči iz nekega razloga prestavit otroka iz ene šole na drugo, ali pa vpisati v eno ali drugo šolo, kar ne pomeni, da je ena šola boljša ali slabša od druge, temveč samo na podlagi svojih izkušenj in svojih prepričanj naredimo svojo odločitev. Vsak lahko stoji za svojim prepričanjem in živi kakor se je odločil, da bo živel. Ne more biti vsem ljudem ena stvar enako pomembna…pomembnost se izoblikuje skozi svoje prepričanje.

Odločitev za vpis ali prepis na določeno šolo, izhaja samo iz lastnega prepričanja, kaj je nekaj dobro ali slabo za nas in našega otroka. Nismo vsi isti. Bodimo tolerantni eden do drugega.

Srednja šola je več kot dovolj za vzgojiteljico, sploh če pogledaš kakšen nivo je višja, tudi če ne bi

Odgovor na objavo uporabnika
Lajaarti, 01.02.2019 ob 10:58

Nikoli od otroka ne zahtevajte, da si mora moral naročnikMoja hči obiskuje 4 razred wš…
Kaj naj rečem? Joj, prejoj! Žal mi je, da sem jo vpisala na to šolo kolikor sem dolga in široka. Znanje otrok je na nivoju drugega razreda. Medtem, ko sem mislila kakšno dobro delo bom naredila s tem, da otroka vpišem na waldorfsko šolo, sem naredila največjo napako v življenju in ji s tem uničila dobršen del mladosti, če ne kar življenja. Vedeti morate, da ne delam nikakršnih primerjav z državno šolo ali znanjem kogakoli drugega pač pa mislim, da je tekoče branje, slovnično pisanje in osnovno računanje nekaj, kar bi otroci morali v 4. razredu po večini obvladati. No tega ni, v našem razredu je 3/4 takšnih otrok, ki jim to predstavlja grozen izziv. Če sama ne bi presedela popoldnevov ob knjigah in skupaj vadila z njo, nebi znala niti tega kar zna sedaj..se pravi brati dokaj tekoče ob neizogibnih zatikanjih, slovnično pisanje nam še vedno ne gre (beri: gdaj, gdo ipd.), ločila (ki, ko, ker, da, če…ko sem ji to omenila me je pisano gledala, češ da to še niso slišali, vprašaji, klicaji so jim nepoznani) , da o matematiki ne zgubljam besed. Ležijo pa ji ročna dela, šport, evritmija se pravi vse tisto, čemur naj bi bil namenjen prosti čas. Da se dotaknem še tujega jezika oz. dveh. Izvrstno govori in nemško in angleško ima fenomenalni naglas, da človek nebi vedel, da ne govori tega jezika od malega pa vednar mi na koncu ne zna prevesti v slovenščino in ne ve kaj je povedala, ko jo vprašam po pomenu besed kod so der Tisch, mause ipd. ne ve kako se čemu reče?! In da ne bo komentarjev, da je moj otrok “poseben”, da se lepše izrazim naj še enkrat poudarim, da je takšnih 3/4 učencev v tem razredu. Tudi v osmem razredu še marsikdo ne zna tekoče brati?! Res je da se tudi wš od šole do šole razlikuje pa vendar so programi in snov tam tam in o moj bog, bogi naši otroci. Držijo jih v nekem mehurčku, ki pa prej kot slej poči, ko prestopijo iz otroštva na pot najstništva in odraščanja. Sama se spogledujem z bližnjo državno šolo, da bomo poskušali ugotoviti, če se sploh še da stvari popraviti in če se bo dalo ne razmišljam niti dneva več, da jo prepišem na navadno oš. Moram pa priznati, da je ogromno teh staršev, ki otroke vpišejo na to šolo posebnih ljudi, ki pa ne sprejemajo oz. zelo težko sprejmejo drugačne od sebe in drugačno misleče. Tudi to je ena od stvari, ki so me prepričale, da celotna stvar na žalost ni dobra za mojega otroka, kvečjemu obratno. Vsaj naša šola je do pred kratkim temeljila predvsem na tem, kdo ma več pod palcem in kdo bo za šolo kaj naredil, prišli smo tudi do točke, kjer so starši hoteli dirigirati učiteljem kako in kaj naj učijo otroke. Ogabno! Jaz sem otroka vpisala na šolo, da se nekaj nauči, da nekaj od tega odnese, da bo v življenju nekaj dosegel in sigurno ne zaradi tega, da si bom celo življenje očitala, kako sem zamočila eno izmed najpomembnejših stvari v življenju.
Zato dragi starši, polagam vam na srce vsem tistim, ki želite otroka vpisati na kakšno koli privat šolo, ne odločajte se na podlagi vtisov nekoga drugega, ki ima otroka na tej šoli, prav tako ne na podlagi enega ali dveh predvpisnih sestankov ampak si vzemite čas, spremljajte situacijo na šolo par mesecev pred vpisom, če ne kar dlje, spoznajte s kakimi ljudmi bo imel otrok stike, kdo ga bo učil in še kaj..pa se potem odločite, če je ta šola resnično najboljše, kar lahko ponudite svojemu otroku.

Naredite si lep dan.

Ojoj, za “navadne” šole pa spremljate kdo jih uči, kakšen je ta človek itd. jao jao. kakšne nebuloze

Za navadne “šole” kaj prinesejo v svet po končanem šolanju mnogi še kako dobro vemo. In to je vsekakor ogromno gnusa, nemorale in idiotizma ter strogega materializma.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close