Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti vzdrževanje staršev

vzdrževanje staršev

Pri nas se je pojavil kar velik problem in sicer je babica, ki ne živi pri nas zbolela. Babica živi skupaj si sinom, ki je alkoholik in že več kot 10 let na socialni. Zapravil je že večino premoženja. Živita v hiši katere ena polovica je še od babice, babica ima še nekaj zemlje. Zdaj pravi da babice več noče vzdrževati in jo hoče spraviti v dom. Trdi sicer da na svoje stroške kar pa mu ne verjamemo. Bojimo se, da ne bo plačeval in bo breme prešlo na mojo mamo.

Moja mama že 34 let več ne živi tam, z babico nimata najboljšega odnosa, babica jo ne mara, več ji je vreden sin. Babica k nam noče, niti nimamo mesta kam jo dati. Imamo svojo hišo v kateri živita mama, oče, jaz in sestra. S sestro sva v ločenem gospodinjstvu. Mama nima rednih prihodkov saj je pred leti ostala brez službe (delavka v muri). Konec drugega leta jo čaka pokojnina v vrednosti okrog 600 eur. V tem času ko je brez dohodkov skrbim za njo jaz.
Mama je tudi lastnica 1/4 hiše in 1/4 zemlje (okrog 1 hektar).
Oče ima majhno invalidsko pokojnino, s sestro sva oba zaposlena.

Mama do zdaj ni nič podedovala in najverjetneje tudi ne bo saj bo sin prej vse zapravil. Tudi če bo kaj ostalo se bo temu odpovedala. Glede na to smo se menili, da se naj dom plačuje iz lastništva babice saj moja mama nima denarja, sin pa je tako ali tako na socialni in bo oproščen plačila.

Zanima me ali se lahko država vsede tudi na del nepremičnin, ki jih ima v lasti moja mama in nimajo z babico nobene veze, jih ni podedovala z njene strani? Če ja, me zanima kaj narediti, da se zaščitimo pred tem? Sam sem v hišo vložil že ogromno denarja in niti približno nočem, da bo tole dobila država oz. bom moral plačevati za ničvrednim stricem. Z mamo sva se menila, da bi mi svoj del podarila. Ne vem pa ali je to sploh potrebno in če ja ali je darilna pogodba dovolj da je država ne razveljavi?

Spoštovani,

v kolikor ima vaša babica v lasti nepremično premoženje, se poskusite dogovoriti s pristojnim CSD, da ji uredijo plačevanje domske oskrbe v zameno za nepremično premoženje vaše babice. Država se ne bo »usedla« na nepremičnine, ki so v lasti vaše matere in z babico nimajo nobene zveze, bo pa premoženje vaše matere upoštevala pri odmeri obveznosti preživljanja vaše babice v primeru, da le-ta premoženja ne bi več imela. Predlagamo, da se z vašim stricem pogovorite in mu predlagate, da naj vaša babica in vaš stric skleneta pogodba o dosmrtnem preživljanju, po kateri je vaš stric dolžan vašo babico preživljati do njene smrti, nepremično premoženje vaše babice pa po njeni smrti pripade vašemu stricu. Na tak način vaši materi ne bo potrebno plačevati za oskrbo vaše babice, vaš stric pa tudi ne bo mogel prodati nepremičnin vaše babice.Poiščite odvetnika po vaši izbiri in zadevo uredite.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close